Καστελιόν για τους Βαλενθιάνους, στην υπόλοιπη Ισπανία, Καστεγιόν, η επαρχία στο βόρειο τμήμα της Βαλενθιανής Κοινότητας, ανάμεσα στην Τερουέλ, την Ταραγόνα και τη Μεσόγειο. Η πρωτεύουσα Καστεγιόν δε λα Πλάνα, των 180 χιλιάδων κατοίκων, έχει ποδοσφαιρική ομάδα, την Κλουμπ Ντεπορτίβο Καστεγιόν. Ο σύλλογος της Γ' κατηγορίας της Ισπανίας έχει αφεντικό κι αυτός είναι ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, ένας Ελληνοκαναδός τζογαδόρος με θητεία στο NBA και στους Ντάλας Μάβερικς, του οποίου η σκούφια κρατά από την Τρίπολη και το Αργος.

Πρόκειται γι’ αυτόν που κατά τον Αμερικανό στατιστικολόγο, συγγραφέα και παίκτη του πόκερ, Nate Silver, και όσα αναφέρει στο βιβλίο που εξέδωσε το 2012, «The Signal and the Noise», «ζει σε ένα λαμπερό, μοντέρνο σπίτι στο Χόλιγουντ Χιλς του Λος Αντζελες -όλα μέταλλο και γυαλί, με πισίνα στο πίσω μέρος που μοιάζει με πίνακα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Περνάει εκεί κάθε βράδυ από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο παρακολουθώντας ταυτόχρονα πέντε παιχνίδια του NBA, σε πέντε επίπεδες οθόνες».

Αυτός ο εκατομμυριούχος, που «όταν χρειάζεται ένα σύντομο διάλειμμα καταφεύγει στο διαμέρισμά του στο Λας Βέγκας, ή πηγαίνει για σαφάρι στην Αφρική, σε μια κακή χρονιά βγάζει ένα εκατομμύριο δολάρια και σε μια καλή, τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερα». Αυτά το 2012, οπότε εκδόθηκε το βιβλίο. Σήμερα ταξιδεύει με ιδιωτικό τζετ, κάνει παρέα με διάσημους και συνεχίζει να μένει στο Χόλιγουντ Χιλς, όταν δεν είναι στο σκάφος του στο Μεξικό, στο Μονακό ή στην Ισπανία και στην Καστεγιόν.

Ο «Μπομπ» των Καναδών στην Καστεγιόν της Ισπανίας

Γεννημένος στις 4 Ιουλίου 1975, ο «Μπομπ» για τους Καναδούς μεγάλωσε στο Ουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, μια πόλη εργατών με πολύ κρύο, ενενήντα μίλια βόρεια των συνόρων της Μινεσότα. Ο πατέρας του, μετανάστης από την Τρίπολη -η μητέρα του από το Αργος-, ιδιοκτήτης εστιατορίων και εταιρείας real estate, ήταν κάποτε αρκετά πλούσιος, ώσπου έχασε τα πάντα στον τζόγο, κυρίως στα άλογα. Οταν ο Μπομπ ήταν δώδεκα ετών, ο πατέρας του είχε χρεοκοπήσει. Στα 16 του είχε συνειδητοποιήσει ότι αν επρόκειτο ποτέ να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή του στο Ουίνιπεγκ, χρειαζόταν μόρφωση. Για να το κάνει, έπρεπε να πληρώσει μόνος του.

