Ο Παναιτωλικός προηγούνταν στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ για την 24η αγωνιστική της Super League, παρ' όλα αυτά ο "δικέφαλος του Βορρά" βρήκε το ελάχιστο διάστημα που χρειαζόταν για να ανατρέψει το σκορ και να φτάσει στη νίκη με σκορ 3-1 στο Αγρίνιο. Ήταν μια επικράτηση που ήρθε έπειτα από δύο διαδοχικές εντός έδρας ήττες στο πρωτάθλημα, αλλά και τον οδυνηρό αποκλεισμό στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο "δικέφαλος" χρειαζόταν τη νίκη σε αυτό το σημείο και αυτή ήρθε μέσω ανατροπής μέσα σε σκάρτο λεπτό, ώστε να επουλώσει πληγές. Ο ΠΑΟΚ έφτασε τους 54 βαθμούς, ένα λιγότερο από την πρωτοπόρο ΑΕΚ, που νίκησε 3-1 τη Λαμία, ενώ ο Παναιτωλικός έμεινε στους 19, δύο περισσότερους από Βόλο και ΠΑΣ Γιάννινα που βρίσκονται στην τρόπον τινά διακεκαυμένη ζώνη. 

Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ: Ο Χατζηθεοδωρίδης ως ποδοσφαιρικός αλήτης


Τα... 40 δευτερόλεπτα του Ηλία Χατζηθεοδωρίδη ήταν πιο ουσιαστικά από το τέταρτο της δημοσιότητας του Άντι Γουόρχολ στο Αγρίνιο. Ο τύπος έφτιαξε ένα highlight reel για την καριέρα του σε μόλις δύο στιγμές, οι οποίες έγιναν δυνατόν να δώσουν τις συνισταμένες για ό,τι θα ήταν μια ματσάρα απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος και να θέλει να κρυφτεί, για το πρωτάθλημα πάει.

Αν ο ΠΑΟΚ ήταν (που πρέπει να ήταν) ζαλισμένος από τον αποκλεισμό του στο Κύπελλο, στο δεύτερο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, αν σε αυτό αποδόθηκε μια κάποια χαλαρότητα στο πρώτο πεντάλεπτο, που για την οικονομία της αναμέτρησης υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντικό, αυτό ουδέν αφαιρεί της ατομικής ποιότητας η οποία στο ποδόσφαιρο επιζητάται όπως οι σόλες του Κριστιάν Λουμπουτέν σε οίκο μόδας στο Μιλάνο. 

Ο αριστερός φουλ μπακ Χατζηθεοδωρίδης, σε πιο κεντρώο ρόλο, έδειξε τι συμβαίνει όταν υπάρχει συγκερασμός τεστοστερόνης, θράσους και γνώσης της μπαλίτσας. Αρχικά, λίγο αφού συμπληρώθηκε το τέταρτο λεπτό και από μια μπαλιά του Ζοάο Πέδρο από τα αριστερά που επειδή κόντραρε πήρε ύψος, πήγε να σκοράρει ένα φανταστικό ψαλιδάκι, προσπάθεια στην οποία ο κόσμος του Παναιτωλικού ξεσηκώθηκε, επειδή νόμιζαν ότι το... έγραψε το παστέλι, τόσο κοντινή ήταν η απόσταση της μπάλας από το δεξιό κάθετο δοκάρι του Ζίβκο Ζίβκοβιτς. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cze9gngfms6p)


Αλλά επειδή όποιου του μέλλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει, ένα ρηθέν που λέγεται πάντα με στόμφο, αλλά και διότι μπορείς να βγάλεις τον αλήτη (με την καλή έννοια) από το ποδόσφαιρο, αλλά ποτέ το ποδόσφαρο από τον αλήτη, ο Χατζηθεοδωρίδης έριξε έναν τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο στην εστία του Σέρβου πορτιέρε του ΠΑΟΚ, τέτοιας ακρίβειας και δυναμικής που στο Netflix άλλο δεν απομένει παρά να παράγει μια νέα σειρά με ήρωα έναν ιδιοφυή χειρουργό. Όταν η μπάλα πήγε στα δίχτυα το χρονόμετρο έγραφε 5'02'', σε μια σεκάνς που το "heeeere's Johnny" του Τζακ Νίκολσον στη "Λάμψη" του Κιούμπρικ ωχριά. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cze9gng5k3ux)


Τι κρίμα, σκέφτεσαι, που υπάρχουν τα βίντεο ώστε ο αναγνώστης να μη φαντάζεται πρώτα τι μπορεί να έγινε σε αυτό το προσωπικό μακελείο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ας είναι. 

Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ: Πήρε τον έλεγχο, απειλήθηκε, είχε δύο δοκάρια


Τα όνειρα, λένε, διαρκούν δύο με τρία δευτερόλεπτα, ως εκ τούτου ο κόσμος στο Αγρίνιο δεν πρέπει να έχει παράπονο για αυτό το όνειρο με ήρωα έναν αριστεροπόδαρο που έχει μάθει ποδόσφαιρο και στις ακαδημίες της Άρσεναλ (το νούμερο 12 στην πλάτη μπορεί να είναι ένα αφιέρωμα στον Τιερί Ανρί), αλλά και με εμπειρία στον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ, ήταν λογικό, θα ανέβαινε και θα διεκδικούσε τη γρήγορη ισοφάριση, με τον Παναιτωλικό να πρέπει να ενεργεί με κυνισμό. 

Ο ΠΑΟΚ, με το σχήμα που επέλεξε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο πλαίσιο του ροτέισον, είχε πρόβλημα ειδικά στο κέντρο, αφού η αμεσότητα του Παναιτωλικού και τα κενά που άφηνε η ελλιπής συνεργασία του Μάρκος Αντόνιο με τον Μεϊτέ, έδιναν ευκαιρίες στον Παναιτωλικό. Όχι πως ο "δικέφαλος" δεν είχε τις δικές του. Μια κεφαλιά του Στέφανου Τζίμα στο 10', που μπλόκαρε ο Τσάβες, και μία απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τόμας Μουργκ στο 12' έδιναν το στίγμα του τι έμελλε γενέσθαι στην αναμέτρηση, ακόμα κι αν η υποψία ότι η απόδοση των φιλοξενούμενων δεν θα κυμαινόταν σε υψηλό επίπεδο -ειδικά από τη στιγμή που άλλη μια ισχυρή ένδειξη ότι ο Τάισον είναι το πραγματικό βαρόμετρο της ομάδας αφέθηκε στο γήπεδο του Παναιτωλικού- επιβεβαιωνόταν πάσα με την πάσα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cze9jq5f6pz5)

Ο Παναιτωλικός δεν δίστασε να τρυγήσει την άμπελο της δυσλειτουργικότητας και να φτάσει ξανά κοντά στο γκολ, πάλι σε ένα δίπρακτο ενός λεπτού. Το σουτ του Λέβαν Σενγκέλια έδιωξε ο Ζίβκοβιτς και η κεφαλιά του Ζοάο Πέδρο έφυγε άουτ στο 35' και το 36'.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czea3mkf6hbl)


Αν ο ΠΑΟΚ, πάντως, είχε ζήτημα λειτουργίας, δεν μπορούσε να πατήσει περιοχή στον άξονα και από κάποιο σημείο και μετά άφησε τη νευρικότητα να κυριαρχήσει στο παιχνίδι του, διέθετε και έναν ποδοσφαιριστή που μοιάζει να μην τον απασχολούν τέτοια φαινόμενα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει τη ζημιά με τον πιο θεατράλε τρόπο. Το δοκάρι, ούτως ειπείν, έσωσε τον Παναιτωλικό από το να μπει στα αποδυτήρια με υπαρξιακό τραύμα, μετά τη φανταστική, άβερεϊτζ για τον ίδιο, έμπνευση του Γιάννη Κωνσταντέλια. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czeb30g2qj9t)

Το θράσος του Παναιτωλικού και η τιμωρία της μεγάλης ομάδας

Αν μη τι άλλο, όχι υπαρξιακό δεν δημιουργήθηκε, αλλά τα αποδυτήρια της ομάδας του Πετράκη λογικά θύμιζαν εκείνα της ομάδας του... Αλ Πατσίνο, όταν έβγαλε το λόγο του στο "Any Given Sunday". Η φαντασία φέρνει αλαλαγμούς ενθουσιασμού στην επιφάνεια, με τους παίκτες να θεωρούν ότι μπορούν να βάλουν και δεύτερο. Ο Λουτσέσκου, από τη μεριά του, έβαλε τον Σαμάτα αντί του Τζίμα στον αγωνιστικό χώρο, και σε μια πολύ ωραία στιγμή οι συμπαίκτες του τον αγκάλιασαν για να τον εμψυχώσουν, καθώς ο Τανζανός κατέρρευσε μετά το γλίστρημά του και το χαμένο πέναλτί του στο δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. \

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czeav7gycwax)


Ακόμα κι αν η προηγούμενη παράγραφος δεν στέκει λόγω έλλειψη επιβεβαίωσης στοιχείων, ο Παναιτωλικός μπήκε στο τερέν σαν να έχει προηγηθεί μια τέτοια έκρηξη εντός των τειχών. Ο Χατζηθεοδωρίδης πήγε να το ξανακάνει, στο 48', αλλά αυτήν τη φορά, με την μπάλα να κατεβαίνει, ο Ζίβκοβιτς απέκρουσε το σουτ του. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czeap2v2nvm9)


Αυτή η σχετική ανεμελιά, απέναντι σε μια από τις πιο ποιοτικές ομάδες του πρωταθλήματος, έμοιαζε με γραμμάτιο που αναμενόταν να ξεχρεωθεί. Στο 59' ο Σαμάτα πάσαρε στον Ντεσπόντοφ, που έκανε την μπαλιά για να ισοφαρίσει ο Κωνσταντέλιας, αλλά ο Βούλγαρος ήταν οφσάιντ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czeb4ectb68p)
 

Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ευκαιρίες, πέραν αυτής, αλλά η ανάπτυξη του Παναιτωλικού στο τρανζίσιον γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Ο Πετράκης αποφάσισε να πάρει ρίσκο, βγάζοντας τους πιο απειλητικούς παίκτες του, τον Χατζηθεοδωρίδη και τον Σενγκέλια, τον οποίο ο Σάστρε πρόλαβε στο 65' πριν γίνει επικίνδυνος. Τέσσερα λεπτά αργότερα, κατάλαβε το λάθος που έκανε εις διπλούν. 


Ο "δικέφαλος" ισοφάρισε στο 72' με ένα περίεργο σουτ του Σάστρε, που μοιάζει να το έστειλε ο ίδιος στα δίχτυα, αν και η μπάλα βρήκε στον Τορεχόν και άλλαξε πορεία. Τα θεμέλια μπήκαν σχεδόν αμέσως. Πέρασαν ακριβώς 80 δευτερόλεπτα μέχρι την γκολάρα του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, αλλαγής στο ματς, που αναποδογύρισε τελείως το παιχνίδι. Για άλλη μία φορά, ο ΠΑΟΚ μπόρεσε να βάλει γκολ μαζεμένα. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czeb6s6ko2ip)

Αφού, δε, ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς απέκρουσε την κεφαλιά του Τορεχόν στο 80', ο "δικέφαλος" μπόρεσε να ανασάνει. Σαφώς πιο ελεύθερος, έφτασε στη νίκη με το γκολ που δικαιούτο ο Γιάννης Κωνσταντέλιας στο 90', που άρχισε από την πίεση στον Μεϊτέ στο χώρο του κέντρου και ολοκληρώθηκε με το πλασέ του διεθνούς μεσοεπιθετικού, ύστερα από εκπληκτική μπαλιά του Αντρίγια Ζίβκοβιτς. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czebf39lek89)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czebi628lrg1)


Παναιτωλικός (Γ. Πετράκης): Τσάβες, Μλάντεν, Χουάνπι, Χατζηθεοδωρίδης (68' Ντουάρτε), Τορεχόν, Σενγκέλια (68' Ντίας), Τσιγγάρας, Ζοάο Πέδρο (81' Λομονάκο), Μαλής, Στάγιτς, Λιάβας (81' Μαυρίας).

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Ζ. Ζίβκοβιτς, Σάστρε, Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Ράφα Σοάρες (74' Γιόνι), Μάρκος Αντόνιο (63' Οζντόεφ), Μεϊτέ, Ντεσπόντοφ (81' Σβαμπ), Κωνσταντέλιας, Μουργκ (63' Αντρ. Ζίβκοβιτς), Τζίμας (46' Σαμάτα).