Το συναινετικό διαζύγιο του προπονητή των Μαϊάμι Χιτ, Έρικ Σπόλστρα, με τη σύζυγό του, Νίκι, βγήκε οριστικά τον προηγούμενο μήνα, με τις οικονομικές λεπτομέρειες να μη γίνονται γνωστές. Προϋποτίθεται, όμως, το συμπέρασμα ότι οι δύο δεν υπέγραψαν προγαμιαίο συμβόλαιο. Ακόμα κι αν δεν θεωρείται δεδομένο, οι Χιτ περίμεναν να οριστικοποιηθεί δικαστικά ο χωρισμός του Σπόλστρα από τη Νίκι Σαπ, προκειμένου να ανακοινώσουν τη νέα συμφωνία με τον προπονητή. Πρόκειται για ένα γαργαντουικό συμβόλαιο οκτώ ετών, που θα αποφέρει στον 53χρονο από το Έβανστον του Ιλινόι 120 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτές τις απολαβές, υπολογίζεται ότι ο Σπόλστρα θα πληρώνεται καλύτερα από το 77% των παικτών του NBA.

Καταρχάς, χρήζει εκτίμησης, ανεξαρτήτως ηθικής και δίκιου, η στάση μίας πολυεθνικής εταιρείας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι Χιτ, καθώς, ακόμα κι αν δεν επιβεβαιώνεται, είναι μια υπόθεση εργασίας που δεν αποκλείεται να περίμεναν να βγει το διαζύγιο, ώστε, όπως τονίστηκε, η τέως σύζυγός του, ετών 36, να μην έχει λόγο σε αυτό. Οι επαΐοντες αναγνωρίζουν… ευθύνη στον Πατ Ράιλι, το μεγάλο αφεντικό της ομάδας από τη Φλόριντα, εκείνον που ουσιαστικά ξεκίνησε να δημιουργεί την κουλτούρα της από τα τέλη του 20ού αιώνα, συγκεκριμένα το 1995, όταν ανέλαβε τον πάγκο της ουσιαστικά νεοσύστατης, μόλις επτά ετών, ομάδας του Μαϊάμι, έως το 2003, αλλά και τη σεζόν 2005-06, όταν, ενώ ήταν ο τεχνικός διευθυντής των Χιτ, τέλεσε και χρέη προπονητή, προκειμένου να οδηγήσει την ομάδα του, με τους Ντουέιν Γουέιντ και Σακίλ Ο’ Νιλ, στην κατάκτηση του δαχτυλιδιού, όταν ανέτρεψαν το 2-0 εις βάρος τους στους τελικούς με τους Ντάλας Μάβερικς.

Ο Σπόλστρα εργαζόταν στον οργανισμό Μαϊάμι Χιτ ως συνεργάτης από το 1997. Όταν ο Ράιλι τερμάτισε ευδοκίμως την προπονητική θητεία του, το 2008, και αφού ήταν εκείνος που έπαιρνε τις αποφάσεις, τον έχρισε διάδοχό του. Οι Χιτ “σόκαραν τον κόσμο” το 2010, όταν έπεισαν τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, διαμέσου του φίλου του, Γουέιντ, να αριβάρει στη Φλόριντα. Το πάρτι, με τους δύο και τον Κρις Μπος, είναι αξέχαστο και θεωρείται μνημείο και για την ποπ κουλτούρα. Όμως, η πραγματικότητα -όπως πάντα κάνει- παρεισέφρησε στις προσδοκίες, οι Χιτ ξεκίνησαν τη σεζόν με ρεκόρ 9-8 και οι Τζέιμς, Γουέιντ και Μπος έβαλαν μπροστά τις… μηχανές, προκειμένου ο Σπόλστρα να απολυθεί. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι ο Ράιλι, χωρίς να τους “δώσει”, αλλά με όλους τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο να αντιλαμβάνονται ποιον εννοούν, τους ξεφτίλισε σε προπόνηση, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε να περάσει την πόρτα του γραφείου του προκειμένου να του ζητήσει να απολύσει προπονητή. Ήταν τόσο πειστικός ο λόγος του Ράιλι, που εκείνο το χειμώνα ήταν η τελευταία φορά που ο “Σπο” υπήρξε στην ίδια φράση με τη λέξη απόλυση.

Έτσι, λοιπόν, δεν θα γινόταν παρά οι Χιτ να στηρίξουν τον προπονητή τους στην περιπέτεια της προσωπικής ζωής του. Ο Σπόλστρα, κατά το 16ο χρόνο του στην ηγεσία των Χιτ, είναι ήδη ο δεύτερος μακροβιότερος προπονητής στο NBA, μετά τον, απολιθωμένο ώρες ώρες θαρρείς, Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς, και αν εξαντλήσει το συμβόλαιό του θα φτάσει στο ένα τέταρτο του αιώνα στον πάγκο της ίδιας ομάδας. Με αυτές τις παραμέτρους στο ζύγι, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι δεν θα ήταν δυνατόν να ανησυχεί για τη νέα συμφωνία του με μία ομάδα η οποία, θέλοντας και μη, τον περικλείει με οικογενειακή οικειότητα.

Μαϊάμι Χιτ: Σερσέ λα φαμ

Από την άλλη πλευρά, η Νίκι Σαπ αντέδρασε, λέγοντας ότι “σύμφωνα με τη χονδροειδή, με άγνοια, απληροφόρητη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, οι γυναίκες δεν μπορούν να νικήσουν”. Η Σαπ έφτασε στο σημείο της απάντησης, καθώς οι αντιδράσεις μετά τη συμφωνία του Σπόλστρα με τους Χιτ δημιούργησε, όπως φυσικά συμβαίνει αυτήν την περίοδο της εύκολης ανθρωποφαγίας, ένα κύκλο μηνυμάτων που την αφορούσε, την παρουσίασε ως γυναίκα-αράχνη που έχασε μια έμφυλη μάχη, αφού ο άντρας τον οποίο θα ήθελε να απομυζήσει -όπως a propo φαίνεται να φανερώνεται με το διαζύγιο- της την έφερε.

Η Νίκι Σαπ δεν ήταν γνωστή μέχρι να συνδυαστούν τα δύο γεγονότα, δηλαδή ο οριστικός χωρισμός από τον Σπόλστρα και το συμβόλαιο που υπέγραψε ο τελευταίος. Οι 41.000 ακόλουθοι στο instagram είναι μεν περισσότεροι από εκείνους που έχει ο μέσος άνθρωπος, αλλά δεν δικαιολογούν το χαρακτηρισμό “διασημότητα”. Η θυματοποίησή της, όμως, ήταν ακαριαία, με την ίδια να βγάζει δύο φωτογραφίες μέσα από το μπάνιο της και να γράφει “για τη νίκη”. Εν πολλοίς, η Σαπ, που η ιδιότητά της είναι παρουσιάστρια, ενός podcast με το όνομα heknowwithnikkispo, απευθείας μεταφέρθηκε στα μάτια του κόσμου ως μια μέγαιρα που παντρεύτηκε έναν επιτυχημένο άντρα, με τον οποίο έχει 17 χρόνια διαφορά, και θέλησε να ζήσει μια πλουσιοπάροχη ζωή με τους κόπους της δικής του δουλειάς.

Κι ενώ δεν αποκλείεται, ένα ζήτημα είναι για ποιο λόγο εξυφαίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και με τη συγκεκριμένη προτεραιότητα η σκέψη. Γιατί, δηλαδή, αυθύπαρκτα και δίχως αποδείξεις εμφανίζεται να έχει “βάλει χέρι” στον ιδρώτα του συζύγου της και μέσω εκείνου να έχει πρόσβαση σε υλικά αγαθά που δεν θα είχε. Οι δυο τους ήταν επτά χρόνια παντρεμένοι και με αυτό το δεδομένο δεν υποβοηθάται η τελευταία τοποθέτησή της, ότι “δεν είναι αναγκαίο να είσαι ερωτευμένη με έναν επιτυχημένο άντρα”. Ο έρωτας για τον Σπόλστρα τής τελείωσε, αλλά επί του παρόντος κρατά το επώνυμό του και η διάρκεια της σχέσης τους την κάνει βορά σε ένα σύνολο ανθρώπων που στην τελική δεν του πέφτει λόγο. Η ικανοποίηση της ήττας της απλώς στερεοτυπεί τη γυναίκα που προ ουδενός ορρωδεί για να πετύχει το στόχο της -κάτι εντελώς δυσάρεστο ως συμπέρασμα για κάποια παντελώς άγνωστη, που κρίνεται προσχηματικά.