Οι Ολυμπιακοί αγώνες 2024, συμβολικά αρχίζουν (Τετάρτη 8 Μαΐου), όχι στο Παρίσι αλλά στη Μασσαλία όπου η Γαλλία περιμένει τη ολυμπιακή φλόγα που ταξίδεψε μαζί με το ιστιοφόρο "Le Belem".

Προφανώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα διεξαχθούν στο Παρίσι, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024, αλλά η Γαλλία ζει στους ρυθμούς των αγώνων λόγω της ολυμπιακής φλόγας που μεταφέρει το ιστιοφόρο "Le Belem".

Συγκεκριμένα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, περίπου 660 χιλιόμετρα από το Παρίσι, στην “ελληνική” Μασσαλία , για πρώτη φορά στη Γαλλία τη φλόγα που παρέλαβε από την Αθήνα το ιστιοφόρο "Le Belem".

Οι Ολυμπιακοί αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι διοργανώνουν μια λαμπρή τελετή που θα καθηλώσει τη Γαλλία και τον κόσμο για την παραλαβή της φλόγας μόλις δέσει στη Μασσαλία το ιστιοφόρο "Le Belem".

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και το Παρίσι ετοιμάζει τελετή στη Μασσαλία με Μακρόν και ίσως Ζιντάν

Μια τελετή για την οποία οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, στη Μασσαλία και όχι στο Παρίσι επιστρατεύουν τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην τελετή παραλαβής της ολυμπιακής φλόγας που βρίσκεται στο ιστιοφόρο "Le Belem".

La flamme olympique arrive à Marseille

Σύμφωνα με τους Γάλλους, η άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας θα γίνει μπροστά σε 150.000 θεατές -η Μασσαλία θα είναι "αστακός" λόγω των μέτρων ασφαλείας- και θα είναι γεμάτη συμβολισμούς. Προβάλει μεταξύ άλλων τον δεσμό μεταξύ της Αθήνας και της Μασσαλίας - δύο πόλεων που συνδέονται στενά λόγω της επιρροής τους στη λεκάνη της Μεσογείου. Η 2600 ετών πόλη της Μασσαλίας είναι μια πρώην ελληνική αποικία (Massilia) που έγινε η παλαιότερη πόλη της Γαλλίας. Ανοιχτή στον κόσμο, εορταστική και κοσμοπολίτικη, η Μασσαλία είναι επίσης μια αθλητική πόλη, όπως φαίνεται από τον ενθουσιασμό των πολιτών της. Η Μασσαλία, η οποία θα φιλοξενήσει τις διοργανώσεις ιστιοπλοΐας και ορισμένους από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, είναι πλήρως αφοσιωμένη στη διοργάνωση των Αγώνων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι και οι λεπτομέρειες της τελετής στη Μασσαλία

Το Belem, ένα διατηρητέο ιστορικό μνημείο, θα κάνει μια μεγαλειώδη άφιξη στη Γαλλία. Μόλις δέσει το παλιό πλοίο, η Ολυμπιακή δάδα θα εμφανιστεί σε γαλλικό έδαφος.

Security amped up as the Olympic flame arrives in Marseille for the 2024 Paris Games • FRANCE 24

Για να γιορτάσει την επιστροφή των Αγώνων στη Γαλλία μετά από 100 χρόνια αναμονής, η Μασσαλία θα είναι το σκηνικό ενός τεράστιου λαϊκού φεστιβάλ.

Το τρικάταρτο ιστιοφόρο "Le Belem", θα εμφανιστεί στη Μασσαλία γύρω στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) και συνολικά 1024 σκάφη θα το καλωσορίσουν και θα τον συνοδεύσουν σε μια μεγάλη ναυτική παρέλαση. Από τις 12 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ο στόλος θα πλεύσει στο λιμάνι, βόρεια και νότια, περνώντας σε κοντινά στην ακτή σημεία.

Στην προκυμαία, το Παλιό Λιμάνι θα πεζοδρομηθεί από νωρίς το πρωί και θα διοργανώνονται δωρεάν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλη την ημέρα. Το Belem θα φτάσει στο Παλιό Λιμάνι γύρω στις 8.00 μ.μ. και θα δέσει σε μια πλωτή γέφυρα που έχει εγκατασταθεί ειδικά για την περίσταση. Ο Γάλλος Ολυμπιονίκης κολυμβητής Φλοράν Μανοντού, θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος και θα ξεκινήσει τη λαμπαδηδρομία σε μια «πλωτή πίστα στίβου» περίπου εκατό μέτρων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Στη συνέχεια θα ανάψει τον Ολυμπιακό Βωμό, περίπου στις 8:40 μ.μ., σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στη Γαλλία. Στη Γαλλία υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στο συγκεκριμένο σημείο της τελετής θα πάρει μέρος και ο γεννημένος στη Μασσαλία, Ζινεντίν Ζιντάν.

Γιγαντοοθόνες θα μεταδώσουν ζωντανά ολόκληρη την τελετή. Το βράδυ, θα διοργανωθεί μια μεγάλη δωρεάν συναυλία από τους ράπερ Soprano και Alonzo για τον εορτασμό της άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας του Παρισιού 2024 στη Μασσαλία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στέλνουν τη φλόγα μετά τη Μασσαλία σε μυστικό προορισμό

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας θα αρχίσει άμεσα και θα φτάσει στους δρόμους του Παρισιού στις 14 Ιουλίου, ημερομηνία που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι είναι η Ημέρα της Βαστίλης, η εθνική εορτή της Γαλλίας. Η άλωση της Βαστίλης έγινε στις 14 Ιουλίου 1789 και θεωρείται σημείο καμπής της Γαλλικής Επανάστασης και σύμβολο του τέλους της απόλυτης μοναρχίας

Η δάδα θα μείνει την επόμενη μέρα στο Παρίσι και μετά θα ξεκινήσει ξανά το ρταξίδι της σε άλλες περιοχές προτού επιστρέψει ξανά στη γαλλική πρωτεύουσα μέσω των Βερσαλλιών - όπου βρίσκεται το λαμπρό Βασιλικό Παλάτι - και τα προάστια της Ναντέρ στις 24 Ιουλίου και του Σεν Σεν Ντενί στις 25 Ιουλίου.

Από εκεί, θα ταξιδέψετε σε πολύ μικρή απόσταση πίσω στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου, την παραμονή της μεγαλειώδους τελετής έναρξης όπου οι αθλητές θα παρελαύνουν με περισσότερα από 80 σκάφη το ηλιοβασίλεμα στον ποταμό Σηκουάνα.

Αυτό που παραμένει μυστήριο είναι ο τελικός προορισμός της. Μετά τη λήξη της σχεδόν τετράωρης τελετής λίγο μετά τις 11 μ.μ., ο βωμός θα ανάψει σε μια τοποθεσία που κρατείται μυστική Ανάμεσα στις αναφερόμενες επιλογές είναι εμβληματικά σημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ και οι κήποι Tuileries έξω από το Μουσείο του Λούβρου.