Τετάρτη 29 Μαΐου 2024. Όλοι οι δρόμοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα οδηγούν εκείνο το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα θα φορέσει ξανά επίσημη ενδυμασία που αρμόζει σε οικοδέσποινα τελικού διοργάνωσης της UEFA και θα φιλοξενήσει στην “Opap Arena” τις δύο φιναλίστ του φετινού Europa Conference League. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν αλήθεια η μία εκ των δύο να… μη χρειαστεί καν να περάσει από έλεγχο διαβατηρίων ή να… πεταχτεί με πούλμαν στην «Αγιά Σοφιά»;

Αρχής γενομένης από το βράδυ της Πέμπτης, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ξεκινούν ένα πολύ ιδιαίτερο ταξίδι προς ένα όνειρο που –κακά τα ψέματα– μοιάζει από τρελό έως παρανοϊκό, ιδιαίτερα για τους «ερυθρόλευκους».

Πειραιώτες και Θεσσαλονικείς συγκαταλέγονται στις 24 ομάδες του Europa Conference League που θα διεκδικήσουν μία θέση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να έχει εξασφαλίσει απευθείας την πρόκρισή του στους «16» και τους «ερυθρόλευκους» να καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της ουγγρικής Φερεντσβάρος (πρώτο ματς απόψε στις 19:45 στο Φάληρο, ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα, 22/2 στις 22:00 στη Βουδαπέστη) για να τους συνοδεύσουν.

Οι φιλοδοξίες του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο Europa Conference League

Βάσει της εικόνας που παρουσιάζουν στο χορτάρι από το ξεκίνημα του 2024 οι δύο εναπομείναντες πρεσβευτές μας στα κύπελλα Ευρώπης, μόνο αυτή του Ραζβάν Λουτσέσκου δείχνει ικανή να υπηρετήσει τις μεγάλες της φιλοδοξίες. Η διπλή επικράτηση επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον όμιλο της πρώτης φάσης φανέρωσε την εξαιρετική ποιότητα που διαθέτει το συγκρότημα του Ντεσπόντοφ, του Τάισον, του Κωνσταντέλια και του Ζίβκοβιτς και η οποία του επέτρεψε όχι μόνο να κοιτάξει στα μάτια μια εξαιρετική γερμανική ομάδα, αλλά να τη ρίξει στο καναβάτσο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cw0tlzkxlafd)

Αντίθετα ο Ολυμπιακός διάγει μια άκρως προβληματική χρονιά, έχοντας μάλιστα να διαχειριστεί και ένα επιπλέον εμπόδιο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή του διαδρομή. Οι πολλές προσθαφαιρέσεις που πραγματοποίησαν οι «ερυθρόλευκοι» στο δυναμικό τους κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου επέφεραν σημαντικές αλλαγές και στη λίστα των διαθέσιμων παικτών για τα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια.

Σε σχέση με το ρόστερ που κατέθεσαν οι Πειραιώτες στην ΟΥΕΦΑ πριν από την έναρξη των ομίλων, έχουν αποχωρήσει από την ομάδα οι Σκάρπα, Φρέιρε, Μπιέλ, Πορόζο, Βρουσάι, Σολμπάκεν, Ανδρούτσος. Προσθέστε τον Καμαρά (που ουσιαστικά αποτελεί «ξένο σώμα» στου Ρέντη) και τον ανενεργό Ιμπόρα (τουλάχιστον πριν από την έλευση του Μεντιλίμπαρ), συνυπολογίστε ότι από τα 8 μεταγραφικά αποκτήματα μόλις 3 μπορούσαν να δηλωθούν στην ευρωπαϊκή λίστα (Όρτα, Τσικίνιο, Κάρμο) και αντιλαμβάνεστε τις έξτρα δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι «ερυθρόλευκοι» στην ευρωπαϊκή τους περιπέτεια!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cxoexnvpi06h)

Ο Ολυμπιακός και το Conference League των μεγάλων ευκαιριών

Παρ’ όλα αυτά, το Europa Conference League λειτουργεί πολλές φορές ως… διέξοδος σωτηρίας για ομάδες που «υποφέρουν» στα εγχώρια πρωταθλήματά τους. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, η αποτυχία στις εντός συνόρων διοργανώσεις τις «βοηθά» να αφοσιώνονται στα παιχνίδια της Ευρώπης και εκεί να εμφανίζουν ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό πρόσωπο. Δεν χρειάζεται να τρέξουμε μακριά. Αρκεί μια ματιά στην τετράδα των ομάδων που έφτασε πέρυσι μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η Γουέστ Χαμ (που τελικά το κατέκτησε) πάλευε να αποφύγει τον υποβιβασμό στην Premier League μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές και τελικά τερμάτισε… 14η και καταϊδρωμένη με μόλις έξι βαθμούς απόσταση από τη ζώνη που οδηγούσε στην Championship.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-ct6pz1l50gqp)

Η φιναλίστ Φιορεντίνα τερμάτισε 8η στη Serie A. Η Άλκμααρ του Βαγγέλη Παυλίδη και του Παντελή Χατζηδιάκου «υπέφερε» στο μεγαλύτερο μέρος του «μαραθωνίου» του ολλανδικού πρωταθλήματος και κατάφερε να τερματίσει τέταρτη χάρη στο εντυπωσιακό της φίνις στη σεζόν.
Η δε σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια Ελβετίας, Βασιλεία, τερμάτισε 5η στην εγχώρια Super League, έχοντας απόσταση… 27 βαθμών από την πρωταθλήτρια Γιουνγκ Μπόις.

Το Europa Conference League, λοιπόν, είναι μια διοργάνωση που προσφέρεται για… τρελά όνειρα ακόμη και για ομάδες που δεν βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Όπως ακριβώς είναι και ο Ολυμπιακός τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τους "ερυθρόλευκους" να ελπίζουν ότι ο ερχομός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα τους αλλάξει τη μοίρα όπως συνέβη πριν από ένα χρόνο με την Σεβίλλη. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cwilv96ete69)

Άλλωστε, η λίστα των συλλόγων που βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης προς τον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας περιλαμβάνει εξαιρετικά συγκροτήματα, αλλά όχι μεγαθήρια. Άστον Βίλα, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Φιορεντίνα, Λιλ, Φενερμπαχτσέ, Άγιαξ, Μπέτις, είναι ορισμένα από τα «βαριά» χαρτιά που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην… ελληνική βραδιά της 29ης Μαΐου. Κι αν πιστεύετε ότι είναι ανυπέρβλητα εμπόδια για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού… ρωτήστε τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους παίκτες του!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cxci3ihfjfdl)

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".