Στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1» και την εκπομπή «Μπάλα στα Παραπολιτικά», με τους Γιώργο Μανιάτη και Γιάννη Φραγκουλόπουλο, μίλησε ο πρώην βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική ομάδα, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ, για τις κρίσιμες αναμετρήσεις της Ελλάδας, απέναντι σε Φινλανδία και Β. Ιρλανδία, ενώ αποκάλυψε όσα είχαν ακολουθήσει της συντριβής στο Ελσίνκι, στο ντεμπούτο του Ρεχάγκελ το 2001.

Αναλυτικά:

Για τη νέα αρχή στην Εθνική με τον Κλαούντιο Ρανιέρι: «Χρειάζεται χρόνο, σίγουρα, για να γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα. Το πρώτο ματς, απέναντι στη Ρουμανία, δεν πήγε καλά, αλλά νομίζω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι δεν υπήρχαν φίλαθλοι στο γήπεδο. Με μία καυτή ατμόσφαιρα, το παιχνίδι θα ήταν εντελώς διαφορετικό, αν και πήρε και ο προπονητής κάποιες αποφάσεις για την ενδεκάδα που δεν απέδωσαν… Προσωπικά είδα ορισμένες αλλαγές, που προσπαθεί να περάσει ο κ. Ρανιέρι, τις οποίες εγώ δεν θα τις έκανα σ’ αυτό το σημείο της σεζόν. Θα χρησιμοποιούσα την ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου… Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό και είναι λογικό ν’ ακολουθήσει κριτική. Αν, όμως, του έβγαιναν οι αλλαγές, όλοι θα έλεγαν «πω, πω, τι έκανε!».

Για τις επιλογές του στον αγώνα με τη Φινλανδία: «Καλή ενδεκάδα νομίζω ότι επιλέγει, διότι τόσο ο Καρέλης όσο και ο Μαυρίας είναι σπουδαία ταλέντα… Αν δεν του βγει, βέβαια, πάλι θα δεχθεί κριτική! Το πιο βασικό για έναν προπονητή που δουλεύει για πρώτη φορά σε Εθνική ομάδα είναι να μπορέσει να προσαρμοστεί γρήγορα. Όταν ρωτούσαν τον Ρεχάγκελ γιατί δεν καλεί τον έναν ή τον άλλον, έλεγε «τι θα κάνουμε; Κάθε εβδομάδα θα αλλάζουμε ενδεκάδα; Πρέπει να υπάρχει ένας κορμός, ώστε ν’ αποκτήσει η ομάδα ομοιογένεια και αν χρειάζεται, να γίνονται ελάχιστες προσθήκες». Ο Ρανιέρι σίγουρα θα κάνει ορισμένα πειράματα τώρα, μέχρι να βρει τον κορμό που πιστεύει ότι ταιριάζει στα πλάνα του. Νομίζω ότι κάθε προπονητής που πηγαίνει σε μία νέα ομάδα θέλει να προβεί σε αλλαγές, για να δείξει ότι κάνει κάτι διαφορετικό. Απέναντι στη Ρουμανία ήθελε να αιφνιδιάσει, έβαλε τον Μάνταλο, θέλοντας μετά όλοι να σκεφτούν «πω, πω, τι κάνει ο άνθρωπος, πήρε παίκτη απ’ τη Β’ Εθνική»!

Για τις αλλαγές που προσπαθούν να επιβάλουν οι διάδοχοι του Ρεχάγκελ στο στιλ παιχνιδιού: «Ξέρω πως, όταν ανέλαβε ο Σάντος, ήθελε να κάνει αλλαγές, αλλά οι παλιοί παίκτες τού είπαν να επιμείνει στο μοντέλο Ρεχάγκελ, που έφερνε επιτυχίες. Έλεγε ότι θα παίξει η Εθνική πιο επιθετικά, αλλά είδατε πως στην πορεία η προσέγγιση των αγώνων δεν ήταν τέτοια. Ας μη γελιόμαστε, πολύ επιθετικά δεν μπορεί να παίξει η Εθνική, διότι πλέον όλες οι ομάδες είναι πολύ κοντά σε επίπεδο δυναμικότητας, άρα πρέπει να προσέχεις και την άμυνά σου. Δεν υπάρχουν πια οι πολύ δυνατοί ή οι πολύ αδύναμοι».

