Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε ένα εντυπωσιακό τελευταίο άλμα στα 8,52 μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο στίβου. Ο Μίλτος Τεντόγλου για ακόμα μία φορά «μίλησε» στο φινάλε, σοκάροντας τον μεγάλο του αντίπαλο Πίνοκ, με ένα τρομερό και απίστευτο άλμα στα 8,52 μ.! 

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής έγραψε ιστορία, καθώς έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε όλες τις διοργανώσεις που έχει αγωνιστεί. 

Το χθεσινό ήταν το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή του. Με άλμα 8,52 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην τελευταία του προσπάθεια.

«Είμαι ευχαριστημένος, αλλά μπορούσα να κάνω ρεκόρ»

Στις δηλώσεις του, πάντως, ο Έλληνας πρωταθλητής κάθε άλλο παρά... ευχαριστημένος έδειξε. Όχι πως δεν χάρηκε, όμως ήθελε ακόμη παραπάνω, αφού τόνισε πως το τελευταίο του άλμα θα μπορούσε να είναι προσωπικό ρεκόρ, αν δεν είχε κάνει ένα λάθος για το οποίο είπε πως «θα το θυμάται για πάντα».

Ευχαρίστησε τον κόσμο στο στάδιο που τον ενθάρρυνε στις προσπάθειές του, ενώ για την τελευταία του προσπάθεια, που του έδωσε και τη νίκη, σχολίασε ότι ρίσκαρε λιγάκι μέχρι και τραυματισμό, όμως «όλα πήγαν καλά».

«Νιώθω ότι θα λιποθυμήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του τελικού.

Μετά την υπερπροσπάθεια ανέφερε ότι θέλει να χαλαρώσει λίγο και να σκεφθεί τον επόμενο στόχο του, που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.

«Πέρυσι είχα υποσχεθεί ότι θα πάω πολύ καλύτερα. Ο αγώνας ήταν πολύ πιο δύσκολος σχεδόν απ' όσους έχω συμμετάσχει και τελικά κατάφερα να πάρω τη νίκη. Πέρυσι δεν ήμουν καλά, ήταν κακός αγώνας για μένα, κακή μέρα. Απόψε δεν είχα δικαιολογία. Ήταν δύσκολη μάχη, αλλά προσπάθησα να κάνω το καλύτερο. Δεν ήμουν άνετος. Μετά το τρίτο άλμα άρχισα να νιώθω άσχημα τα πόδια μου, σαν να παθαίνουν κράμπες και γι' αυτό άργησα να κάνω το μεγάλο άλμα. Έπρεπε να τεστάρω τα πόδια, να δω αν ήμουν καλά και στο τελευταίο άλμα μπήκα να το κάνω, αφού δεν πόνεσα προηγουμένως. Ήταν δύσκολο για μένα, αλλά κατάφερα να το διαχειριστώ.

Στόχος μου ήταν να κάνω κάτι παραπάνω. Δεν με άφησαν τα πόδια μου, δεν με άφησε το κλίμα. Είχε πολλή ζέστη, πολλή υγρασία, δεν έχω ανάσα, θέλω να πιω πολύ νερό. Το άλμα ήταν για 8,70, αλλά άφησα τα πόδια στην άμμο και γι' αυτό νευρίασα. Κατάλαβα ότι ήταν πάνω από 8,40 και θύμωσα γιατί ήταν για 8,70 μ. Είπα "πω πω λάθος", που μπορεί να το θυμάμαι για πάντα. Είμαι ευχαριστημένος που κέρδισα, αλλά μπορούσα να κάνω ένα ρεκόρ. Στο τελευταίο άλμα φαίνεται ξεκάθαρα ότι αφήνω τα πόδια στην προσγείωση, δεν ξέρω γιατί. Απλά ήθελα κάτι καλύτερο, γιατί ήμουν σε εξαιρετική κατάσταση. Τι να κάνουμε, έτσι είναι οι αγώνες. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Είμαι πολύ ευχαριστημένος σήμερα».

«Πάω για να νικήσω. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για εμένα εκτός από το χρυσό μετάλλιο», ήταν τα λόγια του κατά την αναχώρησή του για τη Βουδαπέστη, όπου διεξήχθη φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου.

Ο συγκλονιστικός αγώνας

Ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου στο μήκος επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και όπως υποσχέθηκε, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του μήκους, σ' έναν φανταστικό αγώνα που απόλαυσαν όσοι τον παρακολούθησαν.

Ο Έλληνας πρωταθλητής έβαλε τις βάσεις για το χρυσό μετάλλιο από το ξεκίνημα του αγώνα με ένα τρομερό πρώτο άλμα στα 8,50 μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, με ατομικό ρεκόρ 8,60 μ. και φετινή καλύτερη επίδοση στα 8,41 μ., «πέταξε» στο πρώτο του άλμα, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό για να του δώσει τη νίκη. Ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Τζαμαϊκανός Γουέιν Πίνοκ, πήδηξε κι αυτός 8,50 μ.

Στη δεύτερη προσπάθεια ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν άκυρος, ενώ ο Πίνοκ είχε 8,40 μ. στο πρώτο του άλμα, με αποτέλεσμα ο Τζαμαϊκανός να υπερισχύει του Έλληνα πρωταθλητή στην ισοβαθμία.

Στην τρίτη προσπάθεια ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε άλμα στα 8,39 μ., ενώ ο Τζαμαϊκανός ήταν άκυρος, διατηρώντας, πάντως, το προβάδισμα για ένα εκατοστό.

Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν άκυρος και στην τέταρτη προσπάθειά του, ενώ ο Πίνοκ έκανε προσπάθεια στα 8,03 μ.

Στην πέμπτη του προσπάθεια ο Τεντόγλου προσγειώθηκε στα 8,30 μ. παραμένοντας δεύτερος και όλα κρίθηκαν, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο Έλληνας υπεραθλητής, στο τελευταίο του άλμα. 

Ο τρομερός Μίλτος Τεντόγλου έκανε ξανά το θαύμα του, πηδώντας στα 8,52 μ. και ξεπέρασε τον Τζαμαϊκανό, ευρισκόμενος μια «ανάσα» από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Στην τελευταία του προσπάθεια ο Πίνοκ πήδηξε 8,32 μ. και ο Τεντόγλου έγραψε ιστορία και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής!

Από τους καλύτερους τελικούς στην ιστορία

Ήταν ένας από τους καλύτερους τελικούς του μήκους στην ιστορία του αγωνίσματος. Άλλες δύο φορές στο παρελθόν, το 1987 και το 1991 με την κόντρα Πάουελ-Λιούις, το ασημένιο μετάλλιο «κλείδωσε» με επίδοση πάνω από τα 8,50 μέτρα.

Η κατάταξη του τελικού

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8,52 μ.

Γέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) 8,50 μ.

Τάτζεϊ Γκέιλ (Τζαμάικα) 8,27 μ.

Κάρεϊ ΜακΛέοντ (Τζαμάικα) 8,27 μ.

Ζιάναν Γουάνγκ (Κίνα) 8,05 μ.

Τομπίας Μοντλέρ (Σουηδία) 8 μ.

Ραντέκ Γιούσκα (Τσεχία) 7,98 μ.

Γουίλιαμ Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 7,94 μ.

Αλεχάντρο Παράδα (Κούβα)7,86 μ.

Μαρκίς Ντέντι (ΗΠΑ) 7,62 μ.

Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία)

Τζέσγουιν Άλντριν (Ινδία)

Γιώργος Πομάσκι: «Πραγματικός εκτελεστής»

Μετά το χρυσό άλμα, ο προπονητής του Τεντόγλου, Γιώργος Πομάσκι, ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, υψώνοντας στον αέρα τις σφιγμένες του γροθιές. Λίγο αργότερα ο προπονητής του παγκόσμιου πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη έγραψε στο blog του στον ΣΕΓΑΣ για την επιτυχία του αθλητή του και το πώς έφτασε ξανά στην κορυφή.

