Μία ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά θα είναι η αποψινή για τους τέσσερις εκπροσώπους της Ελλάδας. Οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα δώσουν τις μάχες τους στο Europa League και ο ΠΑΟΚ στο Conference League. Οι τρεις πρώτοι είναι στο κόλπο της πρόκρισης, αλλά έχουν μπροστά τους πολλά εμπόδια για να μπορέσουν να φτάσουν στον στόχο τους. Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι κοντά στην πρόκριση με τις νίκες που έχει κάνει στον όμιλό του. Ο Ολυμπιακός έχει ματς υψηλών απαιτήσεων στο Λονδίνο κόντρα στη Γουέστ Χαμ (22:00/Cosmote Sport 6) για την 4η αγωνιστική. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στο ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά τώρα ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στην ήττα από τον ΠΑΟΚ: «Μετά το κακό ματς πρωταθλήματος υπήρξε αυτοκριτική. Είναι μέρος της δουλειάς μας. Συνεχώς υπάρχει αυτό. Είναι μέρος της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βελτιωνόμαστε. Το περιμένουμε για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Έχουμε μεγάλη πίστη στην ομάδα μας». Σχετικά με την ενδεκάδα, ο Ισπανός προπονητής αναμένεται να ξεκινήσει τους Πασχαλάκη, Ροντινέι, Ρέτσο, Πορόζο, Ορτέγκα, Έσε, Αλεξανδρόπουλο, Καμαρά, Φορτούνη, Ποντένσε, Ελ Κααμπί, σε σχηματισμό 4-3-3. Βέβαια είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ο Μασούρας αντί του Ποντένσε και ο Γιόβετιτς αντί του Ελ Κααμπί.

Η ανάγκη της Ένωσης

Στον 2ο όμιλο που βρίσκεται η ΑΕΚ τα πράγματα έμπλεξαν μετά την ήττα της στη Μασσαλία με 3-1. Τώρα υποδέχεται τη Μαρσέιγ (22:00/Cosmote Sport 5) και θέλει πάση θυσία να πάρει τους τρεις βαθμούς. Ο Ματίας Αλμέιδα ήταν ξεκάθαρος για το σημερινό ματς: «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι. Ποτέ δεν προσπαθούμε να ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο και να βάλουμε τη λέξη πίεση. Φυσικά και έχουμε την όρεξη. Έχουμε τη διάθεση να κάνουμε ένα καλό ματς. Να τελειώσει το ματς με νίκη. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι σε κάποια ματς του προηγούμενου αγώνα τα πήγαμε καλά και με βάση αυτά πιστεύω ότι, αν βασιστούμε σε αυτά, τότε μπορούμε να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο, όπως είναι η Μαρσέιγ». Όσον αφορά την ενδεκάδα, είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Πινέδα, Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Γκαρσία.

Απόλυτος!

Από τη μεριά του ο ΠΑΟΚ υποδέχεται (19:45/Cosmote Sport 3) την Αμπερντίν, την οποία νίκησε 3-2 στη Σκωτία. Ο «Δικέφαλος» έχει πάρει νίκες και στα τρία ματς στον όμιλο, είναι σε θέση οδηγού και με μία ακόμα παίρνει και το εισιτήριο της πρόκρισης. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στη συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε για τη νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το πώς θα το διαχειριστεί: «Η αλήθεια είναι ότι είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και την εμφάνιση. Αλλά έπρεπε να κρατήσουμε την κατοχή και να μη δώσουμε τη δυνατότητα στον αντίπαλο να κάνει το οτιδήποτε. Ήταν μία στιγμή την οποία θα έπρεπε να διαχειριστούμε καλύτερα. Αυτό που είπα μετά το παιχνίδι στους παίκτες μου είναι πως έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου γι’ αυτό το αποτέλεσμα κι ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στην Αμπερντίν». Ο Ρουμάνος πιθανότατα να παρατάξει τους Κοτάρσκι, Εκόνγκ, Κουλιεράκη, Σοάρες, Βιεϊρίνια, Σβαμπ, Τσιγγάρα, Τάισον, Κωνσταντέλια, Ζίβκοβιτς, Τόμας.

