Η χρονιά τελείωσε για τον Στέφανο Τσιτσιπά με αποχώρηση, αφού, ύστερα από το τρίτο γκέιμ του πρώτου σετ απέναντι στον Χόλγκερ Ρούνε, στο δεύτερο παιχνίδι τους για τους ATP Finals του Τορίνο, ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στη μέση, αναγκάστηκε να φύγει, αποδοκιμάστηκε και απολογήθηκε. Ουσιαστικά, αυτή η στιγμή ήταν ένας συμβολισμός για το πώς πορεύθηκε ο Τσιτσιπάς μέσα στο 2023 επαγγελματικά, καθώς οι ενοχλήσεις στη μέση τον ταλανίζουν από τις αρχές του έτους και, αν και βρίσκεται ανάμεσα στην enfant gate του τένις, δεν είναι εκεί όταν κρίνονται οι τίτλοι. 

Στην πραγματικότητα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, αν και ακόμη βρίσκεται στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης, κατέκτησε το 2023 μόνο έναν τίτλο, το όχι και τόσο φαντασμαγορικό τουρνουά του Κάμπος στο Μεξικό. Η χρονιά του ξεκίνησε εκπληκτικά, αφού έφτασε στον τελικό του Australian Open και έχασε από εκείνον που δεν είναι ντροπή να χάνεις, δηλαδή τον Νόβακ Τζόκοβιτς, που τελείωσε για ακόμα μία χρονιά νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, ωστόσο εκείνη η προσπάθεια, που του άφησε... κουσούρι τους πόνους στη μέση, υπήρξε οπωσδήποτε πύρρειος, ακόμα κι αν, παρά την ήττα στον τελικό, λογίζεται ως νίκη. 

Ο Τσιτσιπάς έπρεπε να μάθει να ζει με τους πόνους στη μέση, οι οποίοι υπήρξαν αφόρητοι ανά στιγμές και συνοδεύονται από αβεβαιότητα, διότι γίνεται να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή. Είχε, φυσικά, τις στιγμές του, τελειώνοντας τη σεζόν, σε ατομικό επίπεδο, με ρεκόρ 45-23. Έφτασε στα προημιτελικά του Roland Garros, που ηττήθηκε από το μετέπειτα φιναλίστ Κάρλος Αλκαράθ, από τον οποίο έχασε, κιόλας, στο 500άρι της Βαρκελώνης, στα ημιτελικά, στις αρχές της περιόδου του χώματος. Ηττήθηκε, επιπλέον, δις από τον Ντανιήλ Μεντβέντεφ σε ισάριθμους ημιτελικούς, δηλαδή στο 1.000άρι της Ρώμης, που έλαβε χώρα και το περιβόητο σκηνικό με τη μητέρα του, αλλά και στο 500άρι της Βιέννης, το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. 

Αξιοπρόσεκτη ήταν η παρουσία του στο τουρνουά ATP1000 στο Παρίσι, όταν έφτασε στα ημιτελικά, αλλά ηττήθηκε στη λεπτομέρεια, το τάι μπρέικ του τρίτου σετ, από τον Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ. 


Στέφανος Τσιτσιπάς: Μακριά από τους προσωπικούς στόχους του


Πρόκειται για μία χρονιά με κέρδη που υπολογίζονται στα 4,5 εκατ. δολάρια και πολυεπίπεδη παρουσία στα final stages, δηλαδή στους τελευταίους γύρους κάποιων μεγάλων τουρνουά για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν τρόπαια για να κοσμήσουν το σπίτι του στο Μόντε Κάρλο και, αργότερα, όταν πια θα ανακρούσει πρύμναν για να ζήσει έναν βίο όπως τον φαντάζεται, στη γενέτειρά του, Ελλάδα. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν ισχύει το ρηθέν «πού ήσουν νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος», ακόμα κι αν παραμένει στην ελίτ, ακόμα κι αν στην Ελλάδα ήταν υπεράνω πάσης υποψίας το ενδεχόμενο ότι θα υπήρχε τέτοιος αθλητής, το γεγονός ότι οι κατακτήσεις τροπαίων δεν έρχονται, με τον Τζόκοβιτς να παραμένει ακμαίος και τον Αλκαράθ να υπεισέρχεται στον ανταγωνισμό, ο Τσιτσιπάς, που έκλεισε τα 25 του στις 12 Αυγούστου, δεν έχει εξαργυρώσει (όχι τις προσδοκίες, σιγά, αλλά) αυτό που ήθελε ο ίδιος να κάνει. 

Ο Τσιτσιπάς έφτασε στους ATP Finals, έχασε από τον Γιανίκ Σίνερ και, παρά τους δεδηλωμένους πόνους στη μέση, αποφάσισε να παίξει απέναντι στον Ρούνε. Όμως πολύ γρήγορα εγκατέλειψε και οι Ιταλοί τα... πήραν κρανίο, αφού ακόμα κι αν το Τορίνο δεν λογίζεται η... πληγή της χώρας -αυτήν την τιμή έχει ο ιταλικός νότος- τα χρήματα που εδωσαν για να παρακολουθήσουν το τουρνουά δεν είναι αμελητέα, ως εκ τούτου τα... έκλαψαν εκ προοιμίου και εξ ορισμού. 

Πλέον, ο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης θα ξεκουραστεί, ενδεχομένως να κάνει αποθεραπείες στη μέση του και θα συγκεντρωθεί ώστε την επόμενη χρονιά να είναι κατάτι ή κατά πολύ πιο ανταγωνιστικός.