Για τη βοήθεια που θα προσφέρει ο Καραγκούνης στον Ρανιέρι: «Θα είναι μεγάλη. Ο Καραγκούνης είναι πολύ σημαντικός για την Εθνική ομάδα. Εγώ συνεργάστηκα σχεδόν δέκα χρόνια μαζί του και ακόμα και τώρα, που εξακολουθούμε να μιλάμε, μου λέει συνεχώς πόσα πράγματα θέλει να κάνει για να βοηθήσει τον Ρανιέρι και την ομάδα. Σε κάθε χώρα, τόσο μεγάλοι παίκτες αναλαμβάνουν πόστα στις Εθνικές τους, ακόμα και ως προπονητές, όπως ο Μπεκενμπάουερ και ο Κλίνσμαν στη Γερμανία. Είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει ο Γιώργος, αλλά μην επηρεαζόμαστε. Πάνω απ’ όλα είναι τι κάνουν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ρεχάγκελ, κατά την προετοιμασία για έναν αγώνα, έλεγε πάντα: «Τα κάναμε όλα. Τώρα εξαρτόμαστε από το τι θα κάνουν οι ποδοσφαιριστές στα ενενήντα λεπτά». Ο Ρανιέρι μπορεί να τα κάνει όλα σωστά, αλλά μετρούν όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο».

Για την προσπάθεια πρόκρισης στο EURO: «Το πιο δύσκολο, με τις τροποποιήσεις στο σύστημα πρόκρισης (σ.σ. απευθείας πρόκριση των δύο πρώτων, ο τρίτος παίζει μπαράζ), είναι ότι όλες οι ομάδες πλέον ελπίζουν. Οι Φινλανδοί σκέφτονται ότι, αν μας κερδίσουν, θα μας αφήσουν έξι βαθμούς πίσω! Δεν είναι εύκολοι οι αντίπαλοί μας. Στην προηγούμενη προκριματική φάση, η Φινλανδία πήρε ισοπαλία στην Ισπανία και η Β. Ιρλανδία κέρδισε στην έδρα της τη Ρωσία».

Για το ντεμπούτο του Ρεχάγκελ στη Φινλανδία και την κριτική που είχε δεχθεί: «Εγώ δεν ήμουν στη Φινλανδία, έπιασα δουλειά απ’ τον αγώνα κόντρα στην Αγγλία, αλλά για εκείνο το ματς συζήτησα με τους παίκτες έπειτα από καιρό. Οι ποδοσφαιριστές, λοιπόν, μου είχαν πει ότι ο Ρεχάγκελ είχε πάρει ορισμένες λάθος αποφάσεις, ορισμένες τραγικές αποφάσεις, που του κόστισαν!».

Για τα όσα ακολούθησαν της συντριβής στη Φινλανδία και τον αποκλεισμό έκτοτε των Γεωργάτου, Ζήκου: «Ο Ρεχάγκελ δεν απέκλειε κανέναν, εκτός αν τον προσέβαλε. Δεν το είχαμε συζητήσει πολλές φορές, αλλά μου είχε πει πως ο Γεωργάτος είχε θέσει ο ίδιος τον εαυτό του εκτός ομάδας. Ξέρω επίσης ότι είχε κάνει και δηλώσεις ο Γεωργάτος, πως δεν ήθελε να ξαναπαίξει στην Εθνική. Αν δεν τις έκανε, πιστεύω ότι θα τον καλούσε πάλι. Σε ό,τι αφορά στον ’κη Ζήκο, η άποψη του Ρεχάγκελ ήταν πως διέθετε καλύτερους παίκτες στη μεσαία γραμμή και δεν τον είχε ανάγκη. Εγώ του έλεγα ότι γινόταν πολύς θόρυβος, τότε που ο Ζήκος έφτασε με τη Μονακό ως τον τελικό του Champions League, το 2004. Πήγε στο Μονακό ο ίδιος, τον παρακολούθησε, αλλά γυρίζοντας επέμενε ότι οι παίκτες που επέλεγε ήταν καλύτεροί του και δεν είχε πράγματα να προσφέρει στην Εθνική…».