Η ΑΕΚ ξεκίνησε το β’ όμιλο του Europa League με την πιο συγκινητική φετινή βραδιά της, το 3-2 εκτός έδρας με την Μπράιτον, και αυτό το αποτέλεσμα έχει το εκτόπισμα να την κρατά ζωντανή για την πρόκριση στη φάση των διπλών του Europa League παρά τη δεύτερη ήττα της από τη Μαρσέιγ, 2-0 στην «OPAP Arena», για την 4η αγωνιστική των ομίλων της διοργάνωσης.

Στην ΑΕΚ, πια, μετά το 3-1 του «Βελοντρόμ» έχουν την επίγνωση πως η ΟΜ, της οποίας απέχουν τέσσερις βαθμούς, δεν πιάνεται για την πρώτη θέση. Την επόμενη αγωνιστική φιλοξενεί τον Άγιαξ στο νότο της Γαλλίας και είναι εκείνη που περιμένει από την ΑΕΚ, με την οποία κιόλας είναι αδελφοποιτή, να της εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλο. Με νίκη, η γαλλική ομάδα προκρίνεται οπωσδήποτε, αλλά μόνο με επικράτηση της ΑΕΚ στις 30 Νοεμβρίου θα είναι ξέγνοιαστη στο τελευταίο παιχνίδι της στο Μπράιτον. Η «Ένωση», από τη μεριά της, δεν θα σκέφτεται το χατίρι στη Μαρσέιγ, αλλά θα έχει το δικό της θέμα, αφού φιλοξενεί την Μπράιτον και με νίκη θα την προσπεράσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Οι Άγγλοι βρίσκονται στο παιχνίδι της πρόκρισης επειδή έκαναν το 2 στα 2 με τον Άγιαξ, ο οποίος φέτος αποτελεί μια εντυπωσιακή ιστορία κατάρρευσης, νικώντας τον 2-0 στο Άμστερνταμ.









Η Μπράιτον έχει 7 βαθμούς και η ΑΕΚ 4, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι ο μόνος τρόπος τόσο για τη δεύτερη θέση του ομίλου όσο και για την εξασφάλιση του Conference League περνά από αυτό το ματς, καθώς έχει τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ την τελευταία αγωνιστική, ενώ η Μπράιτον υποδέχεται τη Μαρσέιγ. Ο μόνος τρόπος για να δέσει το γάιδαρό της, ότι θα συνεχίσει στην Ευρώπη, είναι να νικήσει την αγγλική ομάδα και οι Ολλανδοί των δύο βαθμών να χάσουν από τη Μαρσέιγ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμα και αυτήν της ισοπαλίας, ο Άγιαξ θα «σκαρφαλώσει» την ΑΕΚ με νίκη, ενώ αν οι Ολλανδοί νικήσουν στη Μασσαλία και η «Ένωση» χάσει από την Μπράιτον, θα τους αρκεί η ισοπαλία για την τρίτη θέση.







Δεν είναι πως η ΑΕΚ δεν πάλεψε στο παιχνίδι με τη Μαρσέιγ, ο Ματίας Αλμέιδα από τον πάγκο το εγγυάται. Είναι πως οι Γάλλοι, όπως και το πρώτο ματς -στο οποίο χρειάστηκαν ένα λάθος του Τσίτσαν Στάνκοβιτς (που πάντως δεν είναι άμοιρος ευθύνης στο πρώτο γκολ) για να αισθανθούν ήσυχοι- ήταν πιο αποτελεσματική. Η «Ένωση» ήταν δημιουργική, είχε ευκαιρίες, ειδικά με τις κεφαλιές των Λιβάι Γκαρσία και Βίντα, αλλά με αυτόν τον τρόπο, μια κεφαλιά του Μπέμπα στο 25’, η Μαρσέιγ βρήκε το πρώτο γκολ στην αναμέτρηση. Η ΟΜ, που είχε δοκάρι με τον Βιτίνια, υπέφερε με την πίεση της ΑΕΚ, με τον Λόπεθ να σταματά τις προσπάθειες των Γκατσίνοβιτς και Αραούχο και τον Βίντα να βλέπει αμυντικό να βρίσκει την μπάλα σαν από καραμπόλα πριν εκείνη περάσει τη γραμμή του τέρματος.



Τελικά, η Μαρσέιγ βρήκε το δεύτερο γκολ της στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Ισμαήλα Σαρ και έδωσε στον εαυτό της το δικαίωμα του… ματς μπολ πρόκρισης την επόμενη αγωνιστική. Η ΑΕΚ, από τη μεριά της, όντας ιδιαιτέρως αγωνιστική σε όλα τα παιχνίδια της, παίζει τις τελευταίες δύο αγωνιστικές το ευρωπαϊκό μέλλον τους. 





ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (81' Γαλανόπουλος), Πινέδα (63' Αραούχο), Άμραμπατ (76' Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (63' Τσούμπερ), Μάνταλος, Γκαρσία (63' Πόνσε).

Μαρσέιγ: Λόπεθ, Κλος (90+5' Ναντίρ), Μπεμπά, Μπαλέρντι, Λόντι, Εντιαγέ (86' Μουρίγιο), Βερτού (90+5' Ζιζό), Κοντογκμπιά, Χαρίτ (90+5' Σογκλό), Κορέα (60' Σαρ), Βιτίνια.  




Το πανόραμα του β’ ομίλου του Europa League


Τα αποτελέσματα (4η αγωνιστική)

ΑΕΚ-Μαρσέιγ 0-2, Άγιαξ-Μπράιτον 0-2.

Η βαθμολογία (σε τέσσερα παιχνίδια)

Μαρσέιγ 8 (10-6), Μπράιτον 7 (8-5), ΑΕΚ 4 (5-8), Άγιαξ 2 (4-8).

Η επόμενη αγωνιστική (5η-30/11)

19:45 ΑΕΚ-Μπράιτον, 22:00 Μαρσέιγ-Άγιαξ.