Η Ρεμπέκα Τόμπιν είναι μία Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, η οποία έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα καταγράφαμε τις μέχρι τώρα επιδόσεις της στα παρκέ. Στη συνέχεια θα περιμέναμε να τη δούμε με την ερυθρόλευκη και μετά να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Όμως, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, βρίσκουμε κάτι σπάνιο και ίσως σημαντικότερο όσων έχει πετύχει, ενδεχομένως και όσων μπορεί να πετύχει. Διότι η 35χρονη -γεννημένη στις 21 Απριλίου 1988- σέντερ με ύψος 1,95 μ., από το Γκλέντεϊλ της Αριζόνας, δεν συναντήθηκε απλώς με τον θάνατο. Κατάφερε να τον νικήσει.

Η τρομακτική στιγμή που η Ρεμπέκα Τόμπιν ''έσβησε''

Το απόγευμα της 26ης Μαΐου 2015 η Μπέκα -υποκοριστικό του Ρεμπέκα- βρισκόταν στο εστιατόριο του αεροδρομίου Σιάτλ-Τακόμα. Νωρίτερα στην ημέρα είχε πάρει μέρος με τις Φίνιξ Μέρκιουρι σε έναν φιλικό αγώνα με το τοπικό Σιάτλ. Η ομάδα της είχε ηττηθεί, αλλά η Αμερικανίδα προσπαθούσε μέσω του συγκεκριμένου προπονητικού καμπ να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ της πρωταθλήτριας WNBA. Ουσιαστικά ήταν υπό δοκιμήν μετά το πέρασμά της και από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο συγκεκριμένο ματς είχε πετύχει 5 πόντους και είχε μαζέψει 3 ριμπάουντ σε 15 λεπτά. Ήταν αισιόδοξη, όταν αργότερα στο εστιατόριο, περιμένοντας μια πτήση για το Φίνιξ, πήρε στα χέρια της το πιάτο της με μια μερίδα κοτόπουλου με πορτοκάλι, έσπρωξε μια ξύλινη καρέκλα και κάθισε μαζί με την προπονήτρια της ομάδας Ταμάρα Πουλ. Άρχισε να τρώει, αλλά ξαφνικά σταμάτησε. Σήκωσε λίγο το χέρι της και έγειρε το κεφάλι της προς τα πίσω. Η Πουλ αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έπιασε την Τόμπιν, καθώς η παίκτρια των 170 κιλών άρχισε να γλιστράει από την καρέκλα της. Οι υπόλοιπες παίκτριες έσπευσαν να βοηθήσουν. Κατέβασαν το παγωμένο σώμα της Τόμπιν στο πάτωμα, ακουμπώντας τη στο σκληρό πέτρινο πλακάκι. Η Πουλ έσκυψε και έψαξε τον παλμό. Η Τόμπιν δεν είχε. Άρχισαν όλες να καλούν σε βοήθεια.

Τελευταία ελπίδα

Δύο άνδρες -ο ένας είπε ότι εργαζόταν σε ιατρικό κέντροέτρεξαν. Έψαξαν και οι δύο για παλμό. Μάταια. Η συνέχεια ήταν η τελευταία ελπίδα. Πρώτα η Πουλ, μετά ο ένας άνδρας, μετά ο άλλος. Ξανά και ξανά. Τα δύο χέρια στο στέρνο της Τόμπιν και συνεχείς πιέσεις, δηλαδή ΚΑΡΠΑ. Η αναπνοή ήρθε για ένα δευτερόλεπτο, αλλά σταμάτησε ξανά. Τότε ένας άλλος άνδρας γλίστρησε δίπλα στην Πουλ. Την έσπρωξε στην άκρη και έσκισε το πουκάμισο της Τόμπιν. Ήταν ο ένας από τους δύο πυροσβέστες από το λιμάνι του Σιάτλ, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά απολαμβάνοντας το διάλειμμά τους για καφέ. Ύστερα από λίγο έφτασαν άλλοι 12, μαζί και ο αρχηγός τους. Έβγαλαν τον απινιδωτή. Πρώτο σοκ. Μετά πάλι. Μετά πάλι.

