Ο Ολυμπιακός μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του. Δύο παιχνίδια πριν τον τελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Δύο παιχνίδια κόντρα στον προπονητή που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς κατακτάς ευρωπαϊκά τρόπαια. Δύο παιχνίδια με πρόσωπα με κοινή πορεία και εξαιρετικές ιστορίες που συνδέουν τους Πειραιώτες με την Αστον Βίλα. Με τον Ουνάι Εμερι ένα από αυτά. Με τον προπονητή των Αγγλων να αποτελεί εξαιρετικά οικείο πρόσωπο για τους Ερυθρόλευκους, ως σύλλογο, αλλά και για αρκετούς ακόμη, όπως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και φυσικά ο Βιθέντε Ιμπόρα.

Ο Εμερι με τον Μεντιλίμπαρ έχουν ηλικιακή διαφορά 10 ετών, αλλά πολλά κοινά τους ενώνουν. Κατ' αρχάς, είναι και οι δύο Βάσκοι. Της μεγάλης βασκικής σχολής προπονητικής. Με κοινά στοιχεία στη φιλοσοφία τους. Αλλά και... θανάσιμες διαφορές. Καθώς ο ένας αποτελεί “τέκνο” της Ρεάλ Σοσιεδάδ (Εμερι) και ο προπονητής του Ολυμπιακού, “παιδί” της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Από κάθε άποψη. Ποδοσφαιρικά και προπονητικά.

Οι δυο τους έχουν κοντραριστεί συνολικά 13 φορές στην πορεία της προπονητικής καριέρας του. Με τον προπονητή της Βίλα να έχει 7 νίκες, 3 παιχνίδια να έχουν λήξει ισόπαλα και 4 να έχουν αναδείξει νικητή τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού. Ο οποίος πάντα, σε όλες τις αναμετρήσεις του κόντρα στον συμπατριώτη του, βρισκόταν σε “μικρότερες” ομάδες. Χωρίς αυτό να αφαιρεί τίποτα, προφανώς από τη μεγάλη αξία του φίλου του εκτός γηπέδων, αλλά αντιπάλου του εντός των τεσσάρων γραμμών.

Το "παιδί" του Μεντιλίμπαρ και κολλητός του Έμερι!

Ένα πρόσωπο που ενώνει τον Μεντιλίμπαρ και τον Ουνάι Εμερι είναι ο Ινιάκι Μπέα. Ισως ο μοναδικός που γνωρίζει τα πάντα και για τους δύο, ποδοσφαιρικά, προπονητικά, από άποψη φιλοσοφίας. Ο Μπέα ήταν τρία χρόνια ποδοσφαιριστής νυν προπονητή του Ολυμπιακού και όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του αγωνίστηκε ήταν ο πρώτος βοηθός του για 7 χρόνια (2015/2022). Ο 45χρονος (επίσης Βάσκος) τεχνικός, ωστόσο, είχε συνυπάρξει και με τον Εμερι. Έναν χρόνο ως συμπαίκτες στην ισπανική Λόρκα (2003-04), ενώ ήταν παίκτης του νυν τεχνικού της Βίλα στην ίδια ομάδα, στην πρώτη του προπονητική δουλειά (2004-06).


Σε συνέντευξή του στην "ABC" πριν από δύο χρόνια, ο Μπέα είχε αναφερθεί στους δύο προπονητικούς του μέντορες, ξεχωρίζοντας τον προπονητή του Ολυμπιακού, σχετικά με την επιρροή που άσκησε στον ίδιο. "Έχω περάσει τρία χρόνια ως ποδοσφαιριστής με τον Μεντιλίμπαρ και επτά ως δεύτερος προπονητής του. Είναι ο μεγάλος μέντοράς μου, όπως και ο πρώην προπονητής και συμπαίκτης μου, Ουνάι Έμερι”, είχε αναφερθεί αρχικά ο Μπέα, για να συμπληρώσει: “Ως προπονητής, έχω καθοριστεί από αυτούς τους δύο και προσπαθώ να εφαρμόσω στη δική μου φιλοσοφία. Αυτόν τον φοβερό ρυθμό, την ταχύτητα, και την ένταση που αρέσει τόσο πολύ στον Μεντιλίμπαρ, αλλά και λίγο από αυτή την πιο αναλυτική, πιο αργή, και με αγάπη στην κατοχή της μπάλας δουλειά του Εμερι".

Μάλιστα, σε άλλη του συνέντευξη, πέρυσι το καλοκαίρι στην "AS", είχε κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρη τη βαθιά εκτίμηση που τρέφει για τον 63χρονο τεχνικό του Ολυμπιακού, μιλώντας και για τον προσεχή αντίπαλό του: "Έχω απορροφήσει πολλά από τον Ουνάι Εμερι, ειδικά σε επίπεδο τακτικής, και από τον Γιακόμπα Αρασάτε, αλλά αισθάνομαι πολύ ταυτισμένος με αυτό που κάνει ο Μεντιλίμπαρ. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ πολύ, πολύ ταπεινός".


Μεντιλίμπαρ - Έμερι μια κοσμοθεωρία απόσταση...

Ο Εμερι είναι μια μεγάλη μορφή των διοργανώσεων της UEFA. Τετράκις κατακτητής του Europa League, ειδικός των νοκ άουτ αγώνων. Ενας θιασώτης της τακτικής και της οργάνωσης. Ενας προπονητής ελίτ επιπέδου, που αφήνει το στίγμα του όπου πηγαίνει. Απέναντί του, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και ο Ολυμπιακός του. Ο έμπειρος Βάσκος τεχνικός έχει άλλη κοσμοθεωρία.

Με αυτήν πήρε πέρυσι και ο ίδιος το Europa League. Κοσμοθεωρία ταιριαστή στην ομάδα που καθοδηγεί σήμερα. Παίζει με ψηλά την άμυνα. Με τα χαλινάρια λυμένα. Με προσανατολισμό επιθετικό. Με στόχο τη νίκη, την κυριαρχία. Ποτέ αυτή δεν είναι μια εύκολη επιλογή. Αλλά ο Ολυμπιακός έτσι θέλει να παίζει. Και από τη στιγμή που αυτή είναι η δεύτερη φύση του προπονητή του, δεν θα αλλάξει. Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο έφτασε μέχρι εδώ. Και με τον ίδιο τρόπο σκοπεύει να πάει και παρακάτω...