Σε μηδενικό χρόνο ηττήθηκε 75-74 στο ΣΕΦ από την Μπασκόνια ο Ολυμπιακός, για το έβδομο παιχνίδι του στη Euroleague. Οι δύο ομάδες πλέον βρίσκονται στην ίδια θέση της κατάταξης στη διοργάνωση, με ρεκόρ 3-4. 

Το μεγάλο διάστημα κατά το οποίο ο Ολυμπιακός τελούσε εν πλήρει υπνώσει με την Μπασκόνια, είχε και την αίσθηση του συμβολισμού. Ο Ολυμπιακός που ταλανίζεται και από απουσίες και που βρίσκει ατυχίες στο διάβα του, είναι κανόνας ότι τη φετινή σεζόν, μετά την ονειρώδη περυσινή περίοδο που στην πλειονότητά της όλα έμοιαζαν να βγαίνουν αβίαστα, θα πρέπει να υποφέρει.

Κι ακόμα κι αυτό το μαρτύριο μέσα στο παρκέ, το οποίο αφορά στο να αντιπαρέρχεται δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από τα ίδια τα κενά μέσα στην ομάδα, δεν επιφυλάσσει πάντα happy end. Η αίσθηση, ας πούμε, ότι οι εύστοχες βολές του Γιαννούλη Λαρεντζάκη με 10,1 να απομένουν στο παιχνίδι με την Μπασκόνια, οι οποίες τον έφεραν μπροστά στο σκορ 74-73, θύμιζαν εν πολλοίς την απίστευτη συγκομιδή του στο επίσης εντός έδρας παιχνίδι με την Παρτίζαν, δεν επαληθεύτηκε. Το χέρι του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, στο fade away σουτ από το ύψος των βολών αποδείχθηκε αλφάδι και μόλις ρουφήχτηκε η μπάλα από το διχτάκι απέμεναν 0,7 δευτερόλεπτα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπάθησε να κερδίσει τεχνική ποινή, ισχυριζόμενος ότι ο παίκτης της Μπασκόνια που έκανε την επαναφορά πατούσε την εξωτερική γραμμή ενώ ο Τόμας Γουόκαπ ήταν έτοιμος να επαναφέρει την μπάλα, ωστόσο δεν υφίσταται παράβαση, αφού και ο διαιτητής δεν έδωσε την μπάλα στον Αμερικανό γκαρντ, ο χρόνος δεν έφταναν παρά για ένα tap in του Μουσταφά Φαλ, με τον ήχο του ταμπλό, και μόνο, να γκρεμίζει το όνειρο της τέταρτης «ερυθρόλευκης» νίκης στη διοργάνωση και τον Ολυμπιακό να συνεχίζει την πορεία του έχοντας πια αρνητικό ρεκόρ, 3-4, όσο και η Μπασκόνια, η οποία νικά δεύτερο διαδοχικό ματς στο τελευταίο δευτερόλεπτο, αφού την προηγούμενη εβδομάδα δύο βολές του Μονέκε κατέβαλαν την Παρτίζαν στη Χώρα των Βάσκων.

Το παιχνίδι είχε το χαρακτήρα ρόλερκοστερ, ένα τρενάκι του τρόμου με διαφορές και επιστροφές, όπως θα (ήταν εφικτό να) λέει το λαϊκό άσμα. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με το γκάζι πατημένο, 20-9, αλλά φαίνεται πως έκανε test drive σε μεταχειρισμένο αμάξι: ώσπου να πεις Ιβάνοβιτς, η Μπασκόνια είχε ξυπνήσει και κάλυπτε τη διαφορά με κατακλυσμιαία ορμή και ταχύτητα, απολαμβάνοντας εκ των έσω την οβιδιακή μεταμόρφωσή της και προκαλώντας δυσφορία στο ΣΕΦ.

Αυτό το +11 έγινε -18 μέσα σε 12 λεπτά, που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός είχε τέτοιο κενό στην απόδοσή του ώστε δέχθηκε ένα επιμέρους 12-41. Μετά το τρίποντο του Αϊζάια Κάνααν, δε, που έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με την ερυθρόλευκη, αναλαμβάνοντας κιόλας τις ευθύνες που του αναλογούσαν, και το σκορ στο 26-16, η Μπασκόνια έβαλε 34 πόντους -30 στο δεύτερο δεκάλεπτο- και δέχθηκε μόλις έξι.

Επέστρεψε ο Ολυμπιακός, έχασε στην εκπνοή

Οι ομάδες της Euroleague, σε ένα μαραθώνιο 34 παιχνιδιών και με την προοπτική για 41, δεν μπορούν να είναι ίδιες από παιχνίδι σε παιχνίδι, αφού στη διοργάνωση υπάρχει ως επί το πλείστον ισορροπία. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός είχε τεράστιες αποκλίσεις από δεκάλεπτο σε δεκάλεπτο, κάτι που αναδεικνύει μια ευαισθησία, ενώ πολύ γρήγορα στράφηκε στην απελπισία του η οποία υπήρχε ξανά σημαντικός οδηγός: το 35-50 του ημιχρόνου έγινε 53-61 και 60-67 στο τέλος της τρίτης περιόδου, ένα επιμέρους 6-0 σερί στην αρχή της τέταρτης, δε, έφερε την επίγνωση ότι το παιχνίδι θα εξελισσόταν σε ψυχοβγάλτη, με την μπίλια να «κάθεται» στο πράσινο με το ωραίο σουτ του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, που εκμεταλλεύτηκε το μις ματς με τον Κάνααν. Καλός ήταν και ο Άλεκ Πίτερς, με 22 πόντους, ενώ ο Μουσταφά Φαλ έπαιξε 37 λεπτά επειδή ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν ανέτοιμος. Οι απουσίες των Σακίλ ΜακΚίσικ και Τζακ Σίκμα επηρέασαν ξανά. Ακολουθεί, μάλιστα, διαβολοβδομάδα, με τον Ολυμπιακό να έχει ματς τύποις εκτός έδρας, στο Βελιγράδι, με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 21:05, ενώ την Πέμπτη, 16 του μήνα, στις 21:15 θα υποδεχθεί στο ΣΕΦ τον Ερυθρό Αστέρα. 

Τα δεκάλεπτα: 26-20, 35-50, 60-67, 74-75

Ολυμπιακός (Γ. Μπαρτζώκας): Γουόκαπ (0/3 τρίποντα, 5 ασίστ, 2 λάθη), Γουίλιαμς-Γκος 3 (2/7 σουτ, 3 ασίστ), Κάναν 23 (4/6 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 3 κλεψίματα), Λούντζης, Λαρεντζάκης 7 (1/2 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/2 βολές), Φαλ 10 (4/6 δίποντα, 2/4 βολές, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 μπλοκ), Παπανικολάου 6 (2/5 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μπραζντέικις 2, Πίτερς 22 (3/5 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 4/4 βολές, 8 ριμπάουντ), Μιλουτίνοβ

Μπασκόνια (Ντ. Ιβάνοβιτς): Χάουαρντ 11 (0/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 5/7 βολές), Ραϊέστε 2, Τσιόζα 5 (1), Σεντεκέρσκις 12 (3/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/3 βολές, 13 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μαρίνκοβιτς 10 (2/7 τρίποντα), Μίλερ-ΜακΙντάιρ 4 (2/4 δίποντα), Κότσαρ 4, Κοστέλο 7 (2/5 δίποντα, 1/7 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Μονέκε 20 (6/7 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ)