Μόνο εικασία, και μάλιστα υψηλού παραισθητικού επιπέδου, θα μπορούσε να αποτελέσει το παρακάτω λεκτικό τόλμημα, παρ’ όλα αυτά αξίζει τον κόπο, αφού ο Γιώργος Λάνθιμος κατέκτησε τη Χρυσή Σφαίρα για το “Poor things” στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ, που πρωταγωνιστεί η Έμα Στόουν: υπάρχει περίπτωση να επέδρασε το ΣΕΦ στο γύρισμα της ταινίας;

Η Στόουν, η οποία επίσης επικράτησε στην κατηγορία για τον πρώτο ρόλο Γυναίκας για κωμωδία/μιούζικαλ, βρήκε τον Λάνθιμο περισσότερο από ότι ο δεύτερος την πρώτη. Ήταν ήδη χολιγουντιανή σταρ, έκανε καριέρα ως η τζίντζερ που γοητευόταν στο τέλος από τους σπασίκλες και, εν είδει εξαίρεσης, τον Ράιαν Γκόσλινγκ. Η Στόουν έψαχνε εκείνο το πλοίο στο οποίο, χωμένη ως λαθρεπιβάτιδα, θα μπορούσε να σώσει την ψυχή της, ως άλλη Παξινού ή Λαμπέτη, δίχως να έχει ακούσει κάτι για εκείνες, χωρίς να τις γνωρίζει. Ήταν δύσκολο να γίνει αυτό, αφού για να φτάσει ο ηθοποιός στη συγκεκριμένη μέθεξη χρειάζεται το θέατρο, αλλά η συνεργασία της με τον Έλληνα σκηνοθέτη το καθιστά πιο εγγύς στη συγκεκριμένη ψυχική διεργασία από οτιδήποτε άλλο δεν είναι παλκοσένικο. Με τον Λάνθιμο, η Στόουν έκανε τα εσωτερικά ταξίδια της και γι’ αυτό πλέον είναι η αδιαπραγμάτευτη στραπατσαρισμένη μούσα του, στέλνοντας το ελατήριο να ταλαντευτεί και από την άλλη πλευρά, απέναντι σε εκείνη που έφτασε στο “Lalaland”.

Γιώργος Λάνθιμος: Τα τρία παιχνίδια στην Α1

Ο Λάνθιμος, από τη μεριά του, έχει ζήσει την ελληνική δεκαετία του ’90 υπό το πρίσμα του νεαρού που έπαιζε μπάσκετ και είχε την τιμή, στα 18 του, να τον ταπώσει ο μέγας Ζάρκο Πάσπαλι. Ήταν ένα Ολυμπιακός-Παγκράτι 71-64, τη σεζόν 1991-92, η οποία είχε εκκινήσει με την περίφημη απεργία του ΠΣΑΚ. Ο Λάνθιμος, γιος του πιονέρου Αντώνη, ενός μπασκετανθρώπου περιωπής και καθ’ ολοκληρία, ο οποίος ήταν πιο γνωστός με το παρατσούκλι “γοργόνα”, έπαιζε στα τμήματα υποδομής του Παγκρατίου, ωστόσο βρέθηκε να παίζει στην Α1 επειδή οι περίφημοι στασιαστές, καθοδηγούμενοι από τον πρόεδρο του ΠΣΑΚ, Παναγιώτη Φασούλα, αποφάσισαν να ανακρούσουν πρύμναν ειδικά από τη στιγμή που ο υφυπουργός Αθλητισμού, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πέρασε νομοσχέδιο με άρθρο που έδινε στα σωματεία το δικαίωμα να διακόπτουν το συμβόλαιο ενός αθλητή τους από τη στιγμή που θα τραυματιζόταν.

Από τη μεριά τους, όμως, και οι ιδιοκτήτες υπήρξαν αντίθετοι στην πλειονότητα των άρθρων του νόμου, άλλωστε ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ανέκαθεν ρέπων προς την υπερβολή, διατύπωσε την άποψη ότι “το 80% των άρθρων” ήταν υπέρ των αθλητών.

Εν πάση περιπτώσει, ο Λάνθιμος εμφανίστηκε στο ΣΕΦ με τη φανέλα του Παγκρατίου και έπαιξε 23 λεπτά στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είδε τέσσερις παίκτες του -πλην ξένων, που έπαιζαν κανονικά- τους Σιγάλα, Παπαδάκη, Πεπέ και Μαργέλη, να γίνονται απεργοσπάστες και να κατεβαίνουν προκειμένου να παίξουν. Έτσι, ο Γιάννης Ιωαννίδης, που φορούσε ένα φούτερ των “Hooziers”, δηλαδή του λυκείου της Ιντιάνα όπου έδρευε το κολέγιο στο οποίο δρούσε ο αγαπημένος του προπονητής, Μπόμπι Νάιτ, κατέβηκε προκειμένου να κοουτσάρει την ομάδα του, αφού ήταν εξ ημισείας Ανδρών. Μάλιστα, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού και απαντώντας στις κατηγορίες του Παγκρατίου, είπε ότι αρχικά ο Ολυμπιακός είχε καταψηφίσει τη διεξαγωγή του παιχνιδιού, σε αντίθεση με την ομάδα από τη συνοικία της Αθήνας, η οποία δεν είχε ψηφίσει καν.

Ο Λάνθιμος, γνωστός πια παγκοσμίως, δεν σκόραρε με τον Ολυμπιακό, αλλά έπαιξε ακόμα δύο παιχνίδια και είναι στα στατιστικά βιβλία που αφορούν στην Α1. Έπαιξε στο Αλεξάνδρειο απέναντι στον Άρη, στην ήττα με σκορ 89-82, και είχε 4 πόντους (2/3 δίποντα) και 2 ριμπάουντ σε 18’ συμμετοχής, αλλά και στο Μετς, όταν το Παγκράτι νίκησε το Περιστέρι 77-68, τελειώνοντας ένα παιχνίδι που έπαιξε 38 λεπτά με 3 πόντους, 1 στα 2 δίποντα και 1 στις 2 βολές, 4 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο. Μάλιστα, με αφορμή το βραβείο και περιπαικτικά, αμερικανική ιστοσελίδα έγραψε ότι "ο Λάνθιμος έχει μεγαλύτερη προσφορά στο μπάσκετ στην Ελλάδα από τον Αντετοκούνμπο", ο οποίος... δεν έχει ματς στην Α1. 

Στο ΣΕΦ, βεβαίως, ο φιλοολυμπιακών αισθημάτων Λάνθιμος θα αργούσε να ξαναμπεί: όταν θα το ξανάκανε, θα διακυβευόταν η πρόκριση του Ολυμπιακού σε Final 4.

Όταν η Έμα Στόουν έχασε το μυαλό της

Αν κάποιος απασχολεί τον αλγόριθμο του youtube με ψάξιμο για Euroleague, το πιθανότερο είναι να έχει πέσει πάνω σε βίντεο που Αμερικανοί αντιδρούν σε πλάνα που δείχνουν την ατμόσφαιρα στα γήπεδά της. Το σίγουρο είναι ότι, τουλάχιστον ως τις 4 Μαΐου 2022, στο κινητό και τους άλλους υπολογιστές που χρησιμοποιεί η Έμα, αποκλείεται να βρισκόταν search στο οποίο να έχει πληκτρολογήσει “Crvena Zvezda-Partizan Euroleague”. Το πιθανότερο είναι να αναρωτιόταν “τι είναι Crvena Zvezda”.

Η Στόουν και ο Λάνθιμος βρέθηκαν στις αρχές του Μαΐου εκείνου του έτους στην Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσουν την ταινία μικρού μήκους “Βληχή”, απόδειξη, κιόλας, ότι η γεννημένη στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα ηθοποιός θα ήταν διατεθειμένη να κάνει σε καλλιτεχνικό επίπεδο ό,τι θέλει ο Έλληνας σκηνοθέτης, ως εκ τούτου και από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έπαιζε στον πέμπτο προημιτελικό με τη Μονακό στο ΣΕΦ, ο Λάνθιμος πήρε τη μούσα του και βρέθηκαν στο Φάληρο. Περιττό να ειπωθεί ότι τόσο η Στόουν όσο και ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος είχε πάει και στο Μόντε Κάρλο για τον τρίτο και τον τέταρτο προημιτελικό, ως καλεσμένος του φίλου του, αλλά και συμπαίκτη του για λίγο, το 2021, στους Μπρούκλιν Νετς, Μάικ Τζέιμς, έπαθαν πολιτισμικό σοκ εκείνο το εκπληκτικό απόγευμα. Ο Ντουράντ, παρεμπιπτόντως, για να ταξιδέψει από το Μόντε Κάρλο στην Αθήνα, πήρε το ιδιωτικό τζετ του Αλεξέι Φεντόρισεφ, Ρώσου ιδιοκτήτη της Μονακό.

Λάνθιμος και Στόουν πήραν και μία φανέλα του Ολυμπιακού, ο οποίος με το τελικό 94-88 έφτασε στην πρόκριση στο Final 4 του Βελιγραδίου, με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο να την παρουσιάζει στον πρώτο και τον Γιώργο Αγγελόπουλο στη δεύτερη.