Haralabos Voulgaris 200 IQ Call @ WPT SUPER HIGH STAKES

Ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, αναζήτησε εισόδημα. Τα καλοκαίρια πήγαινε στη Βρετανική Κολομβία όπου σκαρφάλωνε σε δέντρα για να εκτελέσει εργασίες συντήρησης. Χρέωνε επτά σεντς ανά δέντρο. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και ενώ σπούδαζε Φιλοσοφία, εργαζόταν ως αχθοφόρος αεροδρομίου. Αποταμίευσε χρήματα και εξαγόρασε ένα μερίδιο στην εταιρείας όπου ο ίδιος εργάστηκε. Το 1999 είχε μαζέψει 80.000 δολάρια. Ενα ποσόν διαθέσιμο για στοιχηματισμό. Αλλωστε ο Μπομπ είχε πάρει το μικρόβιο. Είχε τελειώσει το Λύκειο όταν ο πατέρας του τον πήρε στο Λας Βέγκας όπου έμειναν για δύο μήνες. Ο έφηβος Μπομπ δεν επιτρεπόταν να παίξει στο καζίνο του Caesars Palace, του πολυτελέστατου ξενοδοχείου, στο οποίο διέμεναν. Περνούσε την ώρα του σε έναν χώρο όπου προβάλλονταν αγώνες NBA και μελετούσε τις στοιχηματικές αποδόσεις. Κάθε βράδυ πόνταραν 100 δολάρια μαζί με τον πατέρα του σε ματς NBA.

Πριν από την Ισπανία πανηγύρισε τίτλο στο NBA

Tο 1999, αφού κράτησε χρήματα για το φαγητό του και τα δίδακτρα για το Πανεπιστήμιο, πόνταρε όλα τα λεφτά του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιόδου 1999-2000 από τους Λέικερς του Σακίλ Ο’Νιλ και του νεαρού τότε Κόμπε Μπράιαντ, που είχαν στον πάγκο τους τον Φιλ Τζάκσον. Στην ομάδα δηλαδή που ένα χρόνο νωρίτερα είχε αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ. Στο τέλος της σεζόν, ο Βούλγαρης έγινε πλουσιότερος κατά 500.000 δολάρια και φυσικά πανηγύρισε τον τίτλο που πήραν οι Λέικερς. Συνέχισε παίζοντας στοίχημα, πόκερ, τα πάντα. Ωσπου άρχισαν να τον αποκλείουν οι στοιχηματικές εταιρείες και τα καζίνα να του κλείνουν την πόρτα.

Του την άνοιξε ο λαμπερός κόσμος του NBA. Γνωρίστηκε με τον τότε ιδιοκτήτη των Ντάλας Μάβερικς, Μαρκ Κούμπαν, σε κάποιες παρτίδες πόκερ. Ηταν το 2018 όταν ανακοινώθηκε ότι προσελήφθη ως υπεύθυνος ποσοτικής έρευνας και ανάπτυξης, αν και στην πραγματικότητα ενεργούσε για λογαριασμό της ομάδας πολύ νωρίτερα. «Director of Quantitative Research and Development», ήταν ο ακριβής τίτλος που είχε στην ομάδα. Μπορεί αυτό να μην έλεγε πολλά. Το «απόλυτο κουμάντο» έλεγε πολύ περισσότερα. Στο Ντάλας έμεινε έως το 2021, οπότε και τα έσπασε με τον αστέρα της ομάδας, Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα «The Athletic» δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει. Είπε ότι αν έβρισκε ένα αστρονομικό ποσόν θα αγόραζε ομάδα του NBA.

Haralabos Voulgaris, the NBA's Greatest Ever Bettor | People Who Got Rich from Sports Betting

Δεν το βρήκε και αγόρασε στην Ισπανία τη C.D. Castellon. «Βρήκαμε αυτή την ομάδα και ερωτευτήκαμε τον τόπο. Υπολογίσαμε το κόστος για να ανεβεί. Δεν είχαμε την πολυτέλεια της υπομονής. Αντιμετωπίσαμε τη χρεοκοπία. Ο προϋπολογισμός της πρώτης ομάδας μας είναι περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Θα ξοδέψουμε χρήματα, αλλά δεν θα δώσω 300.000 ευρώ σε κάποιο 35χρονο. Το κάνουμε διαφορετικά. Νέοι παίκτες, κατάλληλοι προπονητές, επιτελείο, σωστές εγκαταστάσεις», δήλωσε στον «Guardian». Οσον αφορά τους χορηγούς, αν και προέρχεται από τον χώρο, απορρίπτει τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών. «Αν είμαστε καλοί στο εμπόριο παικτών, θα είμαστε εντάξει. Λέσχες όπως η Μπράιτον το έχουν κάνει», εξηγεί και δίνει -με βάση το δικό του μαθηματικό μοντέλο με το οποίο στοιχηματίζει- «53% για να κερδίσει το πρωτάθλημα».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".