Τελείωσε η φάση των "16" του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, με τις οκτώ ομάδες να συμπληρώνονται τα... ξημερώματα της Τετάρτης, 31 Ιανουαρίου, όταν, δηλαδή, συμπληρώθηκαν τα... 14 λεπτά καθυστέρησης στο παιχνίδι του Μαρόκου με τη Νότια Αφρική. Η ομάδα του Ούγκο Μπρους νίκησε 2-0 το συγκρότημα του Βαλίντ Ρεγκραγκί, που τον Δεκέμβριο του 2022 έφτασε στα ημιτελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου. 

Η Νότια Αφρική σώθηκε στο 85', όταν ο Ασράφ Χακίμι έγινε μοιραίος για την ομάδα του, αστοχώντας από το σημείο του πέναλτι. Οι "Μπαφάνα Μπαφάνα" σκόραραν στο 57' με τον Εβιντένς Μαγκομπά, ενώ το Μαρόκο έχασε με κόκκινη κάρτα τον Σοφιάν Άμραμπατ. Αμέσως μετά ήρθε το δεύτερο γκολ, με τον Τεμπόχο Μοκοένα, για τους νικητές. 

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Πέρασε και το Μάλι

Το Μάλι, που θέλει να επαναλάβει τουλάχιστον την επιτυχία του 1972 και να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, επικράτησε 2-1της Μπουρκίνα Φάσο. Προηγήθηκε πολύ νωρίς, στο 3', με τον Εντμόν Ταπσομπά, και σε ανάλογο σημείο στο δεύτερο ημίχρονο, δηλαδή στο 47', βρήκε το δεύτερο γκολ με τον Λασίν Σιναγιόκο. Ο Μπερτράν Τραορέ μείωσε με πέναλτι 10 λεπτά αργότερα. 

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Τα ζευγάρια των προημιτελικών

Βγήκαν, έτσι, οι ομάδες που προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Ανγκόλα, Νιγηρία, Γουϊνέα, Κονγκό, Πράσινο Ακρωτήρι, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι και Νότια Αφρική. 

Την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, αρχίζει η φάση για τις οκτώ καλύτερες ομάδες της Αφρικής. Η Νιγηρία θα παίξει με την Ανγκόλα και το Κονγκό με τη Γουϊνέα. Την επόμενη μέρα, το Πράσινο Ακρωτήρι θα παίξει με τη Νότια Αφρική, ενώ το Μάλι θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Ακτή Ελεφαντοστού.