Δια χειρός… Μάνταλου και με φαρδιά-πλατιά υπογραφή «εξυγίανσης» πέρασε η ΑΕΚ από τη Νέα Σμύρνη, με την Ένωση να επικρατεί με 2-0 του Πανιωνίου, έχοντας ανοίξει τον δρόμο για την νίκη με ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ. Ο Μάνταλος κοντρόλαρε την μπάλα σαν… βολεϊμπολίστας, ζηλεύοντας μάλλον λίγη από τη δόξα του Βιερίνια, που είχε κάνει κάτι αντίστοιχο στο ματς του ΠΑΟΚ με τη Λαμία.

Παρότι η φάση έγινε μπροστά στα μάτια του Ευαγγέλου, ο ρέφερι του αγώνα δεν… είδε παράβαση και έτσι έδωσε στην ΑΕΚ την ευκαιρία να μπει από νωρίς μπροστά στο σκορ και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Ένα παιχνίδι που κλείδωσε για την Ένωση στις καθυστερήσεις, με το γκολ του Πόνσε, έπειτα από τραγικό λάθος του Μανοΐλοβιτς.

Θυμηθείτε εδώ την εξέλιξη της αναμέτρησης

O Mαρίνος Ουζουνίδης διατήρησε το 3-5-2 που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα, με την μοναδική διαφοροποίηση στην ενδεκάδα σε σχέση με το προηγούμενο ματς πρωταθλήματος, να είναι ο Κλωναρίδης αντί του τραυματία Λιβάγια. Οι Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου και Μπακάκης ήταν μπροστά από τον Μπάρκα, στα άκρα οι Γκάλο, Χουλτ, στο κέντρο οι Άλεφ, Μπακασέτας, Μάνταλος και στην κορυφή της επίθεσης ο Πόνσε.

Από την άλλη ο Άκης Μάντζιος επέλεξε να ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική σε σχέση με εκείνη που συνηθίζει, γυρίζοντας και εκείνος το σύστημα του Πανιωνίου σε 3-5-2, προκειμένου να προσαρμοστεί στη διάταξη της Ένωσης. Το ματς ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να έχουν μπει κάπως πιο δυνατά, μεταφέροντας το παιχνίδι προς την περιοχή της ΑΕΚ.

Μάλιστα, οι Κυανέρυθροι θα δημιουργήσουν και την πρώτη ευκαιρία του αγώνα, με τον Ντουρμισάι να πιάνει ένα ξαφνικό σουτ μέσα από την περιοχή αλλά τον Μπάρκα να αντιδρά εξαιρετικά, διώχνοντας σε κόρνερ στο 4’. Από εκείνο το σημείο και μετά η ΑΕΚ άρχισε να ανεβάζει στροφές και να βρίσκει ρυθμό. Οι Κιτρινόμαυροι βρήκαν συνεργασίες, με τους Μάνταλο, Γκάλο και Χουλτ να είναι οι παίκτες που έπαιρναν τις περισσότερες πρωτοβουλίες. Ενώ στο 14’ ήρθε και το γκολ για τον Δικέφαλο, με τον Μάνταλο να σκοράρει και να βάζει την ομάδα του μπροστά στο σκορ!

Ο αρχηγός της ΑΕΚ έπαιξε ωραία το 1-2 με τον Πόνσε, μπήκε στην περιοχή, απέφυγε έναν αντίπαλο και με πολύ ωραίο πλασέ στην κλειστή γωνία του Μανοΐλοβιτς, έκανε το 0-1! Όπως φάνηκε όμως ξεκάθαρα, χωρίς καν τη συμβολή του ριπλέι, ο Μάνταλος έχει κοντρολάρει την μπάλα με το χέρι στο ξεκίνημα της φάσης, με τον Ευαγγέλου να μην καταλογίζει την παράβαση. Μια φάση που έγινε μπροστά στον ρέφερι της αναμέτρησης αλλά ωστόσο δεν… υπέπεσε στην αντίληψή του.

Έτσι λοιπόν η Ένωση κατάφερε να πάρει από νωρίς προβάδισμα και να αποκτήσει τη δυνατότητα να διαχειριστεί διαφορετικά το παιχνίδι. Από το γκολ της ΑΕΚ και μετά το μομέντουμ του ματς γύρισε ξεκάθαρα υπέρ των πρωταθλητών Ελλάδας. Που έλεγχαν το τέμπο, πάγωναν το παιχνίδι όποτε χρειαζόταν και κρατούσαν τον Πανιώνιο μακριά από την περιοχή τους. Οι γηπεδούχοι από την άλλη δυσκολεύονταν να βρουν χώρους, ενώ τα πράγματα έγινα ακόμα πιο δύσκολα με τον τραυματισμό του Κεϊτά. Που στο 38’ αντικαταστάθηκε από τον Μανθάτη.

Το ημίχρονο θα κλείσει με δύο ευκαιρίες μέσα σε ένα λεπτό, μία για την κάθε ομάδα. Αρχικά ο Μπακασέτας θα πιάσει ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, με την μπάλα να περνά δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Πανιωνίου, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Πανιώνιος θα βγει στην αντεπίθεση, ο Ντουρμισάι θα βρει χώρο για το σουτ, όμως θα νικηθεί από τον Μπάρκα, που θα μπλοκάρει με διπλή επέμβαση.

«Καθάρισε» με ζορι και… Πόνσε

Ο Πανιώνιος δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανέβει πιο ψηλά και να πιέσει την Ένωση, κυνηγώντας το γκολ της ισοφάρισης. Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στην επανάληψη, όμως κατάφερναν να γίνουν απειλητικοί κυρίως μέσω στημένων φάσεων. Που η ΑΕΚ αντιμετώπιζε ωστόσο σωστά.

Ο Ουζουνίδης δεν άργησε να κάνει την πρώτη κίνησή του στο ματς, περνώντας στο 61’ τον Κρίστιτσιτς αντί του αρνητικού Κλωναρίδη. Ο Σέρβος χαφ πήρε θέση στον άξονα, με τον Μάνταλο να προωθείται και να δίνει στηρίγματα στον Πόνσε. Η παρουσία του Κρίστιτσιτς βοήθησε τον Δικέφαλο να ηρεμήσει το παιχνίδι και να κερδίσει σταδιακά μέτρα στο γήπεδο. Χωρίς, πάντως, να είναι σε θέση να φτάσει να αξιώσεις στην εστία του Μανοΐλοβιτς.

O ρυθμός του ματς έπεσε αισθητά όσο πλησιάζαμε στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, με τις δύο ομάδες να συναγωνίζονται στα λάθη. Στο 80’ ωστόσο ο Πανιώνιος λίγο έλειψε να φτάσει στην ισοφάριση από το… πουθενά! Ο Γκάλο μετά από μια σέντρα επιχείρησε από κοντά να γυρίσει την μπάλα προς τον Μπάρκα, με τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ να αιφνιδιάζεται, αλλά την μπάλα να περνά τελικώς δίπλα από το δοκάρι του.

Ο Ουζουνίδης συνέχισε να ανακατέβει την τράπουλα προκειμένου να φρεσκάρει την ομάδα του, με τον Μπογέ να περνά στο ματς στο 80’ αντί του Μπακασέτα. Ο Αργεντινός πήρε θέση στο πλευρό του Πόνσε, με τον Μάνταλο να επιστρέφει έτσι στα χαφ. Η ΑΕΚ είχε πλέον επικεντρωθεί στο να διαφυλάξει αυτό το αποτέλεσμα που της αρκούσε για να φύγει με το τρίποντο από τη Νέα Σμύρνη.

Η Ένωση οπισθοχώρησε και ο Πανιώνιος τα έπαιξε όλα για όλα, «φορτώνοντας» την περιοχή του Μπάρκα. Στο 88’ οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν και να πάρουν έστω τον βαθμό, όμως το δυνατό σου του Τσιλούλη από το ύψος της μεγάλης περιοχής, βρήκε απάντηση από τον Μπάρκα.

Η ΑΕΚ… γλίτωσε την ισοφάριση σε αυτή τη φάση και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, «καθάρισε» την υπόθεση νίκη. Ο Κρίστιτσιτς θα κάνει ένα γέμισμα προς την περιοχή του Πανιωνίου, ο Μανοΐλοβιτς θα κάνει κακή εκτίμηση της φάσης, θα επιχειρήσει να κάνει κοντρόλ και ο Πόνσε που καιροφυλακτούσε θα την κλέψει, κάνοντας το 0-2 προ κενής εστίας. Με τον Αργεντινό να συνεχίζει το εντυπωσιακό σερί του στο σκοράρισμα και την ΑΕΚ να παίρνει μια τεράστιας σημασίας νίκη στη Νέα Σμύρνη, διατηρώντας το… απόλυτο για το πρωτάθλημα στο 2019 αλλά και την εστία της απαραβίαστη.

Το κλειδί: Η απόφαση του Ευαγγέλου να μην καταλογίζει το καταφανέστατο χέρι του Μάνταλου ήταν η φάση που έκρινε τον αγώνα, δίνοντας στην ΑΕΚ μια νίκη που προήλθε από ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει.

Το 10άρι: Ο Μάνταλος. Πέρα από το γκολ ο αρχηγός της ΑΕΚ είχε μια ηγετική παρουσία στο γήπεδο, βοηθώντας την ομάδα του τόσο στο δημιουργικό κομμάτι, όσο και στο ανασταλτικό.

Στον πάγκο: Ο Ντουρμισάι. Ο επιθετικός του Πανιωνίου βρέθηκε σε φάσεις για γκολ, ωστόσο τις τελείωσε βιαστικά, δείχνοντας έλλειψη καθαρού μυαλού.

Γιατί κόουτς: Η απόφαση του Άκη Μάντζιου να ακολουθήσει την τακτική της ΑΕΚ και να παρατάξει τον Πανιώνιο με 3-5-2 δεν λειτούργησε όπως θα περίμενε για την ομάδα του, με τους γηπεδούχους να κάνουν μια μετριότατη εμφάνιση και τελικώς, να γνωρίζουν την ήττα.

Πηγή άρθρου: to10.gr