μαραθωνοδρόμος  Ζοάσια Ζακρζέφσκι στη Βρετανία αποκλείστηκε για 12 μήνες από κάθε αθλητική δραστηριότητα και ο λόγος ήταν πως χρησιμοποίησε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα 50 μιλίων, σύμφωνα με τη Βρετανική Ομοσπονδία Στίβου (UKA).

Σλυμφωνα με το CNN, η Ζοάσια Ζακρζέφσκι αγωνιζόταν στον αγώνα GB Ultras από το Μάντσεστερ στο Λίβερπουλ πριν από λίγους μήνες, όταν δέχτηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητο ένας φίλος της, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σαφέστατο και συνάμα παράνομο πλεονέκτημα. Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφερε να κερδίσει και τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Η γραπτή απολογία της μαραθωνοδρόμου, η ενόχληση στο πόδι και το τζετ λαγκ

Η Σκωτσέζα υπερ-μαραθωνοδρόμος σε γραπτή απολογία της παραδέχτηκε το λάθος της:

«Αποδέχομαι τις ενέργειές μου την ημέρα που όντως ταξίδεψα με αυτοκίνητο και στη συνέχεια ολοκλήρωσα αργότερα τον αγώνα, περνώντας τη γραμμή τερματισμού και λαμβάνοντας ανάρμοστα ένα μετάλλιο και ένα τρόπαιο, τα οποία δεν επέστρεψα αμέσως, όπως θα έπρεπε να είχα κάνει».

Αρχικά, η δρομέας απέκρυψε το γεγονός ώστε να πάρει το μετάλλιο, το οποίο τελικά επέστρεψε και δέχτηκε και την ποινή αποκλεισμού για 12 μήνες.

«Διετέλεσε επίσης υπεύθυνη της διεθνούς ομάδας. Ως εκ τούτου, η εναγόμενη είχε την ευθύνη να τηρεί τους κανόνες και αυτό έκανε ακόμη πιο σοβαρό το γεγονός ότι τους παραβίασε και δεν το διόρθωσε ούτε κατά τον τερματισμό του αγώνα ούτε στη συνέχεια», αναφέρει η απόφαση.

Μετά τον αγώνα, τα δεδομένα παρακολούθησης εντόπισαν παρατυπίες στον χρόνο της και η ίδια παραδέχτηκε στο BBC ότι έκανε ένα «τεράστιο λάθος» να δεχτεί το μετάλλιο της τρίτης θέσης.

Το… λάθος το απέδωσε σε κούραση και το τζετ λαγκ, αφού είχε φτάσει από την Αυστραλία το προηγούμενο βράδυ.

«Ποτέ δεν θα έκλεβα σκόπιμα και αυτός δεν ήταν ένας αγώνας-στόχος, αλλά δεν θέλω να δικαιολογούμαι», είπε.

Η μαραθωνοδρόμος ανέφερε ότι χάθηκε στα μισά της διαδρομής και την πόνεσε το πόδι της, με αποτέλεσμα να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του ένας φίλος της ως το επόμενο σημείο ελέγχου, όπου τελικά αυτή συνέχισε να τρέχει.

Η αθλήτρια έχει διεθνείς συμμετοχές και μάλιστα στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες με την ομάδα της Βρετανίας, ενώ είναι γιατρός στο επάγγελμα.