Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα στο «Ειρήνης και Φιλίας» με την τραγική εμφάνιση του Ολυμπιακού απέναντι στην Βαλένθια για την 14η αγωνιστική της Euroleague, ήρθε να το φάει και ο… γάιδαρος ενός απαράδεκτου φίλου των «ερυθρόλευκων» ο οποίος με τη συμπεριφορά του έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο την έδρα των πρωταθλητών Ελλάδος για τα επόμενα παιχνίδια τους. Κι όλα αυτά σε ένα παιχνίδι που έλειπαν από το πέταλο οι οργανωμένοι οπαδοί, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα (ακόμη και της λεκτικής) παραμονεύει ακόμη και στις θέσεις των πιο ακριβών εισιτηρίων. 

Πως έμπλεξε ο Ολυμπιακός από τη ρατσιστική επίθεση του οπαδού του

Στο φινάλε της αναμέτρησης με την ισπανική ομάδα κι ενώ το ΣΕΦ “έβραζε” για τον καταλογισμό επιθετικού φάουλ στον Αζάια Κάνααν τη στιγμή της ύστατης αντεπίθεσης των γηπεδούχων στο τελευταίο δίλεπτο, οπαδός του Ολυμπιακού που βρισκόταν στα court seats (τα καθίσματα που βρίσκονται δίπλα στις γραμμές του αγωνιστικού χώρου) προχώρησε σε ρατσιστική λεκτική επίθεση προς τον διαιτητή Ζόζεφ Μπισάνγκ που είχε “πάρει πάνω του” το επίμαχο σφύριγμα.

Συγκεκριμένα ο εν λόγω οπαδός καθύβρισε χυδαία τον Μπισάνγκ λέγοντας του “άντε γαμ… μαύρη μαϊμού”, γεγονός που ο Γάλλος ανέφερε στο φύλλο αγώνος με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να κινδυνεύει με τιμωρία διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών σε μια περίοδο της σεζόν που χρειάζεται απεγνωσμένα νίκες στην προσπάθειά του να διατηρηθεί σε τροχιά οκτάδας.

Η άμεση αντίδραση της ΚΑΕ Ολυμπιακός και ο κίνδυνος τιμωρίας από την Euroleague

Η αντίδραση της ΚΑΕ Ολυμπιακός ήταν άμεση. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι «ερυθρόλευκοι» εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν τα εξής:

 “Η ΚΑΕ Ολυμπιακός είναι διαχρονικά ενάντια σε κάθε μορφή και ενέργεια ρατσισμού. Για τον λόγο αυτό, καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή λεκτική επίθεση του «φιλάθλου» της ομάδας μας σε βάρος ενός εκ των διαιτητών του αγώνα. Τέλος, ανακοινώνουμε ότι αφαιρείται άμεσα το εισιτήριο διαρκείας του και απαγορεύεται δια παντός η είσοδος του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας”.

Μένει να αποσαφηνιστεί αν η άμεση αντίδραση του Ολυμπιακού θα είναι αρκετή για να αποφύγει την τιμωρία, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι διεθνείς αθλητικοί οργανισμοί – όπως η Euroleague – είναι αμείλικτοι σε θέματα ρατσιστικών συμπεριφορών.

Με την ήττα – σοκ από τη Βαλένθια ο Ολυμπιακός υποχώρησε στη 10η θέση της βαθμολογίας της Euroleague και αν τελείωνε σήμερα η κανονική περίοδος θα αντιμετώπιζε στο ΟΑΚΑ τον 9ο Παναθηναϊκό σε τελικό πρόκρισης στο πλαίσιο του νεοσύστατου τουρνουά play in.