Ο όρος «ψύχωση» έκανε την εμφάνισή του στο λεξικό του ελληνικού ποδοσφαίρου πριν από 21 χρόνια, δια στόματος Σρέτσκο Κάτανετς. "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει η πίεση αυτή για το 7ο πρωτάθλημα. Δεν θα την έλεγα καν πίεση, πιο πολύ ψύχωση είναι και δεν εξελίσσεται καλά για μένα και την ομάδα", είχε δηλώσει ο Σλοβένος τεχνικός παραμονές ενός αγώνα με τον Ηρακλή στις 6 Φεβρουαρίου του 2003. 

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις μπορεί να έστειλαν τον Κάτανετς στο… ταμείο ανεργίας μέσα σε 24 ώρες (με τον Ολυμπιακό να τις χαρακτηρίζει με επίσημη ανακοίνωση απαξιωτικές για το σύλλογο) ταυτόχρονα όμως άφησαν κληρονομιά τον όρο "ψύχωση" που περιγράφει ανάγλυφα τη "θολούρα" που επικρατεί στη σκέψη των "μεγάλων" του ποδοσφαίρου μας, κάθε φορά που βλέπουν να προβάλλει μπροστά τους το… Άγιο Δισκοπότηρο της Super League, που δεν είναι άλλο από το τρόπαιο του πρωταθλητή.

Η Super League και το αίτημα του Πογιέτ για αναβολή της 2ης αγωνιστικής των playoffs

Η συγκεκριμένη "ψύχωση", λοιπόν, φαντάζει τη δεδομένη στιγμή ως ο πιο ύπουλος εχθρός για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε μια σεζόν που για τους οπαδούς ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού η κατάκτηση του τίτλου φαντάζει – ούτε λίγο, ούτε πολύ – ως ζήτημα ύψιστης τιμής για την ιστορία κάθε συλλόγου.

Γιατί μπορεί η πρωτόγνωρη «μετωπική σύγκρουση» του Big 4 να κόβει την ανάσα κάθε ποδοσφαιρόφιλου, δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι τον επόμενο μήνα η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία και δύο εξαιρετικά σημαντικά "εθνικά στοιχήματα".

Η αυτονόητη απόφαση της Super League

Το πρώτο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την προσπάθεια πρόκρισης της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στα τελικά του Euro 2024. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Super League οι ΠΑΕ – μέλη του Συνεταιρισμού θα αποφασίσουν αν θα κάνουν δεκτό ή όχι το αίτημα του Γκουστάβο Πογιέτ για αναβολή της 2ης αγωνιστικής των playoffs προκειμένου να έχει ο Ουρουγουανός περισσότερες μέρες τους διεθνείς ενόψει των αγώνων με Καζακστάν και Γεωργία ή Λουξεμβούργο. Ειλικρινά, μοιάζει πολλές φορές κουραστικό σε αυτή τη χώρα να συζητάμε για τα αυτονόητα.

Κακώς άφησαν αναπάντητο τόσες εβδομάδες το αίτημα του Πογιέτ. Η θετική ανταπόκριση έπρεπε να ήταν άμεση, πολύ πριν διεξαχθεί η κλήρωση των playoffs και ξεκινήσουν σενάρια ίντριγκας με μορφή χιονοστιβάδας για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΠΑΕ στη σημερινή ψηφοφορία.

To "εθνικό" στοίχημα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στο Europa Conference League

Το δεύτερο "εθνικό στοίχημα" δεν είναι άλλο από την πορεία ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στους "16" του Europa Conference League σε μια σεζόν που αφενός φιλοξενούμε ως χώρα τον τελικό της διοργάνωσης και αφετέρου «καιγόμαστε» για την κατάκτηση όσο δυνατόν περισσότερων βαθμών, προκειμένου να ρεφάρουμε τη ζημιά προηγούμενων καταστροφικών αγωνιστικών περιόδων.

Και η προάσπιση του συγκεκριμένου στοιχήματος εξαρτάται αποκλειστικά από τη διαχείριση που θα έχουν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους οι δύο εναπομείναντες πρεσβευτές μας στα Κύπελλα Ευρώπης.

Θα είναι "εγκληματική", "αυτοκαταστροφική" και μη συμβατή με το μέγεθος των δύο ομάδων, οποιαδήποτε "θυσία" των ευρωπαϊκών παιχνιδιών στο βωμό της κατάκτησης του εγχώριου πρωταθλήματος. Το έχουμε δει να συμβαίνει κατά το παρελθόν απ’ όλους τους "μεγάλους" του ποδοσφαίρου μας, ευτυχώς δεν το έχουμε δει να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια τόσο από τους "ερυθρόλευκους" όσο και από τους Θεσσαλονικείς.

Ας ελπίσουμε ότι κανενός είδους "ψύχωση" δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην πορεία ανάκαμψής του, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Κι ότι άπαντες θα αντιληφθούν ότι όσο… μαγευτικά ελκυστική είναι η κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, άλλο τόσο σημαντική είναι η επίτευξη των "εθνικών" μας στόχων.