Οι "πράσινοι" θέλουν αποτέλεσμα με Ρεν 

Η αποστολή του Παναθηναϊκού στη Βρετάνη για την αποψινή μάχη με τη Ρεν (19:45/ Cosmote Sport 4) μόνο εύκολη δεν είναι. Η ήττα πριν από δύο εβδομάδες, στη Λεωφόρο, με 2-1 από τη γαλλική ομάδα έμπλεξε τα πράγματα για τις δύο πρώτες θέσεις του 6ου ομίλου, οι οποίες οδηγούν στην επόμενη φάση του Europa League. Έτσι το ματς στη Γαλλία για την 4η αγωνιστική είναι κομβικής σημασίας για τους «πράσινους» που θέλουν πάση θυσία το θετικό αποτέλεσμα. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ρωτήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός, το οποίο δεν έκανε στο πρώτο ματς με τη Ρεν και ηττήθηκε. «Μια ομάδα είναι δύσκολο να αλλάζει το στυλ του παιχνιδιού. Είχε πολύ καλό ρυθμό το πρώτο ματς, φάνηκε ότι και οι δύο ομάδες μεσοεπιθετικά είχαν να παρουσιάσουν πράγματα, αλλά μεσοαμυντικά οι ομάδες ήταν ανασφαλείς. Είναι ιδανικό σενάριο να έχεις καλό ρυθμό και να είμαστε συγκεντρωμένοι, ώστε να μην υπάρχουν κενά, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί η Ρεν. Κάθε λάθος σε αυτά τα παιχνίδια μπορεί να είναι μοιραίο. Με την εξέλιξη των πραγμάτων έχουμε ακόμη τρία ματς, αν θέλουμε να περάσουμε πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα είναι ένα παρόμοιο παιχνίδι με το πρώτο στο γήπεδό μας. Το θέμα είναι αν μπορούμε εμείς να έχουμε καλύτερη ανασταλτική λειτουργία, να κάνουμε λιγότερα λάθη και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλο το παιχνίδι», είπε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού. Επίσης αναφέρθηκε και στον Χουάνκαρ, ο οποίος απουσιάζει: «Τις δύο μέρες τις τελευταίες έρχεται στο Κορωπί αλλά δεν είναι σε φάση να κάνει προπόνηση. Προσπάθησε να τρέξει, αλλά δεν μπόρεσε, τον άφησε πίσω. Είναι σε φάση προσαρμογής ακόμα». Όσον αφορά την ενδεκάδα, ο Σέρβος τεχνικός σκέφτεται να ξεκινήσει με τους Μπρινιόλι, Μλαντένοβιτς, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Βαγιαννίδη, Αράο, Τσέριν, Παλάσιος, Μπερνάρ, Μαντσίνι, Ιωαννίδη.

Αυξημένα τα μέτρα στο "Ελ. Βενιζέλος"

Ήταν ένα θέμα το οποίο επισημάνθηκε καιρό τώρα από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στις αστυνομικές Αρχές. Ειδικά με τη δικαστική υπόθεση του μεταξύ τους ντέρμπι, η οποία έριξε κι άλλο… λάδι στη φωτιά. Συγκεκριμένα και οι δύο ομάδες βρέθηκαν χθες την ίδια ώρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να αναχωρήσουν προς τους ευρωπαϊκούς τους προορισμούς. Μάλιστα, η αποστολή του Παναθηναϊκού δεν μπήκε από τον καθιερωμένο χώρο στις αναχωρήσεις, αλλά από έναν άλλο και πήγε απευθείας στην αίθουσα επιβίβασης για να μη συναντηθεί με αυτήν του Ολυμπιακού. Την ίδια ώρα βρέθηκαν και αρκετοί οπαδοί των δύο ομάδων, αλλά δεν συνέβη το παραμικρό. Έτσι οι αστυνομικές Αρχές, σε συνεργασία με τις δύο ομάδες, αλλά και τη διοίκηση του αεροδρομίου, πήραν τα κατάλληλα μέτρα. Από νωρίς χθες το πρωί στο αεροδρόμιο υπήρξε έντονη παρουσία της Αστυνομίας, αλλά και τρεις κλούβες των ΜΑΤ. Υπήρξε διακριτική παρουσία, αλλά πάντα σε ετοιμότητα.

Οι "ερυθρόλευκοι" θρίαμβοι στο Λονδίνο 

Όμορφες βραδιές έχει να θυμάται στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός. Όμως δεν έχουν να κάνουν με την αποψινή αντίπαλό του Γουέστ Χαμ, την οποία είχε συναντήσει ξανά το μακρινό 1965-1966 στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Είχε ηττηθεί 4-0 στο Λονδίνο, ενώ οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες 2-2 στον Πειραιά. Το Λονδίνο όμως του έχει χαρίσει κάποιες εξαιρετικές βραδιές. Έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές την Άρσεναλ, όμως μπορεί να θυμάται τρεις νίκες που ήρθαν σερί. Την περίοδο 2015-16, όταν για τη φάση των ομίλων του Champions League είχε νικήσει 3-2, τον Φεβρουάριο του 2020 όταν στην παράταση είχε επικρατήσει 2-1 -στο 119' ο Ελ Αραμπί είχε πετύχει το χρυσό γκολ- για τη φάση των «32» του Europa League. Επίσης, τον Μάρτιο του 2021 είχε αποχαιρετήσει με ψηλά το κεφάλι την Ευρώπη, κερδίζοντας 0-1 μέσα στο Λονδίνο την Άρσεναλ, στη ρεβάνς των «16» του Europa League, έχοντας δύσκολο έργο μετά την ήττα του στο πρώτο ματς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» 1-3.

Ο δικός μας εκρηκτικός Τζενάρο Γκατούζο

Ο Τζενάρο Γκατούζο βρίσκεται την Ελλάδα ως προπονητής της Μαρσέιγ για τον σημερινό αγώνα με την ΑΕΚ και λογικά θα μιλήσει στους παίκτες του για γνώριμα λημέρια. Αφενός διότι έχει εργαστεί στη χώρα μας, αφετέρου διότι την έχει επισκεφτεί ως αντίπαλος, ενώ του το επιτρέπει και το φημολογούμενο φλερτ με τον Ολυμπιακό και όχι μόνο. Εκτός από τα σενάρια που τον έφεραν στο παρελθόν -ακόμα και το περασμένο καλοκαίρι- στον Ολυμπιακό αλλά και παλαιότερα στην Ελλάδα, γενικά κι αόριστα, η πραγματικότητα τον έστειλε πριν από χρόνια στην Κρήτη. Όχι για διακοπές, αλλά στον πάγκο του ΟΦΗ, στον οποίο βρέθηκε τον Ιούλιο του 2014 και αποχώρησε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, έπειτα από 17 παιχνίδια. Τότε γνωρίσαμε τον εκρηκτικό Ιταλό, που μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου έγραψε ιστορία με την έκρηξή του κατά εφημερίδας που τον παρουσίαζε έτοιμο να αποχωρήσει από την ομάδα του Ηρακλείου. Τον Δεκέμβριο του 2018 βρέθηκε ως προπονητής της Μίλαν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» σε αγώνα για το Europa League. Τότε οι Ιταλοί είχαν νικήσει στο πρώτο ματς 3-1 και στον Πειραιά ηττήθηκαν με το ίδιο σκορ και ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στα νοκ άουτ της διοργάνωσης.

Αδελφική... γιορτή στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Μπορεί οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ να έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους υποδεχόμενοι τους φίλους της Μαρσέιγ, κάνοντας λόγο για τριήμερο πάρτι, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό άρχισε από τους δρόμους της γραφικής Μασσαλίας. Το γλέντι είναι ήδη σε εξέλιξη όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «ORIGINAL 21» και κορυφώνεται το μεσημέρι. «Πέρασαν οι μέρες και η ώρα που περιμέναμε έφτασε», αναφέρει η ανακοίνωση, με τους φίλους της ΑΕΚ να τονίζουν ότι «η καρδιά μας θα χτυπά αγκαλιά με τα αδέρφια μας από τη Μασσαλία». Επισημαίνουν «όλη η Νέα Φιλαδέλφεια θα είναι ένα απέραντο party». «Το party μας θα κορυφωθεί την Πέμπτη από τις 13:00 το μεσημέρι στον χώρο του Κένταυρου στο άλσος, όπου θα στηθούν ψησίματα, μουσικές, μπίρες & ποτά, σε ένα άκρως κιτρινόμαυρο σκηνικό, μέχρι να έρθει η ώρα να πάμε όλοι μαζί αγκαλιασμένοι στον ναό. Όσα ζήσαμε όλοι στη Μασσαλία έφτασε η στιγμή που θα το ανταποδώσουμε όσο δεν πάει. Όποιος θέλει να βοηθήσει ξέρει πού θα μας βρει τις επόμενες ημέρες και νύχτες», προσθέτει η ανακοίνωση. «Bienvenue nos frères», καταλήγει, δηλαδή: «Καλώς ήλθατε, αδέρφια μας».