Ο Ολυμπιακός έχει χάσει το πρωτάθλημα. Αλλά έχει αποφασίσει να το χάσει, δείχνοντας σε όλους ότι το ποδόσφαιρο που παίζει, δεν έχει σύγκριση με καμίας άλλης ομάδας στη χώρα. Ο Παναιτωλικός ήταν το τελευταίο θύμα των Πειραιωτών και των… διαθέσεων του Κώστα Φορτούνη. Με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να αγωνίζεται σε… ημιάγρια κατάσταση, το τελικό 5-0 στο Αγρίνιο, φαντάζει (και είναι) εξαιρετικά… τιμητικό για τους ποδοσφαιριστές του Τραϊανού Δέλλα. Πέντε διαφορετικοί σκόρερ (Μασούρας, Χασάν, Γκιγιέρμε, Καμαρά, Ομάρ), 4 γκολ σε 28 λεπτά, 7η σερί νίκη, 13η στα τελευταία 14 και ποδόσφαιρο… άλλου επιπέδου από τους παίκτες του Μαρτίνς, ήταν όσα είδαμε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Παναιτωλικού. Και όλα αυτά, οργανωμένα και εκτελεσμένα από την μπαγκέτα του κορυφαίου Ελληνα ποδοσφαιριστή, Κώστα Φορτούνη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ… ΠΙΕΣΗ

Ο Ολυμπιακός έδειξε τις διαθέσεις του από νωρίς. Από το πρώτο λεπτό ανέβασε ψηλά την πίεση και εμφανίστηκε αποφασισμένος να παίξει το ποδόσφαιρο που τον εκφράζει. Κάτι που έγινε ακόμη πιο έντονο αφότου στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης ο Παναιτωλικός έχασε ευκαιρία-μαρς με τον Μάζουρεκ. Ο Αμαράλ έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, ο Μάζουρεκ μπήκε στην πορεία της μπάλας, αλλά την έστειλε στο δοκάρι του Σα. Γεμίζοντας απογοήτευση τους συμπαίκτες του και… αφυπνίζοντας ακόμη περισσότερο τους παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς.

Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει κάνει 8 τελικές (5 στην εστία), να έχει σκοράρει ένα γκολ με τον Μασούρα (9′), να έχει χάσει πάλι κλασικές ευκαιρίες, αλλά και να βλέπει έναν ανεκδιήγητο επόπτη, να του στερεί δις, την ευκαιρία να «κλειδώσει» το ματς από το πρώτο ημίχρονο. Στο 32′ ο ασταμάτητος Φορτούνης βρήκε τον Ελαμπτνελαουί δεξιά, ο Νορβηγός μπήκε στην περιοχή και σκόραρε, αλλά ο βοηθός Απτόσογλου αποφάσισε να δώσει ένα από τα οφσάιντ της χρονιάς, καθώς ο παίκτης του Ολυμπιακού ήταν 1,5 μέτρο καλυμμένος από τους αντιπάλους του! Ο ίδιος επόπτης υπέδειξε ανύπαρκτο οφσάιντ πάλι σε φάση του Ομάρ, 5 λεπτά αργότερα!

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ… ΚΑΤΗΦΟΡΑ

Το δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, είχε… κατηφόρα. Ο Ολυμπιακός και ο… Φορτούνης μπήκαν αποφασισμένοι να τελειώσουν την παράσταση με συνοπτικές διαδικασίες. Και το… σόου ξεκίνησε στο 50′. Μαγική ασίστ του αρχηγού των Πειραιωτών στον Χασάν, ιδανικό πλασέ του Αιγύπτιου, 2-0 και αρχή του σόου. Στο 61′, ο Φορτούνης κάνει επίδειξη χορευτικών ικανοτήτων, περνάει όποιον θέλει, όπως θέλει και από αριστερά, με το αριστερό, βγάζει σέντρα πάρε-βάλε στον Γκιγιέρμε, που με κεφαλιά τελειώνει κάθε ελπίδα του Παναιτωλικού. Με τους Ερυθρόλευκους, ωστόσο, να μην σταματούν και να πετυχαίνουν ακόμη δύο γκολ με Καμαρά (70′) και Ομάρ (78′). Ολοκληρώνοντας την παράστασή τους με 4 γκολ σε 28 λεπτά, 19 τελικές, οι 13 εκ των οποίων στο τέρμα του Κυριακίδη. Σε μία από τις δυσκολότερες αναμετρήσεις της καριέρας του…

Το κλειδί: Το γρήγορο γκολ του Μασούρα ήταν ένα από τα σημαντικά σημεία της αναμέτρησης. Αλλά το 28λεπτο της… κατηφόρας (50-78), με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει 4 γκολ, ήταν αυτό που αφαίρεσε κάθε σκέψη… αντίδρασης από τον Παναιτωλικό.

To 10άρι: Μπορεί να φοράει το «7», αλλά ο Κώστας Φορτούνης είναι το απόλυτο, το μοναδικό πραγματικό «10άρι» του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο κορυφαίος αρτίστας του ελληνικού πρωταθλήματος, ο παίκτης που πληρώνεις εισιτήριο για να δεις να κάνει όσα έκανε στο Αγρίνιο. Μπορεί να μην σκόραρε, μπορεί να είχε… μόλις 2 ασίστ, αλλά η συνολική του παρουσία ήταν εκθαμβωτική. Μοναδική, αντάξια της ποιότητας και του ταλέντου του.

Γιατί κόουτς: Ο Πέδρο Μαρτίνς, κόντρα σε όσα έλεγε πριν την αναμέτρηση, περί ευκαιριών σε κάποιους παίκτες που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής, έβαλε τους… γνωστούς. Αυτούς που θεωρεί ότι είναι στην καλύτερη κατάσταση και του κάνουν τη δουλειά. Και την έκαναν. Με τον Πορτογάλο να δίνει χρόνο και στον Σολδάνο, τον οποίο θέλει να δει περισσότερο. Από την πλευρά του ο Τραϊανός Δέλλας προσπάθησε να παίξει το παιχνίδι, όπως κάνει πάντα η ομάδα του, ανεξαρτήτως αντιπάλου, αλλά το εμπόδιο του Ολυμπιακού ήταν πολύ υψηλό για την ομάδα του.

Στον πάγκο: Η ανασταλτική λειτουργία του Παναιτωλικού στο δεύτερο ημίχρονο είναι ένα 45λεπτο που ο Δέλλας θα θέλει να το ξεχάσει πολύ γρήγορα…

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-5

Γήπεδο: Παναιτωλικού
Διαιτητής: Γεώργιος Τζοβάρας
Βοηθοί: Ιορδάνης Απτόσογλου, Ηλίας Αλεξέας
Γκολ: Μασούρας 9’, Χασάν 50’, Γκιγιέρμε 61’, Καμαρά 70’, Ομάρ 78’
Δοκάρια: 6’ Μάζουρεκ
Kίτρινες: Μάζουρεκ 56’, Μαρινάκης 66’
Κόκκινες: –

Παναιτωλικός (Τραϊανός Δέλλας): Κυριακίδης, Λιάβας, Μαλής, Τσοκάνης (λ.τ. 38′ Μαρινάκης), Αμαράλ, Τσιγγάρας, Μάρκος Πάουλο, Λουσέρο (53′ Μπαϊροβιτς), Μανά, Ντίας (69′ Ντουάρτε), Μάζουρεκ

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Μεριά, Σισέ, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (66′ Μπουχαλάκης), Γκιγέρμε, Φορτούνης, Μασούρας (60′ Ντίας), Ποντένσε, Χασάν (71′ Σολδάνο)