Η συμμετοχή στην κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη την έκανε άκρως ενδιαφέρουσα. Με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Κώστα Χαλκιά να είναι αυτός που τράβηξε τα μπαλάκια από τις κληρωτίδες που είχαν στηθεί σε αίθουσα του ξενοδοχείου «President». Εκεί ήταν οι εκπρόσωποι όλων των ομάδων που είδαν να βγαίνει για τη φάση των «16» το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Οι δύο «αιώνιοι» θα τεθούν αντιμέτωποι σε διπλά παιχνίδια με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά.

Το μακρινό 2008

Η τελευταία φορά που τέθηκαν αντιμέτωποι για το Κύπελλο ήταν στις 16 Ιανουαρίου 2008. Ήταν πάλι για τη φάση των «16», αλλά ήταν μονό παιχνίδι που έγινε στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός είχε επιβληθεί με 4-0 του Παναθηναϊκού, έχοντας σκόρερ τους Λούα Λούα, Τοροσίδη, Κοβάσεβιτς και Νούνιες. Το αμέσως προηγούμενο ήταν το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 3-1 στον τελικό που είχε διεξαχθεί στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης τον Μάιο του 2004. Τα γκολ του Παναθηναϊκού είχαν βάλει οι Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου (2), ενώ για τον Ολυμπιακό δίχτυα είχε βρει ο Τζιοβάνι. Τώρα οι δύο ομάδες θα τεθούν ξανά αντιμέτωπες, σε διπλή αναμέτρηση, κάτι που ισχύει από τη φάση των «16» έως και τα ημιτελικά. Τα πρώτα ματς θα διεξαχθούν στις 5 Δεκεμβρίου και οι επαναληπτικοί στις 10 Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά την κάτοχο του Κυπέλλου, ΑΕΚ, κληρώθηκε με τον Άρη. Με βάση και το πρόγραμμα που βγήκε έως τα ημιτελικά, η ΑΕΚ είναι η πιο τυχερή. Διότι στο δικό της μονοπάτι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανέναν από τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, οι οποίοι είναι στο δεύτερο μονοπάτι. Με βάση τα ζευγάρια που έχουν βγει και τη δυναμική τους, ένας εκ των δύο «αιωνίων» αντιπάλων θα βρεθεί κόντρα στον ΠΑΟΚ, αν περάσουν από τις φάσεις που θα προηγηθούν, στα ημιτελικά. Σχετικά με την ΑΕΚ, ο πιθανός αντίπαλος, αν φυσικά περάσουν από τις φάσεις που θα προηγηθούν, θα είναι ο ΟΦΗ, με βάση την εικόνα που δείχνει μέχρι στιγμής. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν. Και αυτό γιατί παίζεται στα δικαστήρια της ΕΠΟ η τύχη του αγώνα Αιολικός - Αναγέννηση Καρδίτσας. Ο νικητής του ζευγαριού θα παίξει με τον Λεβαδειακό και κατόπιν ο νικητής θα κοντραριστεί με τη Λαμία, όπου η ομάδα που θα προκριθεί θα αντιμετωπίσει τη Νίκη Βόλου. Τον αντίπαλό της περιμένει και η Λάρισα στη φάση των «16», καθώς μένει να ξεκαθαριστεί η τύχη του παιχνιδιού Πανθρακικός - Εθνικός, όπου ο νικητής θα παίξει με τον Γιούχτα και εν συνεχεία η ομάδα που θα προκριθεί θα κοντραριστεί με τον Ατρόμητο.

Θα γραφτεί ιστορία με έξι ντέρμπι μέσα σε μία σεζόν

Η φάση των «16» του Κυπέλλου απέκτησε έναν… πρόωρο τελικό, ενώ γενικά βγήκαν μονομαχίες ανάμεσα στις τέσσερις από τις πέντε πρώτες ομάδες του περσινού πίνακα βαθμολογίας του πρωταθλήματος, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση και των playoffs. Συγκεκριμένα η κληρωτίδα στο Κύπελλο έβγαλε τα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, ΑΕΚ - Άρης. Οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα τεθούν φέτος αντιμέτωποι συνολικά έξι φορές. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και έτσι θα γράψουν ιστορία. Τα τέσσερα από αυτά τα ντέρμπι θα αφορούν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και τα playoffs, ενώ τα άλλα δύο έχουν να κάνουν με το Κύπελλο. Η πρώτη μάχη θα πραγματοποιηθεί αύριο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου στη Λεωφόρο για το πρώτο ματς της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας και η ρεβάνς θα διεξαχθεί στο Φάληρο στις 10 Ιανουαρίου 2024. Στις 28 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο ντέρμπι «αιωνίων» στο Απόστολος Νικολαΐδης για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Τα άλλα δύο αφορούν τα playoffs του πρωταθλήματος. Θα έχει μεγάλο σασπένς η χρονιά με τόσα ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων, που κάνουν και πιο βαρύ το πρόγραμμά τους.