Η νίκη της Ελλάδας επί της Ουγγαρίας, 10-8, στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Ζάγκρεμπ, δεν έχει, φυσικά, το ειδικό βάρος που έχει ένας τελικός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, όπως εκείνος στη Φουκουόκα το καλοκαίρι του 2023 που κρίθηκε, ατυχώς για τη "γαλανόλευκη" στα πέναλτι, πάντως η Εθνική δεν νικάει τους Μαγυάρους επί δεκαετίες ώστε να υποτιμάται επειδή δεν προέκυψε στο παιχνίδι του χρυσού μεταλλίου. Όπως και να έχει, είναι γλυκιά, και ως παράσημο για την πρεμιέρα μίας διοργάνωσης που η Εθνική θέλει να φτάσει ψηλά, αλλά και ως ρεβάνς, μια και οι δύο ομάδες έπαιξαν στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι μεγάλης διοργάνωσης το 2023 και βρέθηκαν σε ένα από τα πρώτα του 2024. 

Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η νίκη έμοιαζε με... κινεζικό βασανιστήριο: η Ουγγαρία, που πάντως έχει πάει στην Κροατία χωρίς τους δύο εξέχοντες πολίστες της, τον Ντένες Βάργκα και τον Μάρτον Βάμος, έμοιαζε να κυνηγά ανεμόμυλους και, στα σοβαρά της, να τους παίρνει για χρυσάφι. Αφ' ης στιγμής η Εθνική προηγήθηκε 2 γκολ, στις αρχές της δεύτερης περιόδου, το παιχνίδι έμοιαζε με κρυφτό χωρίς φτου και βγαίνω: η Ουγγαρία δεν το έφτασε ποτέ στην ισοπαλία, η Ελλάδα δεν ανέβηκε, μέχρι και το τελευταίο λεπτό που ο Άγγελος Βλαχόπουλος, ο μεγάλος απών του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Φουκουόκα και για τις ικανότητές του και για τον τρόπο με τον οποίο έχει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο του εαυτού του, σκόραρε με πέναλτι και μετέτρεψε το σκορ σε 10-7. 






Ελλάδα-Ουγγαρία: Θέμα αυτοπεποίθησης


Μέχρι τότε, οι Ούγγροι "έβλεπαν" το... 3-3 στο 3-2, αλλά το σκορ γινόταν 4-2. Το 5-4 δεν έγινε ποτέ 5-5, αλλά 6-4. Όταν η Εθνική δεν απαντούσε απευθείας, ο Μάνος Ζερδεβάς και οι μπροστινοί του έστηναν μπροστά το... μπετόν αρμέ, είτε έπαιζαν στα ίσια είτε με παίκτη λιγότερο. Ήταν λες και είχαν πάρει όρκο, οι διεθνείς, ότι δεν θα τους άφηναν, με τίποτα, να ξαναμπούν στο ματς.





Η Ελλάδα, που νίκησε για πρώτη φορά τους Ούγγρους σε επίσημο ματς στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το 2021, έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα ώστε να αποφύγει τα μπαράζ και να προκριθεί απευθείας στα ημιτελικά. Το επόμενο ματς επίσης θα είναι πολύ κρίσιμο, αφού αντιμετωπίζει στις 20:00 του Σαββάτου την Ιταλία, η οποία στη δική της πρεμιέρα συνέτριψε 22-5 τη Γεωργία, και με νίκη θα εξασφαλίσει την πρώτη θέση του α' ομίλου. 





Τα οκτάλεπτα: 1-2, 2-3, 3-2, 2-3

Ουγγαρία (Ζ. Βάργκα): Μπάνιαϊ, Τατράι 2, Μόλναρ, Πολ, Βινς Βιγκβάρι, Νάγκι 1, Φέκετε 3, Μπούριαν 2, Κόβατς, Βέντελ Βιγκβάρι, Βίζμεγκ, Χάραϊ, Γκιάπγιας.
Ελλάδα (Θ. Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης 1, Γκιουβέτσης, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος - Κανακάκης 2, Νικολαΐδης 1, Κάκαρης 2, Αλαφραγκής, Βλαχόπουλος 2, Τζωρτζάτος.