Η εθνική ομάδα πυγμαχίας της Ελλάδας επέστρεψε με τρία μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα, από το 75ο διεθνές τουρνουά "Strandja", που διεξήχθη στη Σόφια. Ο Βαγγέλης Νανιτζανιάν στα 92 κιλά έφτασε στον τελικό και έχασε από τον πεπειραμένο Γεωργιανό, με έξι επαγγελματικούς αγώνες στο ρεπερτόριό του, Γκιόργκι Κουσιτασβίλι, ο οποίος, επιπλέον, είναι πρωταθλητής Ευρώπης από το 2022 στο Ιερεβάν της Αρμενίας, στην κατηγορία, πάντως, τον 80-86 κιλών. Ο Κουσιτασβίλι, επιπλέον, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο περυσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που έγινε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, στην κατηγορία cruiserweight, δηλαδή μία κάτω από τη βαρέων βαρών. 


pygmaxia_europaiko_2


Πυγμαχία: Όλα κρίνονται στα προολυμπιακά


Τα άλλα δύο μετάλλια είχαν άρωμα γυναίκας, αφού η Όλγα Παπαδάτου στα 57 κιλά και η Βασιλική Σταυρίδου στα 75 κιλά ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Στην ομοσπονδία πυγμαχίας ελπίζουν να έχουν αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, αφού στα δύο προολυμπιακά τουρνουά θα λάβει μέρος και η παγκόσμια πρωταθλήτρια σε επαγγελματικό επίπεδο, Χριστίνα Λιναρδάτου, στα 60 κιλά. Το πρώτο προολυμπιακό θα γίνει στο Μιλάνο από τις 4 έως τις 11 Μαρτίου και το δεύτερο στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης από τις 23 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, όπως έχει βγάει στο καλεντάρι της η IBA, δηλαδή η διεθνής ομοσπονδία πυγμαχίας. Από το Μιλάνο θα προκριθούν οι τρεις πρώτοι κάθε κατηγορίας. 

Οι Έλληνες πυγμάχοι που πήραν μέρος: Αθηνά Αβραμίδου (50 κιλά), Όλγα Παπαδάτου (57 κιλά), Χριστίνα Λιναρδάτου (60 κιλά), Βασιλική Σταυρίδου (75 κιλά), Γιώργος Παππάς (60 κιλά), Στέλιος Κυρσανίδης, Κωνσταντίνος Καλογερίδης (63,5 κιλά), Τάσος Κοροβέσης (71 κιλά), Μιχάλης Τσαμαλίδης (80 κιλά), Βαγγέλης Νανιτζανιάν (92 κιλά). Οι ομοσπονδιακοί Προπονητές Αρτούρ Μικαελιάν και Βασίλης Κοκόλης συνόδευσαν την αποστολή στη Σόφια της Βουλγαρίας. 

pygmaxia_europaiko_1


Πυγμαχία: Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών


Ο "ασημένιος" Βαγγέλης Νανιτζανιάν δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος, που για ακόμη μια φορά απέδειξα ποιος είμαι και με την σκληρή δουλειά και αφοσίωση μπόρεσα να κερδίσω το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο τουρνουά «Strandja», αν και μπορώ να πω ότι ενοχλήθηκα που δεν πήρα την πρωτιά, γιατί μπορούσα. Ο επόμενος στόχος μου είναι το παγκόσμιο, που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο, όπου υπάρχει η δυνατότητα για μια πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ το δάσκαλό μου και ομοσπονδιακό προπονητή Αρτούρ Μικαελιάν, που είναι πάντα δίπλα μου και με ενθαρρύνει σε κάθε μου αγώνα, τον κ. Χάρη Μαριόλη πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας και τέλος τους χορηγούς μου, που με πιστεύουν και με στηρίζουν πάντα".


Η "χάλκινη" Όλγα Παπαδάτου, από την πλευρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της: "Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, πήγαμε σε ένα τουρνουά υψηλών προδιαγραφών και πολύ απαιτητικό και καταφέραμε να πάρουμε διακρίσεις και τίτλους οι οποίοι μας έκαναν υπερήφανους. Χαίρομαι που έναν τέτοιον καταξιωμένο τίτλο έφερα στην χώρα μου κι εγώ και είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή. Κάθε τίτλος είναι ένας μικρός κρίκος της μεγάλης αλυσίδας, που μας φέρνει ένα μικρό βήμα πιο κοντά στο πολυπόθητο όνειρο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από μεριάς μου τον προπονητή μου, Στέφανο Φιλιμιάνοβ, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Χάρη Μαριόλη, τους ομοσπονδιακούς προπονητές Αρτούρ Μικαελιάν και Βασίλη Κοκόλη για τη συλλογική προσπάθεια που κάνουμε για την επίτευξη κάθε στόχου". 

pygmaxia_europaiko_3



Τέλος, η Βασιλική Σταυρίδου είπε: "Αντιμετώπισα την 3η στο ασιατικό πρωτάθλημα Μπεσόν Μανικόν από την Ταϊλανδη, όπου ηττήθηκα σε έναν αρκετά δυνατό αγώνα, γεγονός που με έκανε να πεισμώσω και να σκεφτώ το ποσό σκληρή δουλειά απαιτεί η κατάκτηση ενός μεταλλίου σε τέτοιο επίπεδο. Θέλω να συγχαρώ όλη την ελληνική αποστολή και σε όλα τα παιδιά για τις προσπάθειες τους. Ευχαριστώ θερμά την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας και τον πρόεδρο κ. Χάρη Μαριόλη για την στήριξη, τον προπονητή μου Παναγιώτη Καρανικολή όπως επίσης και τους ομοσπονδιακούς προπονητές Αρτούρ Μικαελιάν και Βασίλη Κοκόλη, που βρίσκονται δίπλα μου συνεχώς σε όλη στην αγωνιστική πορεία. Επόμενος μεγάλος στόχος είναι το προολυμπιακο πρωτάθλημα στην Ιταλία από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου, όπου ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στην πρόκριση μας στην Ολυμπιάδα. Όλα τα παιδιά της Εθνικής Ομάδας έχουμε προπονηθεί πολύ σκληρά για αυτόν τον μεγάλο στόχο. Όπως έχω ξαναπεί νιώθω τιμή που στην ηλικία των 20, μου δίνεται η ευκαιρία να εκπροσωπήσω την χώρα μου σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση".