Κοινότοπη πληροφορία δεν είναι πως η Αμβέρσα στο Βέλγιο, όπου από σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, έως και την επόμενη Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, φιλοξενείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θα γινόταν να αποκληθεί το λίκνο της σύγχρονης γυμναστικής. Κι όμως, εκεί φιλοξενήθηκε, το 1903, η πρώτη διοργάνωση από τις 52 (συμπεριλαμβανομένης της τωρινής) που έχουν γίνει, ενώ εκεί εδράζονται τα πρώτα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής.

Όλα αυτά εξαιτίας ενός ανθρώπου, του γεννημένου εκεί το 1842 Νίκολας Κούπερους, ο οποίος δεν ήταν απλώς ρέκτης των φλικ και των ροντάτ, αλλά υπήρξε και οραματιστής, ο πιονέρος του αθλήματος το οποίο έχει σημειώσει, βεβαίως, γαργαντουϊκή πρόοδο.

Η Ελλάδα έχει το δικό της μερίδιο μέσα στα χρόνια και τώρα ένας από τους κορυφαίους αθλητές στην Ιστορία της, ο Λευτέρης Πετρούνιας, προσπαθεί να κλείσει εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου του 2024 στο Παρίσι. Ο σπεσιαλίστας των κρίκων, που μπαίνει στον προκριματικό σήμερα μαζί με τον Στέφανο Τσολακίδη (ανιψιό του έκτου ολυμπιονίκη το 2012 στο Λονδίνο Βασίλη) στο δίζυγο, θεωρητικά χρειάζεται μόνο το χρυσό μετάλλιο προκειμένου να κλείσει ακόμα ένα ραντεβού, το τρίτο, με τους πέντε κύκλους. Ωστόσο, θεωρητικά θα μπορούσε να του κάνει ακόμα και η... έκτη θέση.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το εισιτήριο πάει στον πρώτο αθλητή που δεν έχει ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς μέσα από το ομαδικό. Αυτό, δηλαδή, δεν ισχύει για τους Κινέζους, τους Ιάπωνες και τους Βρετανούς αθλητές, που από το περυσινό Παγκόσμιο, στο Λίβερπουλ, εξασφάλισαν την πρόκριση, αλλά και στους αθλητές εννιά ομάδων που θα περάσουν στο Παρίσι μέσα από το ομαδικό αυτής της εβδομάδας. Το πιθανότερο είναι ότι ύστερα από το ξεκαθάρισμα που θα γίνει, ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν θα έχει το «βραχνά» του Τούρκου Αντέμ Αζίλ, ο οποίος είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους, και ο ανταγωνισμός του θα είναι οι δύο Αρμένιοι, ο Βαχάνγκ Νταφντιάν («ασημένιος» πρωταθλητής Ευρώπης και από πάνω του στο πρόσφατο, τον περασμένο Απρίλιο, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αττάλειας) και ο Αρτούρ Αβετισιάν, αλλά και ο Αυστριακός φίλος του Βίνσεντς Χεκ.

Η στόχευση του Λευτέρη Πετρούνια

Όπως λέγεται από την ελληνική αποστολή, που βρίσκεται στην Αμβέρσα από την περασμένη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, στόχευση του Λευτέρη Πετρούνια είναι να πάει και να τους νικήσει όλους. Ο 32χρονος γυμναστής έκανε ένα υπέροχο πρόγραμμα στον πρόσφατο αγώνα της σειράς Challenge Cup στο Σομπατέλι της Ουγγαρίας, με βαθμολογία 15.300, αλλά δεν συμμετείχε στον τελικό. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε ανταγωνισμός και ο τελικός γινόταν την αμέσως επομένη, ως εκ τούτου θα έφθειρε το σώμα του δίχως σημαντικό λόγο. Τώρα, με τον τελικό να γίνεται στις 7 Οκτωβρίου, θα έχει μία εβδομάδα αποκατάστασης εφόσον περάσει από τον προκριματικό, ενώ οι κύριοι αντίπαλοί του θα έχουν φθαρεί περισσότερο μέσα από τις μάχες για το ομαδικό. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, αξίζει να υπενθυμιστεί, έχει τρία χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2015, το 2017 και το 2018. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει να «κλείσει» για το Παρίσι από την Αμβέρσα, θα έχει μία ευκαιρία μέσα από τη σειρά αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024, που θα γίνουν σε Κάιρο, Κότμπους, Ντόχα και Μπακού.

Η ευκαιρία της Μεσίρη και το δύσκολο έργο του Ηλιόπουλου

Η περίπτωση των Γυναικών είναι διαφορετική, καθώς τα εισιτήρια πρόκρισης που δίνονται στο σύνθετο ατομικό δεν είναι οκτώ, όπως στους Άντρες, αλλά 14, εξαιτίας των λιγότερων αγωνισμάτων. Η Αθανασία Μεσίρη, στα 16 της, έχει αποτελέσει το 2023 την ευχάριστη έκπληξη της ελληνικής ενόργανης γυμναστικής, με την έβδομη θέση που πήρε στο άλμα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λίβερπουλ, να ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Η νεαρή βρίσκεται στην Αμβέρσα για το μεγαλύτερο αγώνα της καριέρας της και το απόγευμα της Δευτέρας, 2 Οκτωβρίου, θα πάρει μέρος στον προκριματικό του σύνθετου ατομικού. Η Μεσίρη μπορεί να κάνει ένα πλασάρισμα που θα της επιτρέψει, στην περίπτωση που όλες οι αθλήτριες από πάνω της έχουν περάσει μέσα από το ομαδικό, να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι. Το ερώτημα, σε αυτήν την περίπτωση, είναι πώς θα ανταποκριθεί σε έναν αγώνα που θα είναι πρωτάρα.

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Ηλιόπουλο, που το μεσημέρι της Κυριακής, 1 Οκτωβρίου, θα πάρει μέρος στον προκριματικό, θα πρέπει να βρίσκεται στους οκτώ καλύτερους γυμναστές του σύνθετου ατομικού, εξαιρουμένων εκείνων που θα περάσουν από το ομαδικό. Στην περίπτωση που και οι δύο αθλητές δεν πάρουν την πρόκριση, θα έχουν ακόμα μία ευκαιρία τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024 στα ξεχωριστά Ευρωπαϊκά Ανδρών και Γυναικών που θα γίνουν στο Ρίμινι της Ιταλίας, εκεί που θα δοθεί ακόμα ένα εισιτήριο.

Οι υπόλοιποι Έλληνες γυμναστές που θα αγωνιστούν είναι οι Στέφανος Τσολακίδης, Ελβίρα Κατσάλη και Μαγδαληνή Τσιώρη.

Την ελληνική αποστολή συμπληρώνουν οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης, Κώστας Χατζηζήσης, Βασίλης Τσολακίδης, Ηλίας Τσοπάνογλου, Ντιάνα Γιορντάνοβα, ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός, η φυσικοθεραπεύτρια Ιβάνα Τζούριτς και οι διεθνείς κριτές Νίκος Προβιάς, Ιουλία Παλαμάρα.

Το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (ώρες Ελλάδας)

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

11:00-21:05 Προκριματικός Ανδρών, 1ος-4ος όμιλος (2ος όμιλος, 13:15-15:05: Λευτέρης Πετρούνιας, Στέφανος Τσολακίδης)

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

11:00-15:05 Προκριματικός Ανδρών, 5ος-6ος όμιλος (6ος όμιλος, 13:15-15:05 Νίκος Ηλιόπουλος)

17:00-21:50 Προκριματικός Γυναικών, 1ος-3ος όμιλος (1ος όμιλος, 17:00-18:20: Ελβίρα Κατσάλη, Μαγδαληνή Τσιώρη)

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

11:00-23:35 Προκριματικός Γυναικών, 4ος-10ος όμιλος (7ος όμιλος, 17:15-18:35: Αθανασία Μεσίρη)

ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:30-23:45 Τελικός ομαδικού Ανδρών

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:30-23:05 Τελικός ομαδικού Γυναικών

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:30-23:4 Τελικός σύνθετου ατομικού Ανδρών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:00-23:00 Τελικός σύνθετου ατομικού Γυναικών

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

15:00-19:00 Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος (Άνδρες: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι, Γυναίκες: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

15:00-19:00 Τελικοί Οργάνων, 2ο σκέλος (Άνδρες: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο, Γυναίκες: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος).