Η Εθνική ομάδα χάντμπολ βρίσκει στον δρόμο της την Ισλανδία, μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις του παγκοσμίου χάντμπολ σε δυο δυνατά φιλικά παιχνίδια μέσω των οποίων θα τεστάρει τις δυνάμεις της και θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει των playoffs που ακολουθούν με την Ολλανδία τον Μάϊο με στόχο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2025.

Στο πρώτο φιλικό που διεξήχθη στο ΚΓ Ηλιούπολης, η "γαλανόλευκη" υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των Ισλανδών και πλέον οι δυο ομάδες ετοιμάζονται να κοντραριστούν ξανά στην δεύτερη "μάχη" που είναι προγραμματισμένη για σήμερα (16/03). Οι δυο αθλητές της Εθνικής, ο Σάββας Σάββας και ο Γιώργος Παπαβασίλης μοιράζονται τις σκέψεις του στα parapolitika.gr και αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα πλέον μπορεί να παίζει στα... ίσα κορυφαίες ομάδες και πως σ' αυτό που στην ουσία χρειάζεται βελτίωση η "γαλανόλευκη" κόντρα σε τέτοιες υπερδυνάμεις είναι το κομμάτι της φυσικής κατάστασης.


Σάββας: "Για να ζητούν Εθνικές ομάδες όπως η Ισλανδία να παίξουν μ' εμάς σημαίνει ότι έχουν να κερδίσουν κ αυτές πράγματα"

Ένα πάρα πολύ δυνατό πρώτο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής κόντρα στην Ισλανδία. Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγήκαν και σε ποια κομμάτια η ομάδα χρειάζεται ενδεχομένως βελτίωση ενόψει και των πολύ σημαντικών ματς που ακολουθούν με την Ολλανδία;

"Σίγουρα ήταν ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι με μια πάρα πολύ ανταγωνιστική ομάδα που δίνει το παρών σε  κάθε διοργάνωση. Είναι αγώνες που χρειαζόμαστε, να παίζουμε με τέτοιες δυνατές ομάδες. Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε πάρα πολλά. Όταν έχουμε δυνατά φιλικά μπορούμε και να προσαρμοστούμε και με τα μπαράζ που έρχονται ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με την Ολλανδία. Είμαστε παρά πολύ χαρούμενοι που μπορούμε πια και παίζουμε στα ίσα τέτοιες ομάδες. Τώρα το μόνο που μένει είναι να αναλύσουμε το παιχνίδι, να μάθουμε από τα λάθη μας και στο δεύτερο φιλικό να παρουσιάσουμε ένα καλύτερο πρόσωπο μέσα στο γήπεδο".

 Το γεγονός ότι η Ομοσπονδία της Ισλανδίας ήταν αυτή που ζήτησε να γίνουν τα φιλικά, δείχνει την αναγνώριση της Εθνικής που πλέον… ακούγεται στην Ευρώπη και έχει καταβάλλει τεράστιες προπάθειες για να αναδειχθεί στον χώρο του παγκόσμιου χάντμπολ;

"Σίγουρα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από τα παιδιά και αυτό μας αντιπροσωπεύει και μας τιμά όταν εθνικές ομάδες σαν αυτές θέλουν και ζητούν να παίξουν παιχνίδια με εμάς που σημαίνει ότι έχουν να κερδίσουν και αυτοί πράγματα. Σημαίνει επίσης ότι είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί. Αυτό δείχνει ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πρέπει να συνεχίσουμε έτσι και να συγκεντρωθούμε τώρα στα παιχνίδια με την Ολλανδία που είναι πάρα πολύ σημαντικό να περάσουμε και να δώσουμε το παρών και σ’ ένα Παγκόσμιο".

savvas-savvas



Ποια ήταν τα συναισθήματα όταν μάθατε ότι θα παίξετε φιλικά με μια… σχολή του χάντμπολ όπως είναι η Ισλανδία και θα αντιμετωπίσετε κορυφαίους ανά τον κόσμο παίκτες;

"Πλέον η αλήθεια είναι ότι είναι παίκτες με τους οποίους έχουμε παίξει με τις ομάδες μας και τους ξέρουμε αλλά και μας ξέρουν. Σίγουρα είναι καλό να έχουμε δυνατά φιλικά για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε για τα μπαράζ που έρχονται που πάντα αντιμετωπίσεις καλές ομάδες και χρειάζεσαι δυνατά φιλικά με δυνατές ομάδες για να δεις και που βρίσκεσαι. Είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης και είναι κάτι που χρειαζόμαστε γιατί τα προηγούμενα χρόνια μας έλειπε. Τώρα γίνονται βήματα μπροστά, αυτές οι δυνάμεις μας κοιτάνε στα μάτια και θέλουν να παίξουν μαζί μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να δουλεύουμε και να τους αντιμετωπίζουμε με ότι μπορούμε".

Παπαβασίλης: "Μέχρι ένα σημείο μπορούμε να ακολουθήσουμε ακόμα και ομάδες κορυφαίου επιπέδου"

Είναι αυτά τα φιλικά με την Ισλανδία ένας δυνατός τρόπος για να τεστάρετε τις δυνάμεις σας ενόψει των σημαντικών ματς που ακολουθούν με την Ολλανδία;

"Σίγουρα. Η Ισλανδία είναι μια από τις καλύτερες ομάδες παγκοσμίως. Στο πρώτο φιλικό πιστεύω ακολουθήσαμε τον ρυθμό της Ισλανδίας για ένα μόνο ημίχρονο ενώ στο δεύτερο ξέφυγαν, μας έβαλαν πολλά εύκολα γκολ στον αιφνιδιασμό και σε συνδυασμό με τη δική μας αστοχία, ξέφυγε το σκορ. Ευελπιστούμε στο  δεύτερο φιλικό να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να είμαστε πιο κοντά στο σκορ".

giwrgos-papavasilis

 Ποιο είναι το κομμάτι που χρειάζεται περισσότερο βελτίωση από πλευράς Εθνικής κόντρα σε τέτοιους αντιπάλους;

"Σίγουρα το κομμάτι της φυσικής κατάστασης γιατί όπως είδαμε και στο Euro, μέχρι ένα σημείο μπορούμε να ακολουθήσουμε ακόμα και τις κορυφαίου επιπέδου ομάδες ωστόσο μετά από το 35, 40 μας… χτυπάνε στον ρυθμό και στο τρέξιμο και παίρνουν εύκολα το αποτέλεσμα".

 Ένα μήνυμα προς τον κόσμο που ανυπομονεί να δει την Εθνική να επιστρέφει ξανά στις επιτυχίες

"Θα χαρούμε να τους δούμε όλους στο γήπεδο να μας υποστηρίξουν. Απ’ ότι άκουσα από αυτή τη χρονιά τα ματς θα γίνονται στην Κοζάνη καθώς αλλάζουμε έδρα. Ωστόσο θα θέλαμε να έχουμε την ίδια και μεγαλύτερη συμμετοχή από τον κόσμο να μας βοηθήσει και να μας εμψυχώσει με τη φωνή του".