Η επιστροφή από την «Αλιάντς Αρένα», την έδρα της Μπάγερν Μονάχου, μετά την τελετή μνήμης για τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, γινόταν με αργά βήματα. Η Χάιντι Μπεκενμπάουερ, τρίτη χήρα του «Κάιζερ», συγκινημένη άκουγε γίγαντες του γερμανικού ποδοσφαίρου να μιλούν για μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας και οι γόνοι του επίσης με τους διάφανους γυρίνους να σταματούν στις άκρες των ματιών, δέχονταν τα συλλυπητήρια από τους παρισταμένους στην τελετή. 

Δεν ήταν λίγοι: για την ακρίβεια, επρόκειτο για τα ιερά τέρατα του γερμανικού ποδόσφαιρου και όχι μόνο της Μπάγερν. Το «παρών» έδωσε ακόμα και ο άσπονδος εχθρός του Μπεκενμπάουερ τα χρόνια της «βεντέτας» μεταξύ των Βαυαρών και της Μπορούσια Γκλάντμπαχ, ο γαργαντούας Γκίντερ Νέτσερ. Παρών ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ενώ δίπλα του βρισκόταν ο Αρσέν Βενγκέρ και από πάνω τους ο Λόταρ Ματέους, ο πρώην πρόεδρος της Μπάγερν, Ούλι Χένες, καθόταν μαζί με τον παλαίμαχο της Μπάγερν Φίλιπ Λαμ, ενώ παλιοί συμπαίκτες και αξιωματούχοι βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας κύκλο στο κέντρο του γηπέδου, με τον Βενγκέρ, τον Χάινκες, τον Νέτσερ, τον Ματέους, αλλά και τον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε να κρατούν από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Ασφαλώς παρόντες ήταν και οι ποδοσφαιριστές της τωρινής ομάδας, με τον προπονητή τους, Τόμας Τούχελ. 

28194799_2
28194796_2
28194802_2
28194833_2
28194830_2
28194861_2


Ο τενόρος Γιόνας Κάουφμαν τραγούδησε το «Nessun Dorma», τo περίφημο τραγούδι της όπερας του Τουραντότ σε μελωδία Τζιάκομο Πουτσίνι, που θύμισε ένδοξες μέρες, αφού οι τρεις τενόροι, ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Χοσέ Καρέρας και ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, το ερμήνευσαν την παραμονή του τελικού του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1990 στη Ρώμη, όταν η Δυτική Γερμανία νίκησε 1-0 την Αργεντινή για να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο και να κάνει τον Μπεκενμπάουερ το δεύτερο στην Ιστορία που κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτης (1974) και προπονητής. Ερμήνευσε, επίσης, το "E più ti penso". Νωρίτερα, η χορωδία "Αγόρια του Τολζ" ερμήνευσε δύο τραγούδια, τον ύμνο της Μπάγερν "Stern des Südens" και το "Fußball ist unser Leben", που ήταν η μελωδία του Παγκόσμιου Κυπέλλου 1974. 

Ο σαξοφωνίστας Νόα Φίσερ, από τη μεριά του, έπαιξε τη μελωδία του "My Way", ενώ η μπάντα πνευστών "Höhenkirchen Siegertsbrunnen" έπαιξε τα King Ludwig II March, "Bohemian Dream" and "New York, New York".



28195554
28195552
28195557
28195558



Ένα βίντεο με στιγμιότυπα από την καριέρα του Μπεκενμπάουερ στην Μπάγερν δημιούργησε συγκίνηση, με τον κόσμο να χειροκροτά όρθιος. Οι φίλοι της Μπάγερν φορούσαν κασκόλ που τον απεικόνιζαν, τζάκετ της ομάδας που είχε σχεδιαστεί η φιγούρα του. Πολλά κλαμπ έστειλαν στεφάνια για τη δέηση, με εκείνα της Μπαρτσελόνα και της Λίβερπουλ να ξεχωρίζουν. Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Στέφαν Λέμαν, η φωνή του οποίου είναι γνώριμη σε όλους στο Μόναχο, αφού περιγράφει τα παιχνίδια της Μπάγερν. 

Beckenbauer_Bayern10
Beckenbauer_Bayern9
Beckenbauer_Bayern8
Beckenbauer_Bayern7
Beckenbauer_Bayern6
Beckenbauer_Bayern5
Beckenbauer_Bayern4
Beckenbauer_Bayern3
Beckenbauer_Bayern2
Beckenbauer_Bayern1


Αρκετοί αξιωματούχοι μίλησαν για τον "Κάιζερ", με τον επίτιμο πρόεδρο της Μπάγερν, Ούλι Χένες, να αναφέρεται στο διαμέτρημα της προσωπικότητάς του και να μαρτυρεί ότι "όταν ήμουν συμπαίκτης με τον Φραντς και δεν ήξερα τι να κάνω με την μπάλα, του την έδινα. Ένιωθα, έτσι, ότι είναι ασφαλής". "Αγαπητέ Φραντς, πέθανες πριν 12 μέρες και μου λείπεις πάρα πολύ. Αναπαύσου εν ειρήνη, εν ειρήνη, την οποία δυστυχώς δεν μπορούσες να απολαύσεις τα τελευταία χρόνια". Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, o Πρόεδρος της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, και ο πρόεδρος του ΔΣ της Μπάγερν, Χέρμπερτ Χάινερ, ήταν οι υπόλοιποι επίσημοι που μίλησαν. Ο Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, Ράινχαρντ Μαρξ, έκλεισε την τελετή με προσευχή και έστειλε χαιρετίσματα από τον Πάπα Φραγκίσκο, τονίζοντας ότι ενώνει τις προσευχές του με όλους τους πενθούντες.