Όσοι είχαν την τύχη να δουν τη Στέλλα Καλτσίδου να αγωνίζεται με τη φανέλα της εθνικής ομάδας γυναικών, θυμούνται το ιδιαίτερα υψηλό μπασκετικό IQ που χαρακτήριζε διαχρονικά την παρουσία της στο παρκέ. Μια παίκτρια που είχε την ικανότητα να “διαβάζει” το παιχνίδι, αλλά και τις κινήσεις των αντιπάλων της και να βρίσκεται πάντα… ένα βήμα μπροστά κάθε φορά που κινείτο στη ρακέτα σε άμυνα και επίθεση.

Στις 5 Οκτωβρίου 2019, ανακοίνωσε το τέλος της μεγάλης καριέρας της έπειτα από συνολικά 27 χρόνια, σε ηλικία 36 ετών, έχοντας κατακτήσει τέσσερα Πρωταθλήματα Ελλάδας, τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας, τρία Πρωταθλήματα Γαλλίας, ένα Κύπελλο Γαλλίας, καθώς και το νταμπλ στην Πολωνία.

Οι συμπαίκτριές της για την Στέλλα Καλτσίδου

Στέλλα Καλτσίδου, το... θηλυκό αντίπαλο δέος του Γιώργου Μπαρτζώκα

Από το 2019 όταν αποφάσισε να ρίξει τίτλους τέλους σε μια σπουδαία καριέρα σε ηλικία 36 ετών, επέλεξε να μεταλαμπαδεύσει τις ανεκτίμητες γνώσεις της αλλά και να αξιοποιήσει τις… σκακιστικές της ικανότητες. Βλέπετε αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας θεωρείται ο “σκακιστής” του ελληνικού μπάσκετ, η Στέλλα Καλτσίδου αποτελεί το… θηλυκό αντίπαλο δέος του!

Και το βράδυ της Τετάρτης έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη Ελληνίδα προπονήτρια που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ! Η Καλτσίδου οδήγησε τους Λάιονς του Λονδίνου σε μια επική επικράτηση επί της Μπεσίκτας με 81-70 στον τελικό του φετινού
Eurocup, σφραγίζοντας και με τη δική της παρουσία τη διαρκή άνοδο του αγγλικού μπάσκετ μέσω μιας ομάδας που διεκδικεί ακόμη και την είσοδό της στην ανδρική Euroleague.

London Lions make history! London v Besiktas | Finals | Highlights | EuroCup Women 2023-24



Ποιος το περίμενε αλήθεια, ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια (από ένα πρωινό του 2020 όταν ανέλαβε το πόστο της βοηθού προπονητή στην ανδρική ομάδα του Αμαρουσίου) θα έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης;

Το ταξίδι της Καλτσίδου από το Μαρούσι στην κορυφή της Ευρώπης

Από το Μαρούσι πρώτη προπονήτρια της Ένωσης Φιλαθλητικού Αθλητικού Ομίλου Ζωγράφου (ΕΦΑΟΖ), β’ προπονητήτρια στον Ολυμπιακό ως άμεση συνεργάτιδα του τεχνικού, Μάρτινς Ζίμπαρτς και εν συνεχεία… ο δρόμος της ξενιτιάς. Αρχικά στην εθνική ομάδα γυναικών της Σλοβενίας (το 2021) ως άμεση συνεργάτιδα του Γιώργου Δικαιουλάκου και εν συνεχεία το Λονδίνο και ο δρόμος της… απογείωσης.

Inspire Inclusion. An International Women's Day Film | London Lions Basketball UK



Πρώτος τίτλος με τους Λάιονς στις 26 Μαρτίου 2023, στον τελικό του
Betty Codona trophy, πρωταθλήτρια Αγγλίας και… στέψη στις 20 Απριλίου 2023 και πλέον κάτοχος του Eurocup με την απίθανη ανατροπή στον δεύτερο τελικό απέναντι στην Μπεσίκτας.

kaltsidou_1

To όνειρο του πάγκου στην Euroleague

Τα όνειρά της, όμως, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά μοιάζει να βρίσκονται ακόμη στην… εκκίνησή τους. Άλλωστε, ουδέποτε έκρυψε τη μεγάλη και πιο τρελή της φιλοδοξία: “Το μεγάλο μου όνειρο είναι να βρεθώ στο σταφ μιας ομάδας ανδρών στην EuroLeague. Είναι μια τεράστια πρόκληση από την άποψη ότι δεν ξέρω αν έχει υπάρξει άλλη γυναίκα σε σταφ ομάδας Ανδρών στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Επομένως, αν μπορώ να πω ότι έχω ένα μεγάλο όνειρο όσον αφορά την προπονητική, είναι αυτό. Κάποια στιγμή, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ίσως να γίνει. Γιατί υπάρχει λίγο το… ταμπού στον χώρο μας”, έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της.

kaltsidou_3



Το σίγουρο είναι ότι οι Λόντον Λάιονς και η Στέλλα Καλτσίδου αποτελούν έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι Άγγλοι ήρθαν πιο κοντά σε ένα άθλημα που μέχρι τώρα έμοιαζαν να υποτιμούν. Άλλωστε ακόμη και το
BBC ασχολήθηκε με το σπουδαίο και πρωτόγνωρο επίτευγμα των “λιονταρίνων” της Ελληνίδας προπονήτριας που είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα επόμενα χρόνια!