Έπειτα από τεσσεράμιση χρόνια στην Τουρκία, ο Τάσος Μπακασέτας επέστρεψε στην Ελλάδα. Οχι στην οµάδα που θα περίµενε κανείς. Ούτε καν ο ίδιος. Οµως, ο Παναθηναϊκός κέρδισε την υπογραφή του. Κέρδισε την εκτίµηση και το «ναι» του 30χρονου επιθετικού. Και τον επαναπάτρισε. Με συµβόλαιο τριάµισι χρόνων και συνολικών απολαβών άνω των 5,4 εκατ. ευρώ που του προσέφερε, τον κατέστησε ως τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωµένο ποδοσφαιριστή του ρόστερ, πίσω µόνο από τον Μπερνάρ (σ.σ.: 2,5 εκατ. ευρώ την τρέχουσα σεζόν).

Στην περίπτωση του έµπειρου επιθετικού, οι «πράσινοι» ήθελαν να δείξουν πως έχουν πλέον τη δυνατότητα και το «µέγεθος» να κάνουν δικό τους έναν Ελληνα ποδοσφαιριστή πρώτης γραµµής. Τον παίκτη που φέρει τον τίτλο του αρχηγού της Εθνικής Ελλάδος. Εναν παίκτη µε εξαιρετική παρουσία και ραγδαία βελτίωση τα τελευταία χρόνια, κατά την παρουσία του στη γειτονική χώρα. Τα τεσσεράµισι χρόνια σε Αλάνιασπορ και Τραµπζονσπόρ κατέστησαν τον Ελληνα ποδοσφαιριστή ένα από τα µεγαλύτερα ονόµατα του τουρκικού ποδοσφαίρου. Ενας «ηµίθεος» για τους οπαδούς της οµάδας της Τραπεζούντας. Βλέπετε, ήταν από τους παίκτες που ηγήθηκαν στην κατάκτηση του πρωταθλήµατος της «Τραµπ» τη σεζόν 2021-2022. Του πρώτου πρωταθλήµατος έπειτα από 38 ολόκληρα χρόνια.

Το ξεπέταγμα

Ο Μπακασέτας ξεκίνησε την καριέρα του στον Αστέρα Τρίπολης. Αλλά δεν κατάφερε να στεριώσει (61 µατς, 5 γκολ, 3 ασίστ). Εκανε «αγροτικό» στον Θρασύβουλο (10 µατς, 1 γκολ) και τον Αρη (10 µατς, 3 γκολ), πριν καταλήξει στον Πανιώνιο, όπου άλλαξε η πορεία της καριέρας του. Επειτα από 13 γκολ και 12 ασίστ µε τους «κυανέρυθρους», κέρδισε τον δρόµο για τα σαλόνια. Τον Ιανουάριο του 2016, έξι µήνες πριν εκπνεύσει το συµβόλαιό του µε τους Νεοσµυρνιώτες, ο Ολυµπιακός συµφώνησε σε όλα µε την οµάδα του και τον περίµενε στου Ρέντη.

Ο Ελληνας επιθετικός, ωστόσο, είχε αποφασίσει να µείνει έως τον Ιούνιο στην Πλατεία. Οχι τυχαία. Είχε συµφωνήσει να υπογράψει στην ΑΕΚ, οµάδα την οποία υποστήριζε από µικρός. Και στην οποία είχε όνειρο να αγωνιστεί. Κάτι που συνέβη τον Ιούνιο του 2016. Τον Ιούνιο του 2019, ύστερα από ένα κερδισµένο πρωτάθληµα (2018), πολλή αµφισβήτηση, 103 παιχνίδια, 20 γκολ και 13 ασίστ, η Ενωση τον πούλησε στην Αλάνιασπορ. Εκεί... ξεσάλωσε ποδοσφαιρικά σε µιάµιση σεζόν (65 αγώνες, 21 γκολ, 12 ασίστ) και η Τραµπζονσπόρ πλήρωσε 3 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της, βλέποντας τον διεθνή επιθετικό να έχει 122 παιχνίδια, 33 γκολ και 24 ασίστ έως πριν από λίγες εβδοµάδες.

