Η τελευταία αγωνιστική της Euroleague ξεκινά με συγκεκριμένα δεδομένα από τα οποία θα προκύψει η τελική βαθμολογία αλλά και τα ζευγαρώματα σε Playoffs και Play-In. Ο Παναθηναϊκός είναι το ξεκάθαρο φαβορί για τη δεύτερη θέση καθώς χρειάζεται μόνο νίκη στο κατάμεστο ΟΑΚΑ κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου χωρίς να τον ενδιαφέρει άλλο αποτέλεσμα. Η Ρεάλ έχει κλειδώσει την πρωτιά και περιμένει να δει το αν ο Ερυθρός Αστέρας θα βάλει "φωτιά" στη μάχη της δεκάδας με ενδεχόμενο διπλό στην έδρα της Αναντολού Εφές.

Το ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς είναι το κατά πόσο Ολυμπιακός και Φενέρ θα κληθούν να επιλέξουν αντίπαλο. Θεωρητικά θα πρέπει να περιμένουν την κατάληξη του Μονακό - Μπάγερν, με τους Μονεγάσκους όμως να μην έχουν κανέναν λόγο... να μην κερδίσουν. Η τετράδα έχει κλείσει και ο μόνος τρόπος να αλλάξει είναι ενδεχόμενη ήττα του Παναθηναϊκού και νίκη του Ολυμπιακού. Ολυμπιακός και Φενέρ λοιπόν θα παλέψουν για την πέμπτη θέση η οποία θα τους στείλει πιθανότατα στην Μπαρτσελόνα, κάτι που δεν χαλάει καμία από τις δύο ομάδες.

Με νίκη ο Παναθηναϊκός βγαίνει δεύτερος, με ήττα κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημα

Ο Παναθηναϊκός AKTOR μοιάζει να έχει το πιο εύκολο έργο από όλους. Παίζει με την τελευταία της βαθμολογίας, Άλμπα Βερολίνου, που έρχεται στο ΟΑΚΑ με πολλές απουσίες στο πιθανώς τελευταίο παιχνίδι της στη Euroleague καθώς η παρουσία της στη διοργάνωση της νέας σεζόν μόνο σίγουρη δεν είναι. Αντίθετα η ομάδα του Αταμάν έχει τεράστιο κίνητρο, έχει θιγμένο εγωισμό μετά τις δηλώσεις του Τούρκου στο παιχνίδι με τον Κολοσσό και δεν αναμένεται να μπλέξει.

Αν αυτό συμβεί και η Άλμπα κάνει την έκπληξη, ο Παναθηναϊκός θα κινδυνεύει να μείνει πέμπτος. Αυτό θα συμβεί αν κερδίσουν Μονακό, Μπαρτσελόνα αλλά και ο Ολυμπιακός. Έτσι θα υπάρξει ισοβαθμία των δύο αιωνίων, εκεί που υπερτερούν οι ερυθρόλευκοι.

Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε θα κατέβουν με στόχο τη νίκη

Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε έχουν κλειδώσει τη συμμετοχή τους στα Playoffs (οι Τούρκοι έχουν την ισοβαθμία με τη Μακάμπι) και θα ξέρουν πριν το τζάμπολ ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοί τους. Η λογική λέει ότι Παναθηναϊκός και Μονακό θα έχουν κλειδώσει τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, οπότε η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορεί να κάνει κάτι στη Βιλερμπάν προκειμένου να επιλέξει αντίπαλο. Οι "Μπλαουγκράνα" αγωνίζονται τελευταίοι με το τζάμπολ τους να είναι προγραμματισμένο στις 22.00, 45' λεπτά μετά το τζάμπολ του Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε.

Κάπως έτσι, οι Πειραιώτες με τα "Καναρίνια" θα παίξουν για τη νίκη που θα τους φέρει στην... Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θέλει να κλείσει νικηφόρα τη σεζόν και να μπει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στην τελική ευθεία. Από την άλλη το σενάριο να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας είναι κάτι ιντριγκαδόρικο για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Οπότε και οι δύο ομάδες θα παλέψουν για τη νίκη.

Συνεπώς, το πιθανότερο σενάριο θα είναι ο νικητής του Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε να παίξει με την Μπαρτσελόνα και ο ηττημένος με τη Μονακό.

Η ευκαιρία της Εφές και το Βίρτους Μπολόνια - Μπασκόνια που κρίνει τις θέσεις 8 και 10

Τα πράγματα ενόψει της μάχης των Play-In είναι ξεκάθαρα. Με νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα, η Αναντολού Εφές βγαίνει στην 9η θέση (έχει την ισοβαθμία με Βίρτους και/ή Μπασκόνια) και θα παίξει με πλεονάκτημα έδρας με τον ηττημένο του Βίρτους Μπολόνια - Μπασκόνια. Ο νικητής του παιχνιδιού της Μπολόνια θα ανέβει στην 8η θέση και θα παίξει με τη Μακάμπι με μειονέκτημα έδρας για την 7η θέση που θα οδηγήσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πάνω στον Παναθηναϊκό.

Σε περίπτωση νίκης του Ερυθρού Αστέρα, τα πράγματα περιπλέκονται καθώς στο κόλπο μπαίνουν η Παρτιζάν και η Αρμάνι. Οι Ιταλοί αγωνίζονται σήμερα (11/4) στην έδρα της Μακάμπι ενώ η Παρτιζάν φιλοξενεί αύριο (12/4) την Βαλένθια. 

Τόσο η Αρμάνι Μιλάνο όσο και η Παρτιζάν υπερτερούν σε μονή ισοβαθμία με την Αναντολού Εφές. Σε τριπλή ισοβαθμία των Εφές, Παρτιζάν και Αρμάνι, η ομάδα του Ομπράντοβιτς είναι εκείνη που μπαίνει στα Play-In ως 10η.

Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής της Euroleague

Πέμπτη (11/4)

  • Ζάλγκιρις - Ρεάλ (20:00)
  • Μονακό - Μπάγερν (20:00)
  • Εφές - Ερυθρός Αστέρας (20:30)
  • Μακάμπι - Αρμάνι (21:05)
  • Παναθηναϊκός - Άλμπα (21:15)

Παρασκευή (12/4)

  • Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε (21:15)
  • Παρτίζαν - Βαλένθια (21:30)
  • Βίρτους - Μπασκόνια (21:30)
  • Βιλερμπάν - Μπαρτσελόνα (22:00)