avatar

Μίλησε μου
Γιώργος Κουβαράς

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από την τελετή έναρξης!

Αναλυτικά όσα αναφέρουν οι κανόνες

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν θα επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024

olympic-games
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 του Παρισιού μετρούν... αντίστροφα για την εκκίνηση τους ενώ η τελετή έναρξης αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον. Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην τελετή έναρξης Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές ενώ θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο το αν θα επιτραπεί σε ουδέτερους αθλητές να συμμετάσχουν στην τελετή λήξης.

Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα τους κανόνες που θα διέπουν τη συμμετοχή των ουδέτερων αθλητών. Όπως έγινε γνωστό, δεν θα επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν στην τελετή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024 κατά την οποία σκάφη που εκπροσωπούν κάθε εθνική αποστολή θα πλεύσουν κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου.

Την περυσινή χρονιά, η ΔΟΕ είχε αποφασίσει ότι θα επιτραπεί σε Ρώσους και οι Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ουδέτεροι αθλητές, χωρίς όμως συνοδευτική εθνική σημαία ή ύμνο. Ωστόσο ανακοινώθηκε από την ΔΟΕ πως οι ουδέτεροι αθλητές "δεν θα συμμετάσχουν στην παρέλαση των αποστολών κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης, καθώς είναι μεμονωμένοι αθλητές". Παρ΄όλα αυτά, η επιτροπή πρόσθεσε πως "θα τους δοθεί η ευκαιρία να βιώσουν το γεγονός".

russia-olympic_games



Σημειώνεται ότι η ΔΟΕ ανέφερε ότι περιμένει να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, 36 Ρώσοι και 22 Λευκορώσοι αθλητές. Αξίζει να τονιστεί ότι οι αθλητές που ποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία ή είναι συμβεβλημένοι με τον στρατό ή τις υπηρεσίες ασφαλείας δεν είναι επιλέξιμοι για να αγωνιστούν.

Μάλιστα, η ΔΟΕ υποστήριξε ότι θα αποφασίσει σε μεταγενέστερο στάδιο το εάν θα επιτρέψει σε ουδέτερους αθλητές να συμμετάσχουν στην τελετή λήξης.