Οπότε και αποφάσισε ο ίδιος να πιέσει για να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Ο Μπακασέτας είχε δύο δρόµους αυτό το καλοκαίρι: 1) Να κάνει το όνειρό του πραγµατικότητα και να παίξει σε οµάδα του Top 5 της Ευρώπης ή 2) Να γυρίσει στην Ελλάδα, εάν δεν έβρισκε την πρόταση που ήθελε από Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερµανία και Γαλλία. ∆εν τη βρήκε. Αλλά παράλληλα δεν έγινε και πράξη αυτό που ήλπιζε και για το οποίο προετοιµαζόταν εδώ και χρόνια: την επιστροφή στην αγαπηµένη του ΑΕΚ. Ο µύθος λέει πως ο ίδιος και ο εκπρόσωπός του «ενόχλησαν» την Ενωση. Και έθεσαν θέµα πιθανής επιστροφής. Αλλά ανταπόκριση δεν υπήρξε από τους «κιτρινόµαυρους». Κάτι που έκανε ακόµα πιο εύκολη την απόφασή του να πει το «ναι» στον Παναθηναϊκό. Αυτό εξέπληξε ακόµα και φίλους του.

Αλλά ο ίδιος είχε συγκεκριµένους λόγους που πήρε την προσφορά του «τριφυλλιού»:

1) ∆εν ήθελε µε τίποτε να µείνει στην Τουρκία και η µόνη εναλλακτική που είχε στα χέρια του ήταν µια όχι θελκτική πρόταση από την Μπεσίκτας.

2) Είχε ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο στην Τραµπζονσπόρ ότι δεν θα µείνει και αυτό είχε καταστεί σαφέστατο µετά την απόρριψη επίσηµης πρότασης που αφορούσε τριετή επέκταση του συµβολαίου του, µε ετήσιες απολαβές 1,8 εκατ. ευρώ, 1,9 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ. Με το ποσό να φτάνει σχεδόν τα 7 εκατ. ευρώ για την τριετία.

3) Η άφιξη του Φατίχ Τερίµ στον Παναθηναϊκό και η συζήτηση που είχε µαζί του, η προσέγγιση που του έκαναν οι «πράσινοι», αλλά και οι προσωπικοί λόγοι που τον έκαναν να θέλει την επιστροφή στην Ελλάδα ουσιαστικά τον οδήγησαν να πει χωρίς δεύτερες σκέψεις το «ναι» στον Γιάννη Αλαφούζο, που ανέλαβε επί προσωπικού τις επαφές µαζί του. Ενώ οι άνθρωποι του Τερίµ και ο... Ατζούν Ιλίτζαλι ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να «καθαρίσουν» το deal µε την οµάδα του.

Αποδοχές

Ο παίκτης δεν άφησε να φανεί η ενόχλησή του για τη µη κίνηση της ΑΕΚ. Αλλά οι δηλώσεις του, κατά την παρουσίασή του, ήταν ένα σαφές µήνυµα: «Κλειδί ήταν η προσέγγιση και ήρθα στην οµάδα που µε ήθελε περισσότερο από κάθε άλλη. (...) Ο ποδοσφαιριστής το νιώθει έντονο αυτό. Είναι όµορφο να πηγαίνεις σε µια οµάδα που σε θέλει τόσο πολύ». Οσο για τα οικονοµικά δεδοµένα της υπόθεσης; Οπως προαναφέραµε, ο Μπακασέτας υπέγραψε στον Παναθηναϊκό έως το 2027. Θα έχει καθαρές ετήσιες αποδοχές περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, πράγµα που σηµαίνει ότι σε τριάµισι χρόνια τα χρήµατα που θα εισπράξει θα είναι πάνω από 5,6 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα µπόνους, που αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ στην τριετία. Παράλληλα, 1 εκατ. ευρώ δόθηκε στην Τραµπζονσπόρ για να δώσει το «πράσινο φως» για την πώλησή του.