Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα. Αυτό δεν αλλάζει, παρά την ακατανόητη απόφαση να είναι η μοναδική ομάδα που θα αγωνιστεί χωρίς τον κόσμο της σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι. Προφανώς οι όροι της διεξαγωγής της αναμέτρησης, ενός πραγματικού «τελικού» για τους Πειραιώτες, έχουν αλλάξει και το μεγάλο πλεονέκτημα του γεμάτου "Γεώργιος Καραϊσκάκης", δεν υπάρχει πια. Αλλά ο Κάρλος Καρβαλιάλ και οι ποδοσφαιριστές του όλες αυτές τις ημέρες έχουν επιλέξει να αφήσουν στην άκρη όσα συμβαίνουν εκτός γηπέδου. Όσο αυτό είναι εφικτό.

Ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε στους ποδοσφαιριστές του στην τελευταία προπόνηση και εξήγησε πόσο «επικίνδυνο» είναι να έχουν στο μυαλό τους οτιδήποτε άλλο πέρα από το αυτονόητο: Τη νίκη. Ναι, ο Ολυμπιακός προκρίνεται ακόμη και με την ισοπαλία. Ναι, δεν θα έχει τον κόσμο του στο γήπεδο. Ναι, βλέπει το ποδοσφαιρικό σύστημα να παίζει βρόμικα παιχνίδια εναντίον του, ορίζοντας ξανά διαιτητές που τον έκλεψαν (χωρίς εισαγωγικά), λίγες μόνο ημέρες μετά το αίσχος του Βόλου.

Αλλά σήμερα, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, το ζητούμενο είναι μόνο η πρόκριση. Και αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί εάν ο Ολυμπιακός είναι 100% συγκεντρωμένος σε όσα συμβαίνουν στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Αποφασισμένος, αποφασιστικός, ψυχωμένος και με... άδειο κεφάλι από όσα απίθανα πρέπει να διαχειριστούν όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος. Και τα οποία δεν είναι στο χέρι τους να τα ελέγξουν. Ο,τι δεν μπορείς να ελέγξεις, δεν πρέπει να το αφήσεις να σε «σκοτώσει», να σε επηρεάσει.

 

Το βίντεο με τις πρώην

Ο Καρβαλιάλ έχει στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή πώς θέλει να παίξει. Αλλά επειδή ήθελε να το δείξει με τρόπο σαφή και στους ποδοσφαιριστές του, φρόντισε να δείξει ακόμα και πλάνα από παιχνίδια προηγούμενων ομάδων του. Ναι, το επιτελείο του είχε ετοιμάσει χαρακτηριστικές φάσεις από παιχνίδια της Θέλτα, της Μπράγκα και της Σουόνσι. Φάσεις και plays, τα οποία αποτυπώνουν στην πράξη την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του νέου προπονητή των Πειραιωτών. 

Ο 58χρονος τεχνικός, μάλιστα, μίλησε στους ποδοσφαιριστές του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εν λόγω φάσεων. Και ανέλυσε, όχι τόσο το τι συνέβαινε σε αυτές, αλλά πώς φτάσαμε στο να στεφθεί με επιτυχία η τακτική, το σχέδιο του προπονητή. Επαναλαμβάνοντας τη λέξη-κλειδί της φιλοσοφίας και της προπονητικής του προσέγγισης: Αντίδραση. Αντίδραση από όλους, ώστε όλες οι δύσκολες στιγμές να εξαλείφονται χωρίς δράματα για την ομάδα. Και για να βελτιωθεί η αμυντική εικόνα του συνόλου.

Η τακτική, ο Φορτούνης και η 11άδα

Όσο για το τι θα δούμε το βράδυ της Πέμπτης; Την αλλαγή στην τακτική και τη διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση του αμυντικού transition την εξηγήσαμε από χθες, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Καρβαλιάλ δεν θέλει να αλλάξει πρόσωπα. Δεν θα μπει στη διαδικασία να προβεί σε... δομικές αλλαγές, στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι στον Ολυμπιακό. Ξέρει ότι είναι επικίνδυνο. Και για αυτό το μόνο διαφορετικό που θα δούμε είναι τον Φορτούνη στο «10». Τουλάχιστον περισσότερη ώρα από το... καθόλου που τον χρησιμοποιούσε ο Μαρτίνεθ.

Ποια θα είναι η 11άδα; Με βάση όσα έχει δείξει αυτές τις ημέρες και με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έχει τις απουσίες των Πορόζο και Φρέιρε στην άμυνα, ο Καρβαλιάλ θα επιλέξει όπως όλα δείχνουν τους Πασχαλάκη, Ροντινέι, Ρέτσο, Ντόη, Ορτέγκα στην άμυνα, τους Καμαρά και Έσε στη μεσαία γραμμή με τους Ποντένσε, Φορτούνη, Μασούρα σε τριάδα πίσω από τον Ελ Κααμπί. Ασχέτως, όμως, ποιος θα αγωνιστεί, το σημαντικό είναι να επιτευχθεί ο στόχος. Η πρόκριση. Και η εξασφάλιση της θέσης στη νοκ άουτ φάση του Conference League. Εκεί που αξίζει 100% να βρίσκεται. Και θα βρισκόταν ήδη, εάν δεν είχαν γίνει απίθανα πράγματα στα προηγούμενα παιχνίδια, με κυριότερο την κλοπή στο παιχνίδι της Σερβίας, αλλά και τον προκλητικό Ολλανδό, που δεν είχε αποβάλλει (για την ακρίβεια, δεν είχε υποδείξει καν φάουλ σε) παίκτη της Φράιμπουργκ, που είχε σπάσει τη μύτη του Έσε στο Φάληρο...