Η πορεία των «Bad Blue Boys» στο κέντρο του Μιλάνου, το 2022, λίγο πριν από το παιχνίδι με τη Μίλαν, με χιλιάδες οπαδούς να χαιρετούν ναζιστικά, έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή Μέσα.

Οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ απέκτησαν υπόσταση το 1986 και πήραν το όνομά τους από την ταινία «Bad Boys» του 1983, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο νεαρός τότε Σον Πεν. Και φροντίζουν διαρκώς να επιβεβαιώνουν την κακή, ακραία, βίαιη φύση τους.

Οπως έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν η επίθεσή τους, έξω από την «OPAP Arena», οδήγησε στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Δυναμικοί με την ομάδα τους, ακραία επιθετικοί με τους αντιπάλους, οι «Bad Blue Boys» οικοδόμησαν τον πυρήνα του οπαδισμού στο Ζάγκρεμπ πάνω στην εθνικιστική ιδεολογία της Κροατίας, που ακόμη τότε αποτελούσε μέρος της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Το κεντρικό σύνθημα, ενδεικτικό: «Η Κροατία ανεξάρτητο κράτος». Το πρώτο αίμα θα χυθεί από τους «Bad Blue Boys» εκτός συνόρων.

Το 1988, στο Μπέργκαμο της Ιταλίας τα επεισόδια με τις Αρχές θα δημιουργήσουν χάος και θα αφήσουν πίσω τους έναν αστυνομικό νεκρό και τουλάχιστον 35 τραυματίες.

Η κορύφωση της δράσης τους, όμως, θα έρθει δύο χρόνια αργότερα. Στην έδρα της Ντιναμό, το στάδιο «Μάξιμιρ», το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα δεν θα ξεκινήσει ποτέ... Στα επεισόδια με την Αστυνομία ο νεαρός τότε Κροάτης πο δοσφαιριστής Ζβόνιμιρ Μπόμπαν κλώτσησε αστυνομικό, δίνοντας παράλληλα το «εναρκτήριο λάκτισμα» στον σερβοκροατικό πό λεμο...

Εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας βρέ θηκαν στα μέτωπα του πολέμου και αρκετοί έδωσαν και τη ζωή τους. Το σύνθημα-ταυτότητα των εθνικιστών οπα δών της Ντιναμό τα λέει όλα: «Μαζί σε παράδεισο και κόλαση, “Bad Blue Boys” και Ντι ναμό, ανάψτε όλους τους πυρσούς για όλους εμάς τους εξολοθρευτές, γιατί στην μπλε ση μαία γράφει μόνο Ντιναμό».

Ο εθνικισμός είναι στο επίκεντρο της οπαδικής ιδεολογίας της Ντιναμό και ο άνθρωπος που τον εκμεταλλεύ τηκε ήταν ο Φράνιο Τούτζμαν, εκ των πρωταγωνιστών του γιουγκοσλαβικού Εμφυλίου και πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Κροατίας το 1991.

«Ημασταν οι πρώτοι που ξεκινήσα με να φωνάζουμε ενάντια στη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία. Είμαστε όλοι εθνικιστές και η Ντιναμό είναι εθνικιστική ομάδα της Κροατί ας», είχε δηλώσει ηγετικό στέλεχος των «BBΒ».

Μετά την εκλογή του, ο Τούτζμαν επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τον συγκεκριμένο πυρήνα, αλλά και από το κομμουνιστι κό παρελθόν της Γιουγκοσλαβίας, αλλάζοντας ακόμα και το όνομα της ομάδας από Ντιναμό σε Κροάσια Ζάγκρεμπ.

«Έχουμε ένα τιμημένο όνομα, Κροατία, και μια μακρά ιστορία. Δεν θα επαναλάβουμε ανοησίες, όπως ονόματα σαν το “Ντιναμό”, όπως “Γιουγκοσλαβία”, όπως “Βαλκάνια”», είχε δηλώσει δημόσια ο Τούτζμαν. Κλείνοντας οριστικά τον κύκλοτης υποστήριξης.

Ο «πόλεμος» με τους άλλο τε συμμάχους εθνικιστές των «Bad Blue Boys» είχε ξεκινήσει. Μπορεί μετά τον θάνατο του Τούτζμαν, το 1998, η ομάδα να πήρε πίσω το όνομά της, αλλά ο ακροδεξιός πυρήνας των οπαδών της δεν μεταλλάχθηκε στο παραμικρό.

Έφοδος των κροατικών Αρχών σε σύνδεσμο στο κέντρο του Ζάγκρεμπ πριν από μερικά χρόνια έφερε και πάλι στο φως το ναζιστικό μόρφωμα που υπάρχει και αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες. Στην είσοδο του Συνδέσμου υπάρχει γκράφιτι με το όνομα του Χίτλερ αλλά και του Αντε Πάβελιτς, διαβόητου Κροάτη φασί στα, συνεργάτη του Μουσολίνι το 1941.


ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ

Πώς έφτασαν οι οπαδοί της Ντιναμό την Ελλάδα; Επειτα από συνεννόηση και βοή τους οποίους υπάρχει «αδερφοποίηση». Αλλά δεν ήταν οι μόνοι «ακραίοι» που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα.

Στην ίδια οπαδική «οικογένεια» και οι σκληροπυρηνικοί «Ultras Rapid», οι διαβόητοι οπαδοί της Ραπίντ Βιέννης, μια από τις πλέον ακροδεξιές κερκίδες της Ευρώπης. Το εκρηκτικό αυτό μείγμα των ακροδε ξιών χούλιγκαν υφίσταται εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, ωστόσο πλέον παρατηρείται σε πολλές χώρες ανά την Ευρώπη μια οργανωμένη συμμαχία ακροδεξιών οπαδών, που προκαλεί ανατριχίλα.

Στη Γερμανία, 17 συμμορίες ακροδεξιών χούλιγκαν από όλη τη χώρα ενώθηκαν το 2012 με την ονομασία «GnuHonnters». Οπαδοί μεταξύ άλλων των Ντόρτμουντ, Ααχεν, Μπρα ουνσβάιγκ, Φορτούνα Ντίσελντορφ, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης κ.ά. ενώθηκαν και αυτοχαρα κτηρίστηκαν «νέοι κυνηγοί».

Για την «Tifoseria Laziale», τους φιλοναζιστές οπαδούς της Λά τσιο, τα λόγια είναι περιττά. Τα πλακάτ του Μπενίτο Μουσολίνι και οι σημαίες με στόχους και ναζιστικά σύμβολα είναι απλώς η δεύτερη φύση τους. Οπως και η βία. Κατά όλων των διαφορετικοτήτων. Βία, όπως αυτή που αγα πούν τα «Αγόρια της Βουλώνης».

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν, «Boulogne Boys», γνωστοί ως σκληρός πυρήνας των νεοναζιστών στα γήπεδα, με αρκετούς νεκρούς από συγκρούσεις με Γάλλους αλλά και ξέ νους χούλιγκαν. Ενα τρομακτικό ακροδεξιό «μπλοκ», με οπαδούς δεκάδων ομάδων από Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Ρωσία, Λευκο ρωσία και Σερβία, που στέλνει ένα ανατριχια στικό μήνυμα για το μέλλον στις κερκίδες.


ΣΤΡΑΤΟΙ

Πριν από πολλά χρόνια, στη Ρωσία, την Πολωνία, αλλά και σε άλλες χώρες του πάλαι ποτέ Ανατολικού Μπλοκ ομάδες οπαδών άρχισαν να παίρνουν μορφή «μικρών στρατών».

Ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται σε δάση, να διδάσκονται πολεμικές τέχνες, τακτικές μαχών σώμα με σώμα. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Πολωνία και τη Ρωσία, αυτές οι ακραίες ομάδες λειτουργούν εν είδει πολιτοφυλακής, με δικούς τους κανόνες συμπεριφοράς και σκληρές αντιδράσεις προς όσους τους αντι τάσσονται.

Μόλις τον Νοέμβριο του 2018, η Ελλάδα έζησε ένα πρωτοφανές σκηνικό φασιστικής έκφρασης οπαδών μέσα στο ΟΑΚΑ. Στο πλαίσιο του αγώνα με την Εσθονία, για τους ομίλους του Nations League, ομάδα οπαδών ανέβασε τη σημαία με τον «Μαύρο Ηλιο» των SS, επιδόθηκε σε ναζιστικούς χαιρετισμούς, έκαψε την τουρκική σημαία και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αρμόδιας επιτροπής για θέματα δεοντολογίας και πειθαρχίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Πλέον, ο χουλιγκανισμός αλλάζει σε όλη την Ευρώπη. Οι ακραίες τάσεις επανήλθαν, ορ γανωμένα και με διαρκή δράση. Ενα φαινόμενο που προκαλεί πονοκέφαλο. Καθώς πλέον «πλήττει» και τους «Δυτικούς», που έως τώρα απλώς κοιτούσαν. Με τις μάχες στους δρόμους και στα γήπεδα να είναι πλέον... καθημερινό φαινόμενο. Ανά την Ευρώπη. Κάτι που στατιστικά θα αυξήσει και τα θύματα. Τα οποία συχνά θα είναι αθώα. Οπως ο Αλκης, ο Μιχάλης ή τα παιδιά που τραυματίστηκαν, σωμα τικά και ψυχολογικά, και στιγματίστηκαν από το μικτό «τάγμα των Κροατών» που σκόρπισε τον θάνατο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 12/08/2023