Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η πρωταθλήτρια Αφρικής μετά το 2-1 επί της Νιγηρίας στον τελικό για το Κύπελλο Εθνών που έγινε στο "Alassane Ouattara" της Αμπιτζάν το βράδυ της Κυριακής, 11 Φεβρουαρίου. Ο Αλασάν Ουαταρά, μάλιστα, πρωθυπουργός της Ακτής Ελεφαντοστού, ήταν "παρών" και πανηγύρισε ένα θρίαμβο άνευ προηγουμένου

Φαντάζει σχετικά φυσιολογικό, για μία ομάδα που νικάει δεύτερη φορά και παίζει στην έδρα της, αλλά δεν είναι καν. Η Ακτή Ελεφαντοστού δεν έπρεπε να βρίσκεται στη διοργάνωση την τελική φάση της οποίας φιλοξένησε

Ακτή Ελεφαντοστού-Νιγηρία: Ανατροπή για το τρόπαιο 


Η Νιγηρία βρέθηκε μπροστά στο σκορ στο 38', με την κεφαλιά του Τρουστ-Ενκόνγκ. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ που δέχθηκε η Ακτή Ελεφαντοστού σε τελικό, αφού στους δύο προηγούμενους που έφτασε, με τη Ζάμπια το 2012 και την Γκάνα το 2015, το αποτέλεσμα ήταν "λευκή" ισοπαλία. 

akti_elefantostou_nigiria


Η Ακτή πέρασε πολύ χειρότερα μέσα στο τουρνουά, για να φοβηθεί από αυτό. Ο εθνικός ήρωας Φρανκ Κέσιε ισοφάρισε στο 62' και ο Σεμπάστιαν Αλέ, που σκόραρε και στον ημιτελικό, έβαλε το γκολ της νίκης στο 81'. Η Νιγηρία, που έχει κατακτήσει το τρόπαιο τρεις φορές, έχασε τον πέμπτο τελικό της, που είναι ρεκόρ για τη διοργάνωση. 

Ακτή Ελεφαντοστού: Στα νοκ άουτ κατά λάθος, απέλυσε τον προπονητή

Ξεκίνησε το τουρνουά με νίκη 2-0 επί της Γουινέα Μπισάου, αλλά έπειτα η Ακτή είδε τον... εφιάλτη με τα μάτια της. Ηττήθηκε 1-0 από τη Νιγηρία και έχασε... 4-0 από την Ισημερινή Γουϊνέα, με αποτέλεσμα να μείνει τρίτη με τρεις βαθμούς. Σε μια απίστευτη φαρσοκωμωδία, απέλυσε τον προπονητή της, Ζαν Λουί Γκασέ, ίσως επειδή στην Ομοσπονδία θεώρησαν ότι αποκλείστηκαν. 

Για να συνεχίσει η Ακτή στο τουρνουά, έπρεπε να χάσει βαθμό η Γκάνα από τη Μοζαμβίκη. Οι Γκανέζοι προηγούνταν 2-0 σε αυτό το παιχνίδι ως το 90', ωστόσο, σε μια απίθανη ανατροπή, δέχθηκαν δύο γκολ στις καθυστερήσεις. Έτσι η Ακτή πέρασε ως τρίτη από τον όμιλό της. 

Στους "16", έχανε από τη Σενεγάλη 1-0, όμως ο Κεσιέ ισοφάρισε στο 86' και η ομάδα με προπονητή πια τον Εμερσέ Φαέ, υπηρεσιακό, πέρασε στα πέναλτι. Απέναντι στο Μάλι, στα προημιτελικά, βρισκόταν πίσω στο σκορ στο 71', ενώ από το ημίχρονο έπαιζε με 10 παίκτες. Ισοφάρισε με τον Αντιγκρά στο 90' και στο 122' ο Ντιακιφέ τής χάρισε μια ανέλπιστη πρόκριση. 

Στα ημιτελικά πέτυχαν την πιο ορθολογική νίκη τους, με το 1-0 επί του Κονγκό και σκόρερ τον Σεμπαστιέν Χάλερ στο 65'.