8 ΜΑΪΟΥ 2023. Ο Ολυµπιακός έχει µείνει εκτός τίτλου. Ο Παναθηναϊκός είναι πρωτοπόρος. Και πηγαίνει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για ένα και µόνο αποτέλεσµα: τη νίκη. Για να κατακτήσει τον τίτλο, χρειάζεται µόνο το τρίποντο, ώστε να µείνει µπροστά από την ΑΕΚ. Η παραφιλολογία πριν από το παιχνίδι έδινε κι έπαιρνε. Στην πραγµατικότητα επρόκειτο για φαιδρότητες, που προσπάθησαν να αµαυρώσουν το µεγαλύτερο ντέρµπι του ελληνικού ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισµού συνολικά.

Ο αδιάφορος Ολυµπιακός έκανε το χρέος του και µε γκολ του Ρέαµπτσιουκ επικράτησε 1-0 των «πρασίνων» και ουσιαστικά τους στέρησε την επιστροφή στους τίτλους. Και εξευτέλισε όλους εκείνους που τολµούσαν να χυδαιολογούν σχετικά µε το αποτέλεσµα του µεγαλύτερου ελληνικού αγώνα. 22 Οκτωβρίου 2023. Ακριβώς 167 ηµέρες µετά, ο Ολυµπιακός υποδέχεται πάλι τον Παναθηναϊκό στο σπίτι του. Με τα δεδοµένα να είναι τελείως διαφορετικά. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι αδιάφοροι. Είναι πρωτοπόροι του πρωταθλήµατος και θέλουν να παραµείνουν εκεί και να διευρύνουν το προβάδισµά τους.

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός έχει µείνει πίσω, βρίσκεται στο -3 από την κορυφή και επ’ ουδενί επιθυµεί να µεγαλώσει η απόσταση από τους Πειραιώτες. Στο σήµερα, ο Ολυµπιακός είναι µια οµάδα τελείως διαφορετική. Και από πρόσωπα και από πλευράς νοοτροπίας, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει µε τη δυναµική.

Είναι ενδεικτικό ότι από τη βασική ενδεκάδα του περασµένου Μαΐου µόνο δύο ποδοσφαιριστές θα βρίσκονται σήμερα στον αγωνιστικό χώρο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από την αρχή του αγώνα: ο Κώστας Φορτούνης και ο Ροντινέι. Ενα απτό παράδειγµα του πόσο πολύ άλλαξε η οµάδα του µεγάλου λιµανιού αυτούς τους πέντε µήνες. Πλέον, δεν έχουµε να κάνουµε µε ένα παιχνίδι όπου ο ένας είναι αδιάφορος και ο άλλος έχει στόχους. Πλέον, έχουµε να κάνουµε µε πραγµατική µάχη. Σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερο και τοξικό λόγω όσων συµβαίνουν στο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, µε τα τερτίπια της οµοσπονδίας και τις εξαρτήσεις της.

Ψυχολογία

Τελείως διαφορετικά είναι τα δεδοµένα και για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» µπορεί να έχασαν πέρυσι το πρωτάθληµα µέσα στο Φάληρο, αλλά παραµένουν η ίδια οµάδα, µε περισσότερους καλούς ποδοσφαιριστές και µε µεγάλη δίψα να µπορέσουν να πετύχουν φέτος ό,τι δεν κατάφεραν την περσινή σεζόν. Στο «τριφύλλι» γνωρίζουν καλά ότι το πρωτάθληµα περνάει από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ενα θετικό αποτέλεσµα στο σπίτι του αιώνιου αντιπάλου τους θα αλλάξει τελείως την ψυχολογία της οµάδας. Θα αλλάξει τον βαθµολογικό πίνακα. Και θα στείλει ένα πολύ ισχυρό µήνυµα, πως οι «πράσινοι» είναι φτιαγµένοι φέτος για να µπορούν να κατακτούν και παιχνίδια µεγάλης δυσκολίας. Παιχνίδια που δεν κρίνονται µόνο στην ποιότητα, αλλά και σε στοιχεία όπως η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας, η αποφασιστικότητα και η ετοιµότητα. Στο ποδόσφαιρο παίζουν ρόλο πολλά πράγµατα, που για τον απλό παρατηρητή µπορεί να µην έχουν τόση αξία.

Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγµα, έχει έντονο θυµό από πέρυσι. Το γεγονός ότι πήγε στο Φάληρο µε πολλούς παίκτες είτε άρρωστους είτε εκτός µε κορονοϊό είναι κάτι που συζητείται όλο αυτό το διάστηµα στις τάξεις του «τριφυλλιού». Οπως και η περσινή χαµένη ευκαιρία. Ενα «γινάτι», που δεν αφήνει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους ποδοσφαιριστές του. Στοιχεία που δίνουν ακόµα πιο «άγρια» οµορφιά σε ένα παιχνίδι που περιµένει όλη η Ελλάδα. Για να δει εάν ο Παναθηναϊκός θα... εκδικηθεί για την περσινή απώλεια του τίτλου ή εάν ο Ολυµπιακός θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη φαίνεται. Οτι είναι µια οµάδα που χτίστηκε µε σκοπό να επιστρέψει στην κορυφή.

Ο φετινός «Θρύλος» είναι µια οµάδα που ουσιαστικά δηµιουργήθηκε µε νέα υλικά, µε συνολικά 16 νέους ποδοσφαιριστές. Και έχει µεγάλο ενδιαφέρον να δούµε την ανταπόκριση στο πρώτο µεγάλο ντέρµπι της σεζόν, µέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Το γήπεδο του Ολυµπιακού µπορεί να είναι το µεγαλύτερο όπλο τους, αλλά, εάν οι παίκτες δεν είναι έτοιµοι ψυχολογικά, σωµατικά και αγωνιστικά, µπορεί τα πράγµατα να γίνουν περίπλοκα. Καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η πίεση λυγίζει ακόµα και τον γηπεδούχο. Τι δείχνει η ιστορία για το ντέρµπι των «αιωνίων»;

Οτι ο Ολυµπιακός είναι το µεγάλο φαβορί. Καθώς, ως γηπεδούχος, έχει πετύχει συνολικά 50 νίκες επί του «µισητού» αντιπάλου του. Στα συνολικά 82 παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί µεταξύ τους στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Ολυµπιακός έχει πετύχει συνολικά 47 νίκες, 20 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα, ενώ 15 φορές έχει φύγει νικητής ο Παναθηναϊκός από το Φάληρο. Συνολικά, στα 215 µεταξύ τους παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ασχέτως έδρας, ο Ολυµπιακός µετράει 87 νίκες, ο Παναθηναϊκός 54, ενώ 74 µατς έληξαν χωρίς νικητή.

Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών