Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο θρυλικός «Κάιζερ» του ποδοσφαίρου. Απεβίωσε την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) χθες. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945, ο άνθρωπος που αργότερα έγινε ο «Kaiser» -αυτοκράτορας- μεγάλωσε στο Γκέσινγκ, μία εργατική συνοικία με οπαδούς κυρίως της Μόναχο 1860 και όχι της Μπάγερν. Γιος ταχυδρομικού υπαλλήλου, ήταν οπαδός της Μόναχο 1860 και ονειρευόταν να παίξει σε αυτήν. Ένα χαστούκι όμως άλλαξε την ιστορία.

Το χαστούκι για το οποίο ο Μπεκενμπάουερ έριξε... άκυρο στη Μόναχο 1860

Το 1958 ο 13χρονος Φραντς έπαιζε στην τοπική SC 1906 και στον τελικό του τουρνουά Κ14 βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Μόναχο 1860. Αγωνιζόταν ως σέντερ φορ και ο αντίπαλος σέντερ χαφ Γκέρχαρντ Κένιγκ τον χαστούκισε. Ο πιτσιρικάς Μπεκενμπάουερ τότε αποφάσισε να παίξει στην Μπάγερν και όχι στη Μόναχο. Μια απόφαση που άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου.

Οι αρχές της λίγκας ήθελαν μόνο μία ομάδα από το Μόναχο στη νεοσύστατη Bundesliga και η Μπάγερν υποβιβάστηκε το 1963. Για οικονομικούς λόγους έδιωξε τα αστέρια της και στηρίχθηκε σε νεαρούς όπως ο Μπεκενμπάουερ και ο Σεπ Μάγερ. Το 1964 πήρε και τον Γκερντ Μίλερ και ανέβηκε κατηγορία. Το 1966 κατέκτησε το Κύπελλο, με τον Μπεκενμπάουερ να σκοράρει στον τελικό απέναντι στην Ντούισμπουργκ (4-2).

Αργότερα εκείνο το καλοκαίρι ο Μπεκενμπάουερ -ακόμα μόλις 20 ετών- ήταν ένας από τους σταρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966. Η Δυτική Γερμανία έχασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ από την Αγγλία με 4-2 στην παράταση (2-2 κανονική διάρκεια) και ο Βαυαρός πήρε το βραβείο του καλύτερου νεαρού παίκτη, έχοντας σημειώσει τέσσερα γκολ.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Και όλα άλλαξαν από ένα χαστούκι!

 * Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα στον Φραντς Μπεκενμπάουερ που κυκλοφορεί στην «Απογευματινή» της Τρίτης 9 Ιανουαρίου.