Ο Αντουάν Γκριεζμάν, με το ένατο γκολ του σε ντέρμπι Ατλέτικο Μαδρίτης-Ρεάλ Μαδρίτης, έσωσε τους "ροχιμπλάνκος" από μαζικές επισκέψεις στον ψυχολόγο, αφού το 4-2 με το οποίο επικράτησαν στην παράταση, τους προέκρινε στους προημιτελικούς του Copa del Rey και κατέστησε τη Ρεάλ απερχόμενη κάτοχο του τροπαίου. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης απέκλεισε πέρυσι την Ατλέτικο Μαδρίτης στους προημιτελικούς του Copa del Rey, νικώντας, στις 26 Ιανουαρίου του 2023, 3-1 στην παράταση. Την προηγούμενη Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, στη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η Ρεάλ επικράτησε 5-3 στην παράταση της Ατλέτικο και προκρίθηκε στον τελικό του Supercopa de Espana, το οποίο και κατέκτησε με το επιβλητικό 4-1 επί της Μπαρτσελόνα. Τη νύχτα της Πέμπτης, 18 Ιανουαρίου, η Ρεάλ Μαδρίτης έστειλε το ματς στην παράταση και, παρ' ότι το εκπληκτικό κοινό του "Metropolitano", τουλάχιστον στην πλειονότητά του, θαρρείς πως έχει δημιουργηθεί κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του προπονητή του, όταν η Ρεάλ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση το συναίσθημα δυσφορίας που πρέπει να απλώθηκε από άκρον εις άκρου του γηπέδου ήταν παρεμφερές με εκείνο του επιστήμονα στο ανέκδοτο, που βλέπει μια φλούδα μπανάνα στο δρόμο και σκέφτεται, "ωχ, πάλι θα την πατήσω".  Το υπαρξιακό που έχει δημιουργήσει η "βασίλισσα" στη συντοπίτισσά της, δεν βρήκε εύφορο υπέδαφος αυτήν τη φορά. Κάθε τέτοιο ματς, με κάθε ικμάδα ελπίδας από τους οπαδούς των "ροχιμπλάνκος", θυμίζει τα χαμένα Champions League του 2014 και του 2016, τους δύο τελικούς στους οποίους ηττήθηκε από τη Ρεάλ, χάνοντας τον πρώτο στην παράταση και το δεύτερο στα πέναλτι. Όχι τώρα. 

Είναι εκπληκτικό ότι αυτή είναι η όγδοη διαδοχική φορά που παιχνίδι αποκλεισμού μεταξύ Ατλέτικο και Ρεάλ Μαδρίτης πάει στην παράταση. Εκπληκτικό. Η Ατλέτικο, πια, έχει τρεις προκρίσεις. Οι δύο ομάδες είχαν να παίξουν πέναλτι στο Copa del Rey από τη σεζόν 1979-80, όταν η Ρεάλ προκρίθηκε στον ημιτελικό. Από τον τελικό του Copa del Rey του 2013 και έπειτα, το 2-1 υπέρ της Ατλέτικο στον έξτρα χρόνο με το γκολ του Μιράντα, τα πρώτα 90' δεν είναι αρκετά, και τα ζωνάρια βγαίνουν στο μπόνους μισάωρο, ένα αραβούργημα αδρεναλίνης και τεστοστερόνης, σε ισόποσες δόσεις. 

Δεν είναι γνωστό αν ο Ντιέγκο Σιμεόνε πιάνει τον ψυχολόγο του από το γιακά, όταν μιλά για τη Ρεάλ, αλλά ο επιστήμων ίσως πρέπει να υπογράψει ρήτρα ασφαλείας με τον Αργεντινό. Δεν είναι να παίζεις με αυτά. Η Ατλέτικο αποκλείεται σε υψηλής ψυχαγωγίας παιχνίδια, που κάνουν must watch τις αναμετρήσεις της με τη Ρεάλ. Είναι σαν να βρίσκονται στο δρόμο δύο αδέλφια που δεν μιλιούνται και να είναι ακόμη θυμωμένα το ένα με το άλλο. Δεν βρίσκεις άκρη και το πυξ λαξ της αναμέτρησης ηρεμεί τα πνεύματα μόνο μέχρι την επόμενη φορά. Ο Σιμεόνε γλίτωσε την επίσκεψη. Ο ψυχολόγος, κάποιο ξέσπασμα. 

