Η Λία Τόμας, τρανσέξουαλ κολυμβήτρια δεν έχει μπορέσει να αγωνιστεί επίσημα σε πισίνα από την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου διαμόρφωσε διαφορετικά τους κανόνες οι οποίοι απαγορεύουν σε κάθε τρανς κολυμβητή που έκανε μετάβαση πριν από την εφηβεία να μπορεί να συμμετάσχει σε γυναικεία αγωνίσματα. Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια αποφάσισε να κινηθεί νομικά με στόχο να μπορέσει να αγωνιστεί και πάλι σε κορυφαίο επίπεδο καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες που βρίσκονται προ των πυλών.

Κινείται νομικά η τρανς κολυμβήτρια, Λία Τόμας κατά της απαγόρευσης του World Aquatics

Η Λία Τόμας έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ κολυμβήτρια που κέρδισε κολεγιακό τίτλο στο ΝCAA στον τελικό των 500 μέτρων μικτής κολύμβησης τον Μάρτιο του 2022. Η συμμετοχή της σε γυναικεία αθλήματα ξεσήκωσε... θύελλα αντιδράσεων για το αν οι τρανς αθλητές ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου προχώρησε σε θεμελιώδεις αλλαγές και νέους κανόνες που απαγορεύουν σε κάθε τρανς κολυμβητή που έκανε μετάβαση πριν από την εφηβεία να μπορεί να παίρνει μέρος σε γυναικεία αγωνίσματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Telegraph, η Λία Τόμας έχει απευθυνθεί στην καναδική δικηγορική εταιρία Tyr προκειμένου να την εκπροσωπήσει μετά την προσφυγή που έκανε στο CAS τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, η World Aquatics σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται πως πίεσε από την πλευρά της το CAS προκειμένου να απορρίψει την υπόθεση καθώς η Αμερικανίδα δεν είναι μέλος της USA Swimming.


«Η Λία έχει πλέον μια κλειστή πόρτα όσον αφορά την εξάσκηση του αθλήματός της και τον ανταγωνισμό στο υψηλότερο επίπεδο. Η ίδια και άλλες τρανς γυναίκες διεκδικούν να διασφαλίσουν ότι οι όποιοι κανόνες για τη συμμετοχή των τρανς γυναικών στον αθλητισμό είναι δίκαιοι, αναλογικοί και βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιστήμη», δήλωσε ο δικηγόρος της Τόμας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρού Στίβου παραμένει πεπεισμένος ότι η πολιτική του για την ένταξη των δύο φύλων αποτελεί μια δίκαιη προσέγγιση και παραμένει απολύτως αποφασισμένος να προστατεύσει τον γυναικείο αθλητισμό. Η εν λόγω πολιτική αναπτύχθηκε αυστηρά με βάση τις συμβουλές κορυφαίων ιατρικών και νομικών εμπειρογνωμόνων και σε προσεκτική διαβούλευση με τις αθλήτριες», τόνισε από την Μπρεντ Νοβίτσκι, εκτελεστικός διευθυντής του World Aquatics.