«Ο Μίλτος Τεντόγλου απέδειξε σε έναν πάρα πολύ δύσκολο αγώνα πόσο μεγάλος αθλητής είναι. Χρειάστηκε να αντιδράσει τρεις φορές και τα κατάφερε! Πραγματικός εκτελεστής!

Έχει μια μοναδική ικανότητα να μπορεί να ελέγχει πλήρως στα άλματά του, τη φορά, την ταχύτητα, την τεχνική, την αιώρηση. Γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται και τις κινήσεις που εκτελεί το σώμα του. Το στοιχείο που προσθέτω στον Μίλτο πάνω στον αγώνα είναι η επιβεβαίωση όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι.

Πριν ξεκινήσει ο τελικός περιμέναμε ότι θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα για τη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Γνωρίζαμε ότι χρειαζόταν να πάρουμε ρίσκο, να "κλείσουμε" τη φορά και να βγει η τέλεια εκτέλεση, γιατί με μικρή επίδοση δεν θα μπορούσε να κερδίσει.

Δεν ήταν καθόλου εύκολες οι συνθήκες του τελικού για τους αθλητές. Είχε πολλή ζέστη και όλοι ερχόντουσαν από τις δυνατές τελευταίες προπονήσεις τους, γι’ αυτό και βγήκαν κάποιες κράμπες και οι περισσότεροι "άδειασαν" μόλις έβγαλαν ένα καλό άλμα. Ο μόνος που κράτησε ψηλά το επίπεδο μέχρι το τέλος ήταν ο Μίλτος κι αυτό είναι αποτέλεσμα της προετοιμασίας μας και των πολλών επαναλήψεων στη φορά μας.

Τον Πίνοκ τον υπολογίζαμε ως έναν από τους κυριότερους αντιπάλους, όπως και τα άλλα παιδιά από την Καραϊβική και τους Ινδούς, στους οποίους δεν βγήκε ο αγώνας.

Αυτό ήταν ένα μετάλλιο που βάσει των προπονήσεων που έχουμε κάνει, δεν θα έπρεπε να μας ξεφύγει. Αισθανόμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρει, μια σιγουριά που πηγάζει από τον ίδιο.

Πλέον ο Μίλτος πέτυχε το γκραν σλαμ του στίβου (σ.σ.: Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό ανοιχτού και κλειστού στίβου). Όμως, όπως συνηθίζουμε να λέμε, καλύτερο από το μία φορά Ολυμπιονίκης είναι το δύο φορές Ολυμπιονίκης».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SEGAS (@segas.gr)


Μίλτος Τεντόγλου: 12 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις

Ο Γρεβενιώτης άλτης μόλις στα 25 του χρόνια, έχει φτάσει ήδη τα 12 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις από την κατηγορία των εφήβων μέχρι αυτή των ανδρών!

Από το 2016 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 του Μπίτγκοζ άρχισε η σπουδαία «συλλογή» του, η οποία είναι γεμάτη… χρυσό.

Στα δώδεκα μετάλλια έχει καταφέρει να έχει 10 χρυσά και δύο αργυρά, κάτι που δείχνει πως έχει «μέταλλο νικητή».

Τα μετάλλια του Τεντόγλου

2016 2ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων Μπίτγκοζ (7,91μ.)

2017 1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων Γκροσέτο (8,07μ.)

2018 1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού Βερολίνο (8,25μ.)

2019 1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, Γκέβλε (8,32μ.)

2019 1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκώβη (8,38μ.)

2021 1ος Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο (8,41μ.)

2021 1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Τορούν (8,35μ.)

2022 1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο (8,52μ.)

2022 2ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού, Όρεγκον (8,32μ.)

2022 1ος Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι (8,55μ.)

2023 1ος Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη (8,30μ.)

2023 1ος Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού, Βουδαπέστη (8,52μ.)