Ατλέτικο Μαδρίτης-Ρεάλ Μαδρίτης: Τα λάθη και η παρέμβαση του Γάλλου


Κλασική κατάσταση: Στο 81', ο Λούνιν κρατάει τη Ρεάλ Μαδρίτης στο παιχνίδι της πρόκρισης, κάνοντας σπουδαία επέμβαση με τα πόδια στο τετ α τετ με τον Μοράτα, αμέσως μετά, σε έμμεσο τρανζίσιον, ο Μπέλιγχαμ κάνει μια μεγαλειώδη σέντρα και ο Χοσέλου ισοφαρίζει. Μιλάμε για έπος, είναι σαν κάτι να συμβαίνει κατ' επανάληψη, πεισματικά, καταργώντας τη ροή των πραγμάτων κατά το δοκούν. Το ίδιο πράγμα δίνει το ίδιο αποτέλεσμα και υπάρχει κάτι συναρπαστικό, ένα στοιχείο έκπληξης σε όλο αυτό. Ο Αντουάν Γκριεζμάν, με το γκολ του στο 100', ένα τέρμα υψηλής αισθητικής και απαράμιλλου πείσματος, δεν το άφησε να συμβεί.  





Σε τέτοιες καταστάσεις που παραπέμπουν σε χάος, εύκολα αλλάζουν οι συνισταμένες. Ο Μπέλιγχαμ κάνει εκπληκτική προσπάθεια στο δοκάρι στο 11' και ο Όμπλακ έχει απόκρουση διπλή, σε προσπάθειες των Ροντρίγκο και Βινίσιους, στο 20'. Η Ατλέτικο είναι εκείνη που ανοίγει το σκορ, με τον Λίνο να μπαίνει σφήνα στο δεύτερο δοκάρι και με προβολή να επιτυγχάνει, στο 39'.



Είναι η σειρά του Όμπλακ να κάνει λάθος, στο 45+1', όταν στην έξοδο βρίσκει την μπάλα με τη γροθιά και της δίνει ανάποδη τροχιά, ώστε να αναπαυθεί στα δίχτυα. Δεν είναι πιστευτό; Κάτωθι παρατίθεται το πειστήριο. 



Έπειτα, η Ρεάλ τα κάνει σαλάτα όταν Λούνιν και Ρούντιγκερ δεν συνεννοούνται, με αποτέλεσμα ο Μοράτα να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Είναι το 57' και η Ατλέτικο προηγείται ξανά στο σκορ. 



Το παιχνίδι έχει θάλασσα ευκαιριών, ο Χοσέλου, που έχει σκοράρει το γκολ της ισοφάρισης, χάνει στις καθυστερήσεις μία, προβολή με το γόνατο ύστερα από απόκρουση του Όμπλακ σε τακουνάκι του Βινίσιους, για να ολοκληρώσει απίθανη ανατροπή, μέχρι να έρθει το 100', που ο Γκριεζμάν διαχωρίζει ξανά την ομάδα του από τη Ρεάλ. Η Ατλέτικο είναι λυσσασμένη, αλλά η Ρεάλ έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει ξανά. Το κάνει, όταν ο Όμπλακ αποκρούει το σουτ του Μπέλιγχαμ και ο Χοσέλου παίρνει το ριμπάουντ για να σκοράρει, στο 111', αλλά ο Άγγλος είναι ακάλυπτος. Στο "Metropolitano" στήνεται πανηγύρι λες και μπήκε γκολ. Υπάρχει φυσικά και ένταση, ο Βινίσιους τσακώνεται με τον Σιμεόνε μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας, αλλά αυτά βρίσκονται στο πρόγραμμα. 



Είναι, εν τέλει, ο Ροδρίγο Ρικέλμε που βάζει το τέταρτο, στο 119', ύστερα από πάσα του Μέμφις Ντεπάι. Η Ρεάλ δεν θα πάρει το 21ο Κύπελλό της φέτος.

Στο άλλο παιχνίδι για τη φάση των "16" στο Copa del Rey, η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-1 εκτός έδρας τους Ουνιονίστας της Σαλαμάνκα, που παίζουν στη Segunda Division B. Ο Γκόμες έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους, αλλά Τόρες, Κουντέ και Μπαλντέ οδήγησαν τους "μπλαουγκράνα" στα προημιτελικά.