Το σημειώναμε και χθες. Ο Ολυμπιακός βλέπει το παιχνίδι με την Αστον Βίλα, όχι ώς ένα βήμα πρόκρισης στον τελικό του Europa Conference League, αλλά σαν μια μάχη δίχως αύριο. Μια μάχη κόντρα σε μια εξαιρετική ομάδα, η οποία είναι βαθιά πληγωμένη από το κάζο που της έκανε η ομάδα του Πειραιά μέσα στο “Βίλα Παρκ”. 

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως η πρόκριση θα κριθεί στις λεπτομέρειες, παρά το 4-2 του πρώτου αγώνα. Και αυτό διότι είναι δεδομένο πως ο Ουνάι Εμερι θα προσπαθήσει να αντιδράσει και να βρει τρόπο να πιάσει στον... ύπνο τους Ερυθρόλευκους. 
 
Αυτό, βεβαίως, δεν είναι κάτι που δεν το περιμένει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Τουναντίον. Ο Βάσκος τεχνικός γνωρίζει πολύ καλά πως ο εξαιρετικός συνάδελφός του, θα προσπαθήσει να φέρει... τούμπα το ζευγάρι και να μειώσει τη διαφορά που πήρε ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι στην Αγγλία. Και είναι βέβαιος πως για να το πετύχει αυτό, θα προσπαθήσει να προκαλέσει... σοκ στους Ερυθρόλευκους. Με πίεση από το πρώτο λεπτό. Με παιχνίδι στο... γήπεδο του Ολυμπιακού. Με μαζική επίθεση και χρήση των δεδομένα καλών φυσικών δυνάμεων της ομάδας του. Ουσιαστικά ο τεχνικός των Άγγλων θέλει να κάνει ό,τι δεν έκανε η ομάδα του στην έδρα της. Να γίνει το... αφεντικό του αγώνα. Να δείξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο ότι είναι ανώτερη ποιοτικά από τον Ολυμπιακό και να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής. 

Η απάντηση του Ολυμπιακού στα “θέλω” της Άστον Βίλα 

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι μόνο στο χέρι των Αγγλων. Και του λόγου το αληθές επιβεβαιώθηκε από όσα έγιναν πριν από έξι βράδια, στο Μπέρμιγχαμ. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός κυριάρχησε από το πρώτο λεπτό και παρά το γεγονός ότι ισοφαρίστηκε, πήρε και πάλι τα ηνία του αγώνα και πήρε πίσω το προβάδισμα των δύο γκολ. Επιδεικνύοντας τρομερή ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, αλλά και πνευματική ετοιμότητα. Επιβεβαιώνοντας πως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, πέρα από το τακτικό κομμάτι, έχει κάνει καταπληκτική δουλειά και σε αυτό της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης της ομάδας του. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0zepsvnh569)

Ο 63χρονος τεχνικός, λοιπόν, περιμένει την αντίδραση του Εμερι και της Αστον Βίλα. Και στη χθεσινή προπόνηση έδειξε ότι ξέρει τι θα κάνει ο αντίπαλός του. Μάλιστα, φρόντισε να αναλύσει τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός την πίεση που θα επιλέξει να κάνει ο συμπατριώτης του, αλλά και πώς η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού θα αντιδράσει στο... “βάρος” που θα πέσει στην άμυνά της από τους Άγγλους. 

“Κλειδί” στη ρεβάνς Ολυμπιακού - Άστον Βίλα το πρώτο γκολ της βραδιάς 

Ο Μεντιλίμπαρ επέμεινε πάρα πολύ στις αποστάσεις των γραμμών, αλλά και στους χώρους πίσω από την άμυνα της Αστον Βίλα. Ζήτησε από τους κεντρικούς αμυντικούς του, λοιπόν, να ακολουθήσουν αντίστοιχο πλάνο με εκείνο της Αγγλίας. Με τη διαφορά ότι τώρα, εάν οι μακρινές μπαλιές τους είναι ακριβείς, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει γκολ. Καθώς οι “Χωριάτες” θα ανεβάσουν πολύ ψηλά τις γραμμές τους, με σκοπό να πιέσουν για την ανατροπή. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0zgbbwiz5cx)

Στόχος του Μεντιλίμπαρ, λοιπόν, είναι να προκαλέσει... ψυχρολουσία στον Εμερι. Και για αυτόν τον λόγο σχεδίασε και δούλεψε κάποια συγκεκριμένα πράγματα στο κομμάτι της τακτικής, με σκοπό να πετύχει ο Ολυμπιακός το πρώτο γκολ της αναμέτρησης. Κάτι που θεωρεί δεδομένο ότι θα “τελειώσει” νωρίς τη συζήτηση για την πρόκριση. 

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "OnTime".