Τα φέραμε απ’ εδώ, τα φέραμε από εκεί, το σενάριο της διαδρομής ενδεχομένως να μην ήταν το πιο αναμενόμενο, αλλά τελικά τα playoffs της Super League οδηγούνται στην πιο λογική κατάληξή τους, δυο αγωνιστικές πριν το φινάλε και τη στέψη του φετινού πρωταθλητή.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα μονομαχήσουν για την κορυφή, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για το τρίτο εγγυημένο εισιτήριο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, από τη στιγμή που η πιο φορμαρισμένη ελληνική ομάδα του τελευταίο διμήνου, κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά σε ένα όνειρο ενός αιώνα, σπαταλώντας κάθε ικμάδα πνευματικής και σωματικής δύναμης για να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής στο Europa Conference League.

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο να το πράξει: "Άδειος" και πνευματικά και σωματικά! Με ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, όχι με ρομπότ…

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είπε όλη την αλήθεια: "Στο ποδόσφαιρο σημασία έχει και το timing. Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια ιστορική επιτυχία και ήταν φυσιολογικό να καταναλώσει μεγάλη ενέργεια για να τα καταφέρει απέναντι στην Άστον Βίλα".

Μιας που αναφερόμαστε στον Ρουμάνο, πρώτη φορά από το ξεκίνημα της σεζόν εμφανίστηκε τόσο γαλήνιος. Ακόμη κι όταν η Τούμπα πετάχτηκε όρθια για να ζητήσει ανατροπή του Κωνσταντέλια από τον Τζολάκη, ήταν ο πρώτος που κούνησε επιδεικτικά το δάχτυλό του για να… διαφωνήσει με τις διαμαρτυρίες, λέγοντας σε όλους ότι η έξοδος του νεαρού πορτιέρο ήταν πεντακάθαρη και πάνω στην μπάλα. Φάνηκε να αισθάνεται απίστευτα σίγουρος για την κατάσταση της δικής του ομάδας.

Η Φιορεντίνα παράμετρος όλων των αποφάσεων στον Ολυμπιακό

Σε κάθε περίπτωση η μοίρα του ΠΑΟΚ εξαρτάται και από το πόσο ανταγωνιστικός θα μπορέσει να παριουσιαστεί ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι με την "Ένωση". Κακά τα ψέματα, στόχευση των "ερυθρόλευκων" δεν μπορεί να είναι άλλη από την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ομάδας ενόψει του ιστορικού τελικού με την Φιορεντίνα.

Εδώ που έφτασε η σεζόν, όποια απόφαση παίρνουν ο Μεντιλίμπαρ και οι συνεργάτες του, πρέπει να λαμβάνεται με κεντρικό γνώμονα το να εμφανιστεί ο Ολυμπιακός το βράδυ της 29ης Μαϊου στον αγωνιστικό χώρο της “Opap Arena” στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.
Ναι, ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή κινδυνεύει τις επόμενες εβδομάδες να ζήσει την κορυφαία στιγμή της ιστορίας του και ταυτόχρονα να μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων την επόμενη σεζόν.

Το ρίσκο που είναι καταδικασμένος να πάρει ο Ολυμπιακός 

Είναι, όμως, καταδικασμένος να ζήσει με το συγκεκριμένο ρίσκο. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί ολόκληρος ο "ερυθρόλευκος" οργανισμός από τον βασικό του στόχο. Αν για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις στις μετρήσεις που γίνονται στου Ρέντη που επιβάλλουν απαραίτητη την ξεκούραση παικτών που έχουν τραβήξει μεγάλο κουπί τις τελευταίες εβδομάδες, ας μην αγωνιστούν ούτε με την ΑΕΚ, ούτε με τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να αντιμετωπίσει την Φιορεντίνα, φρέσκος, γεμάτος ενέργεια και με πλήρες ρόστερ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ρισκάρει μυϊκούς τραυματισμούς από ενδεχόμενη υπερφόρτωση βασικών του παικτών. Μην ξεχνάτε ότι στο Conference League ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει την πληθώρα επιλογών που διαθέτει στο ελληνικό πρωτάθλημα, στοιχείο βέβαια που δίνει ακόμη πιο… επικές διαστάσεις στο επίτευγμα της ομάδας του.

Επειδή, λοιπόν, καλό το συναίσθημα, καλή η εγχώρια αντιπαλότητα, θεμιτό ακόμη και το βαθμολογικό κίνητρο για να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή έξοδος, κανένα άλλο κριτήριο δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο σημαντικό από την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του Ολυμπιακού ενόψει Φιορεντίνα. Και όλες οι επιλογές πρέπει να ληφθούν υπό το συγκεκριμένο πρίσμα και μόνο υπό αυτό.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".