Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Euro 2024 και στη Γερμανία η ομοσπονδία ποδοσφαίρου στοχεύει στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων μεταξύ οπαδών, αλλά και των ερασιτεχνών  παικτών με μια νέα καμπάνια ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αυτού του καλοκαιριού.

Η ομοσπονδία παρουσίασε τη στρατηγική της με ένα μήνυμα - βίντεο με το σύνθημα: "Η ώρα του ποδοσφαίρου είναι η καλύτερη στιγμή κατά του ρατσισμού".

Οι οπαδοί ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ξεκίνησε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα που λαμβάνει αντιρατσιστικά μέτρα σε ερασιτεχνικούς συλλόγους της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της βορειοανατολικής Γερμανίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2025 προτού επεκταθεί σε άλλες περιοχές.

"Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι ενάντια στον ρατσισμό, όχι μόνο οι παίκτες, αλλά θέλουμε να προσεγγίσουμε τους θεατές και τους γονείς όσον αφορά τις ομάδες νέων, για να ευαισθητοποιήσουμε αυτό το θέμα", δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Bernd Neuendorf κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε παιδιά από τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του κλαμπ SFC Stern 1900 στο Βερολίνο. "Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε μια ευρύτερη άποψη και όχι μόνο να παρατηρούμε τι συμβαίνει στα επαγγελματικά γήπεδα το Σαββατοκύριακο", είπε ο Neuendorf. "Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε ξεκάθαρα το γεγονός ότι είναι ένα γενικό πρόβλημα στην κοινωνία, αλλά και στο ποδόσφαιρο. Και αυτό περιλαμβάνει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο".

Η ομοσπονδία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μηνύματα μίσους που στράφηκαν διαδικτυακά στην ομάδα της Γερμανίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 17 ετών πέρυσι. Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι συνεργαζόταν με την εισαγγελία της Φρανκφούρτης για τον εντοπισμό των δραστών.

To Euro 2024 και το πάθημα του Ασαμόα

Ο Τζέραλντ Ασαμόα, ο οποίος έκανε 46 εμφανίσεις για τη Γερμανία, έγινε στόχος ρατσιστικής επίθεσης από τους οπαδούς της Χάνσα Ρόστοκ λίγο αφότου τιμήθηκε ως ήρωας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

🇬🇭 Asamoah Gyan | FIFA World Cup Goals

«Ήταν απογοητευτικό να μείνεις έτσι στο περιθώριο λίγους μήνες αργότερα», είπε ο Ασαμόα, ο οποίος βλέπει το Euro 2024 ως «μια τεράστια ευκαιρία να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Ο Ασαμόα είπε ότι χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να μιλήσουν οι άνθρωποι για τον ρατσισμό και είπε ότι είναι πιο σίγουρος τώρα από ό,τι ήταν το 2006 ότι οι άνθρωποι έχουν το θάρρος να μιλήσουν και να τον αντιμετωπίσουν.

«Όταν το συγκρίνω με την εποχή μου, όταν ήμουν στο περιθώριο στις ομάδες νέων, δεν ενδιέφερε κανέναν. Έπρεπε να το αντιμετωπίσω μόνος μου. Όταν ήμουν 18, έπαιζα στο Cottbus και μου πετούσαν μπανάνες. Αλλά το παιχνίδι ήταν τόσο σημαντικό για εμάς, που το θέμα μου δεν ενδιέφερε κανέναν», είπε ο Ασαμόα. «Γι' αυτό το θεωρώ εξαιρετικό που κάναμε την αρχή, ότι η ομοσπονδία παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Συμβαίνουν τόσα πολλά (ρατσισμός) στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ακόμη και σε επίπεδο νέων».