Η καρδιά της είχε σταματήσει για επτά λεπτά

Ξαπλωμένη στα πλακάκια, η Τόμπιν τραντάχτηκε και επιτέλους ανάσανε. Το ιατρικό προσωπικό αργότερα της είπε ότι η καρδιά της είχε σταματήσει για επτά λεπτά. Αν είχε συμβεί αυτό λίγο νωρίτερα στο λεωφορείο της ομάδας ή λίγο αργότερα στο αεροπλάνο ή ακόμα και αν ήταν μόνη στις τουαλέτες του αεροδρομίου, δεν θα είχε επιβιώσει. «Το μόνο που έλεγα συνεχώς ήταν ότι είχα μπροστά μου μια μαχήτρια και για αυτό τα κατάφερε», είχε πει η Πουλ στην ιστοσελίδα azcentral που ασχολείται με θέματα σχετικά με την Αριζόνα. Η Τόμπιν τα κατάφερε. Διακομίστηκε αρχικά στο Ιατρικό Κέντρο «Highline» και αργότερα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, γνωστό για τη θεραπεία νεαρών αθλητών με καρδιακά προβλήματα. Για τρεις ημέρες ήταν ναρκωμένη, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν σε έναν θάλαμο με πάγο -τεχνητή υποθερμίαγια να μειωθεί η θερμοκρασία του κορμιού της, προστατεύοντας από βλάβες τον εγκέφαλο και τα όργανα του σώματός της. Εκεί οι συμπαίκτριές της γελούσαν πλέον. Δίπλα τους, σε μια κρύα δεξαμενή νοσηλευόταν ένα κορίτσι από την Αριζόνα, η φίλη τους Μπέκα, η οποία μισούσε το κρύο. Όταν τελικά η Τόμπιν ξύπνησε, δεν μπορούσε να καταλάβει τι της έλεγαν οι άνθρωποι γύρω. «Απλώς ένιωσα ότι κοιμόμουν για πολλή ώρα», είπε, «μετά ξύπνησα κάπως νυσταγμένη, ζαλισμένη». Ρωτούσε ξανά και ξανά τι είχε συμβεί και αναρωτήθηκε: «Όλα αυτά προκλήθηκαν από μια μερίδα κοτόπουλου με πορτοκάλι;». Η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας της Τόμπιν παραμένει μυστήριο. Οι γιατροί κλίνουν προς το σύνδρομο μακρού QT, μια κληρονομική καρδιακή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή αιφνίδιο θάνατο. Τις έχει τοποθετηθεί ειδικός απινιδωτής και λίγο μετά την περιπέτειά της επέστρεψε στα παρκέ.

Το άσθμα, ο πατέρας της και οι πολλές ομάδες

Μεγαλώνοντας στο Γκλέντεϊλ, η Ρεμπέκα, ένα παιδί που είχε άσθμα, περπατούσε με τον πατέρα της, Κεν, στο πάρκο της 63ης Λεωφόρου και στο γειτονικό γήπεδο έπαιζε μαζί του μπάσκετ, το άθλημα που από παιδί λάτρευε. Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή όταν η Μπέκα ήταν 18 ετών. Άργησε να συνέλθει. Η μητέρα της, Πάτι, και τα τρία μεγαλύτερα αδέλφια της την έστειλαν με το ζόρι στο μπάσκετ και βρήκε τον δρόμο της. Τέσσερις σεζόν κολεγιακού μπάσκετ στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνας για τις Σαν Ντέβιλς. Από εκεί στην Ιταλία για την Πάρμα, στη ρουμανική Άλμπα Ιούλια, στην επίσης ρουμανική Ντιόσγκιορι, στη γαλλική Ανγκρές. Το 2016, μετά την περιπέτεια της προηγούμενης σεζόν με τις Φίνιξ Μέρκιουρι στο προπονητικό καμπ, υπέγραψε στις Σπαρκς του Λος Άντζελες, αλλά έφυγε γρήγορα για το Πουέρτο Ρίκο και τη Μανάτι και στην ίδια χώρα τη Μαγιαγκουέζ. Πέρασε μια διετία στη γερμανική Βάσερμπουργκ, στην Σπίριτ Μπεντίγκο στην Αυστραλία και πάλι στη Γερμανία για τη Ρουτρόνικ. Φέτος ξεκίνησε και πάλι τη χρονιά στη Μανάτι (19 εμφανίσεις με 13,1 πόντους, 9,5 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 2,2 κλεψίματα) του Πουέρτο Ρίκο, πέρυσι αγωνίστηκε στη ρουμανική Κονστάντζα. Πολυταξιδεμένη, με εξαιρετικά στατιστικά, στις περισσότερες ομάδες όπου αγωνίστηκε.