Ήταν 25 Νοεµβρίου όταν στο 83ο λεπτό της αναµέτρησης της Μίλαν µε τη Φιορεντίνα για τη Serie A ο 15χρονος Φραντσέσκο Καµάρντα έγραφε ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο ως ο πιο νέος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί µέχρι σήµερα στο Καµπιονάτο. Αλλο ένα «παραµύθι» για ένα παιδί-θαύµα του παγκόσµιου αθλητισµού ξεκινά, µόνο που η πραγµατική ζωή δεν είναι σαν το Χόλιγουντ.

Ενδεχοµένως, µάλιστα, τα happy end στα έργα όπου πρωταγωνιστούν νεαροί έφηβοι, που βλέπουν τον κόσµο να υποκλίνεται στα πόδια τους, να είναι λιγότερα από τα σενάρια αυτοκαταστροφής. Με την «κοινωνική λαίλαπα» των social media να εισβάλλει πλέον στην καθηµερινότητα των αθλητών, ασκώντας πίεση πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ολοένα και περισσότεροι ταλαντούχοι έφηβοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην εκτόξευση της δηµοφιλίας τους και λυγίζουν υπό το βάρος των προσδοκιών που δηµιουργεί το θεόσταλτο ταλέντο τους



Ο Χακίμ Μαστούρ, το "φαινόμενο" του YouTube και το "φιάσκο" της Λαμίας

To προηγούµενο παιδί-θαύµα της Μίλαν, άλλωστε, το γνωρίσαµε κι από κοντά, στα µέρη µας! Σας θυµίζει κάτι το όνοµα Χακίµ Μαστούρ; Ούτε οι φίλοι της Λαµίας δεν θυµούνται το πέρασµά του από την ελληνική Super League το φθινόπωρο του 2018. Δηµιούργηµα του YouTube, ο χαρισµατικός Μαροκινός προκαλούσε παγκόσµια φρενίτιδα µε τα κολπάκια του πριν από µία δεκαετία, αναγκάζοντας τη Μίλαν να δαπανήσει 500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει σε ηλικία 13 ετών, πλειοδοτώντας σε µια άτυπη «δηµοπρασία», στην οποία συµµετείχαν ευρωπαϊκοί κολοσσοί, όπως η Ρεάλ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους. Σήµερα, σε ηλικία 25 ετών, ο Μαστούρ «βολοδέρνει» ποδοσφαιρικά στο Μαρόκο, υπογράφοντας το απόλυτο σενάριο ελεύθερης πτώσης ενός εφήβου που πίστεψε ότι θα κατακτούσε τον κόσµο.

«Οταν υπέγραψα στη Μίλαν άρχισα να συνειδητοποιώ ότι πολλοί άνθρωποι γύρω µου µε αντιµετώπιζαν ως ευκαιρία πρόσκαιρου κέρδους και όχι ως ένα ταλέντο που απλά ήθελε να προπονηθεί και να βελτιωθεί. Ισως βιάστηκα να πάω τόσο µικρός σε µια ιστορική οµάδα, αντί να επιλέξω ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, όπου θα ενδιαφέρονταν πραγµατικά για την εξέλιξή µου», είχε δηλώσει ο Μαστούρ σε µία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, πριν χαθούν ολοκληρωτικά τα ποδοσφαιρικά του ίχνη.


Ο χαμένος "νέος Τζόρτζ Μπέστ" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


Λάθος επιλογές, υπέρµετρη πίεση, υπερβολική έκθεση στα media, βιαστικές αποφάσεις, «καβάληµα του καλαµιού», αλλά και ραντεβού µε την ατυχία αποτελούν ορισµένους από τους λόγους για τους οποίους χάνονται ταλέντα στην πορεία της διαδροµής τους. Για παράδειγµα, πόσοι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θυµούνται το όνοµα Μπεν Θόρνλεϊ; Κι όµως, το 1992 χαρακτηριζόταν στις ακαδηµίες των «κόκκινων διαβόλων» ως ο «επόµενος Τζορτζ Μπεστ», µε τους ειδικούς να τον θεωρούν µεγαλύτερο ταλέντο από τον Μπέκαµ και τον Γκιγκς. Ενας σοβαρός τραυµατισµός θρυµµάτισε την καριέρα του µαζί µε το γόνατό του. Ο ίδιος κατέρρευσε! Μεθούσε στα µπαρ, άρχισε να βαδίζει στο µονοπάτι της καταστροφής, αλλά έπειτα από χρόνια βρήκε τη δύναµη να ορθοποδήσει.


Ο Νίνης και τα «αιώνια ταλέντα» της Ελλάδας


Μήπως, όµως, δεν είναι γεµάτη χαµένα ταλέντα η βίβλος του ελληνικού αθλητισµού και όχι µόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου; Από τον Γιώργο ∆ιαµαντόπουλο έως τον Σωτήρη Νίνη κι από τον Πίτερ Οφορίκουε έως τον Παναγιώτη Μπαρλά (τον αρχηγό της Εθνικής Εφήβων, που κατέκτησε το Παγκόσµιο στην Αθήνα το αξέχαστο καλοκαίρι του 1995 και έκτοτε έφτασε στο σηµείο να αγωνίζεται σε οµάδες όπως ο ∆ούκας και ο Αρδηττός) τα παραδείγµατα είναι δεκάδες.

Ασφαλής απάντηση στο ερώτηµα «Γιατί παιδιά όπως ο Βασίλης Χαραλαµπόπουλος, που κυριαρχούν στις µικρές ηλικίες, δεν έχουν την αναµενόµενη εξέλιξη όταν µεγαλώσουν;» δεν υπάρχει. Ιδιαίτερα όταν αναφερόµαστε σε περιπτώσεις αθλητών όπως ο MVP του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος Εφήβων του 2015, που ουδέποτε κατάφερε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες του «next best thing» του ελληνικού µπάσκετ.

Ισως τελικά να έχουµε φτάσει σε ένα σηµείο όπου οι επαγγελµατίες αθλητές πρέπει να συµπεριφέρονται σαν... ροµπότ από πολύ µικρή ηλικία. «Υστερα από τόσα χρόνια, αυτή είναι η καλύτερη συµβουλή που άκουσα στην καριέρα µου: να µην αφήνω τα συναισθήµατά µου να µε επηρεάζουν. Ούτε στις χαρές ούτε στις λύπες. Στον αθλητισµό όλα είναι στον αέρα. Τη µια είσαι στα ψηλά, την άλλη στα χαµηλά. Για να επιβιώσεις, πρέπει να διαχειρίζεσαι τον εσωτερικό σου κόσµο», είναι η προτροπή του Σωτήρη Νίνη σε όλα τα νέα παιδιά που βλέπουν τον κόσµο να βρίσκεται στα πόδια τους και βιάζονται να τον κατακτήσουν



* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής"