Η αλήθεια είναι πως δύσκολα βρίσκεις Βρετανούς να έχουν διαγράψει σημαντική πορεία καριέρας εκτός του νησιού. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Γιατί περισσότερο αναλώνονται στα εντός των συνόρων ποδοσφαιρικά πεπραγμένα. Ειδικά στην Αγγλία το επίπεδο είναι κορυφαίο, οπότε δεν χρειάζεται να περάσουν τα σύνορα για να αποδείξουν την αξία τους.

Επίσης όσοι -λίγοιτο έπραξαν δεν έφεραν και τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο τελευταίος που έρχεται στο μυαλό όλων είναι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο λόγος γίνεται για την τετραετία 2003-2007 όπου ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν και σε αυτή ποτέ δεν αποτέλεσε έναν παίκτη-πρωταγωνιστή. Περισσότερο εμπορικό ήταν το θέμα της όλης παρουσίας του και λιγότερο για τις μαγικές σέντρες και εκτελέσεις φάουλ του.

Τα ρεκόρ

Από τότε και μετά δεν υπήρξε κάποια άλλη αξιόλογη αναφορά, για να φτάσουμε στο σήμερα. Όπου οι Τζουντ Μπέλιγχαμ, Χάρι Κέιν «οργιάζουν» με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου, αντίστοιχα. Ο πρώτος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην τεράστια νίκη με 2-1 της Ρεάλ κόντρα στην Μπαρτσελόνα εκτός έδρας.

Είναι ο νέος «βασιλιάς» της... «βασίλισσας», αφού έβαλε και τα δύο γκολ (68΄, 90΄+2) για να δώσει τη νίκη με ανατροπή στο Clasico, καθώς η Μπαρτσελόνα είχε προηγηθεί με τον Γκουντογκάν (6’). Σε μια αναμέτρηση όπου η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε κάνει ούτε ένα σουτ στην εστία στο πρώτο ημίχρονο. Κάτι που έγινε για πρώτη φορά μετά το ντέρμπι του 2010 στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, όπου η Ρεάλ είχε ηττηθεί με 2-0! Ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο, τα άλλαξε όλα ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, προχθές, για να βάλει δύο γκολ και να γράψει ιστορία αφού έγινε ο πρώτος παίκτης της Ρεάλ που σκόραρε τουλάχιστον δύο γκολ στο πρώτο του Clasico σε οποιαδήποτε διοργάνωση στον 21ο αιώνα. Συνολικά έφτασε τα 10 τέρματα στο ισπανικό πρωτάθλημα σε ισάριθμες συμμετοχές του (συνολικά, επίσης, έφτασε τα 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, σε ίδιο αριθμό αγώνων).

Κι επειδή παίζει σχεδόν στην ίδια θέση που έπαιζε ο τεράστιος Ζινεντίν Ζιντάν, η μεγάλη στατιστική υπηρεσία Opta έφερε στο φως ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Συγκεκριμένα ο «Ζιζού» το καλύτερο που είχε κάνει από πλευράς σκοραρίσματος, σε μια σεζόν στο πρωτάθλημα Ισπανίας, ήταν τα 9 τέρματα στις σεζόν 2002-03, 2005- 06. Την στιγμή που ο Τζουντ Μπέλιγχαμ έχει βάλει ήδη δέκα γκολ και συνεχίζει.

Τα «σπάει»

Όσο για τον άλλο Βρετανό, τον Χάρι Κέιν, κάνει σούπερ πορεία με την Μπάγερν Μονάχου. Σημείωσε χατ τρικ (το ένα γκολ το έβαλε από το κέντρο) στο άκρως εντυπωσιακό 8-0 της Μπάγερν επί της Ντάρμσταντ. Οι Βαυαροί πέτυχαν όλα τα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν η Μπάγερν Μονάχου. Παράλληλα έγινε και η πρώτη ομάδα στην Bundesliga, η οποία βάζει 34 γκολ στα πρώτα εννέα παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Σχετικά με τον Χάρι Κέιν τώρα: έφτασε τα 12 γκολ στο πρωτάθλημα και είναι ο πρώτος στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος που φτάνει σε τέτοιο αριθμό, στην πρώτη του σεζόν και στις πρώτες εννέα αγωνιστικές. Επιβεβαιώνει απόλυτα και την Μπάγερν Μονάχου, η οποία επέμεινε πολύ το καλοκαίρι για να τον αποκτήσει από την Τότεναμ. Οι διαπραγματεύσεις πέρασαν πολλές διακυμάνσεις και κράτησαν κοντά 40 ημέρες.

Ρεκόρ αιώνα με γκολ σε τρία κορυφαία πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου

Τα κατορθώματα του Τζουντ Μπέλιγχαμ και του Χάρι Κέιν αποτελούν σημείο αναφοράς και στα βρετανικά ταμπλόιντ. Τα οποία αποφεύγουν να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο εκτός από τα αθλητικά γεγονότα που συμβαίνουν στο νησί. Τώρα έχουν κάθε λόγο να αναφερθούν στους δύο συγκεκριμένους, με τις επιδόσεις τους να είναι εντυπωσιακές. Παράλληλα μαζί με τους Μπέλιγχαμ, Κέιν, γκολ πέτυχε το Σαββατοκύριακο κι ένας άλλος Άγγλος. Πρόκειται για τον Τζος Γουίλσον-Έσμπραντ που έδωσε τη νίκη στη Ρεμς με 1-0 επί της Λοριάν. Σκόραρε στο 84ο λεπτό. Με αυτό το γκολ επιτεύχθηκε κάτι ακόμα σημαντικό: για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα σκοράρουν Άγγλοι στα τρία από τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα την ίδια χρονική περίοδο.

Γενικά, πάντως, το δίδυμο των Μπέλιγχαμ, Κέιν μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Οι εμφανίσεις που πραγματοποιούν είναι εντυπωσιακές και το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα γίνει με την Εθνική Αγγλίας! Αν θα μπορέσουν να αποτελέσουν τους οδηγούς για την κατάκτηση ενός μεγάλου τίτλου σε ευρωπαϊκή ή παγκόσμια διοργάνωση, καθώς τα «Λιοντάρια» έχουν μείνει με το Μουντιάλ του 1966. Η... δίψα είναι μεγάλη και πολλοί είναι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στους δύο άσους ώστε να αποτελέσουν τους οδηγούς στον δρόμο για μια μεγάλη επιτυχία σε εθνικό επίπεδο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή