Ο Βραζιλιάνος Βάντερλεϊ Κορντέιρο ντε Λίμα επέστρεψε στην Ελλάδα για τον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, 19 χρόνια μετά τον αξέχαστο μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ένα χάλκινο μετάλλιο που έμελλε να μείνει στην Ολυμπιακή ιστορία.

Στα 54 του πλέον, ο Βραζιλιάνος Βάντερλεϊ Κορντέιρο ντε Λίμα, επέστρεψε στην Ελλάδα και έτρεξε ξανά, στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τη διαδρομή που του άλλαξε τη ζωή.

*Διαβάστε εδώ: Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2023: Το ΠΑΜΕ «γέμισε» παλαιστινιακές σημαίες το Καλλιμάρμαρο


Τι συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ενώ προπορευόταν στον Ολυμπιακό μαραθώνιο, ένας άνδρας έπεσε πάνω του στο 36ο χιλιόμετρο στο ύψος του Χολαργού και τον έσπρωξε μέχρι το πεζοδρόμιο.

Με την άμεση επέμβαση ενός φιλάθλου από το κοινό, συνέχισε τον αγώνα του, όμως έχασε 20 πολύτιμα δευτερόλεπτα από το προβάδισμα που είχε δημιουργήσει και έπρεπε να συνέλθει γρήγορα πνευματικά και σωματικά.

Ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι και ο Αμερικανός Μεμπ Κεφλεζίγκι μπορεί τελικά να τον ξεπέρασαν στο 38ο χιλιόμετρο, κάτι που δεν κατάφερε κανένας άλλος. Γνωρίζοντας ότι θα κατακτούσε το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο, μπήκε στο Παναθηναϊκό στάδιο με ένα μεγάλο χαμόγελο, έκανε το χαρακτηριστικό του πανηγυρισμό του αεροπλάνου και έστελνε μηνύματα αγάπης προς το κοινό που τον αποθέωνε σαν νικητή. 

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την επίθεση στον αγώνα της ζωής του του χάρισε πέρα από το χάλκινο μετάλλιο και το βραβείο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ένα ειδικό βραβείο της ΔΟΕ που δίνεται σε αθλητές που με τη στάση τους αποτελούν παραδείγματα του «ευ αγωνίζεσθαι».

Ο Βάντερλεϊ ντε Λίμα έτρεξε σήμερα, Κυριακή 12/11, την ίδια μαραθώνια διαδρομή που του χάρισε το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα το 2004 και βίωσε ξανά τις στιγμές της κούρσας που του άλλαξε τη ζωή.

Ο Βραζιλιάνος ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε 2 ώρες 54:29, κάτω από τις τρεις ώρες που ήταν ο στόχος του, τερματίζοντας με τον χαρακτηριστικό του πανηγυρισμό (σ.σ. με ανοικτά τα χέρια).

Μάλιστα στο 36ο χλμ. στο σημείο όπου το 2004 του επιτέθηκε ένας θεατής, σήμερα είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί Βραζιλιάνοι για να τον αποθεώσουν!

Παρά την εξάντλησή του από τη ζέστη και τις δυσκολίες του αγώνα, απόλαυσε κάθε στιγμή του ιστορικού αυτού αγώνα που έχει μέσα στην καρδιά του, όπως δήλωσε στον ΣΕΓΑΣ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SEGAS (@segas.gr)