Πριν την έναρξη του φιλικού προετοιμασίας της εθνικής ομάδας με τη Σλοβενία το απόγευμα της Παρασκευής, 4 Αυγούστου του 2023, στο ΟΑΚΑ και τη σάλα που έχει πάρει το όνομά του, έγιναν οι εκδηλώσεις προς τιμή του Νίκου Γκάλη, με κορονίδα την απόσυρση της φανέλας με το νούμερο «4», που φόρεσε στην εθνική ομάδα. 



Ο Γκάλης έκανε το ντεμπούτο του στο Βεβέ για το προολυμπιακό τουρνουά που οδηγούσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980. Ήταν 6 Μαΐου όταν πρωτοφόρεσε τη φανέλα της Εθνικής, για το παιχνίδι με τη Σουηδία. Ο Γκάλης έβαλε 25 πόντους, αλλά η Ελλάδα έχασε 79-71 και αυτή η ήττα τής κόστισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 





Ο άνθρωπος που με τα ανδραγαθήματά του στο Ευρωμπάσκετ του 1987, όταν η Εθνική πήρε το χρυσό μετάλλιο, και το 1989, όταν κατέκτησε το ασημένιο στην ίδια διοργάνωση που έγινε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, καθόρισε ό,τι λογίζεται ως νέος ελληνικός αθλητισμός, φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής μέχρι το 1991, όταν και έπαιξε για τελευταία φορά απέναντι στη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης. Ο Γκάλης φόρεσε την εμφάνιση της Εθνικής 169 φορές και πέτυχε 5.158 πόντους, που σημαίνει 30,5 πόντους ανά παιχνίδι. Έπαιξε σε πέντε Ευρωμπάσκετ, από το 1981 έως το 1991, σε τέσσερα εκ των οποίων (δηλαδή το 1983, το 1985, το 1987 και το 1989) ήταν πρώτος σκόρερ και μόλις το 2015 τον προσπέρασαν ο Ισπανός Πάου Γκασόλ, ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι και ο Γάλλος Τόνι Πάρκερ στη λίστα με τους περισσότερους πόντους, ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 1986, όταν «έγραψε» 33,7 πόντους μέσο όρο, ένα ρεκόρ που διατηρείται ακόμη, και τρία προολυμπιακά τουρνουά, το 1980, το 1984 και το 1988. 



Στο Παγκόσμιο του '86 έβαλε 53 πόντους με τον Παναμά και 49 με την Κίνα, ενώ σημείωσε 52 πόντους απέναντι στην Πολωνία το 1984. Αυτές είναι οι κορυφαίες επιδόσεις του με την Εθνική.



Η τελετή στο ΟΑΚΑ βρήκε τον 66χρονο, πια, Γκάλη πολύ συγκινημένο, βλέποντας τη φανέλα του να ανεβαίνει στην κορυφή του κλειστού γυμναστηρίου στο ΟΑΚΑ. Μπαίνοντας στο γήπεδο, είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Σλοβένο Λούκα Ντόντσιτς, ενώ ζήτησε από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Δημήτρη Ιτούδη, να τον βάλει στο παιχνίδι με τη Σλοβενία, που θα ακολουθούσε, με τον τελευταίο να απαντά, «θα ήταν η μεγαλύτερη ευλογία της ζωής μου να σε βάλω». 





Μάλιστα, πήρε από το γενικό γραμματέα της FIBA, Ανδρέα Ζαγκλή, μια κορνίζα που είχε κεντημένη τη φωτογραφία του να πανηγυρίζει στις πλάτες ενός φιλάθλου στις 14 Ιουνίου του 1987, όταν η Εθνική νίκησε 103-101 τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό του ΣΕΦ, αλλά και από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο, ένα τρόπαιο με τον ίδιο ξεγυριστό, να φοράει τη φανέλα της Εθνικής με το νούμερο 4, το οποίο δεν θα ξαναβάλει ποτέ παίκτης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. 



Ο Γκάλης μπήκε με μουσική υπόκρουση το ανυπέρβλητο «Final Countdown» των Europe, η μουσική του οποίου έντυσε την προσπάθεια της ομάδας του Κώστα Πολίτη το 1987 και ανασύρθηκε πλειστάκις από το χρονοντούλαπο ώστε να ανορθώσει το ηθικό των διεθνών, ενώ μαζί του ήταν η σύζυγός του, Ελένη, και η κόρη του, Στέλλα, η οποία είναι δις πρωταθλήτρια Ευρώπης στο cheerleading και μάλιστα έχει πειράξει τον πατέρα της με το αμίμητο «εγώ έχω δύο χρυσά, εσύ ένα χρυσό και ένα ασημένιο». 





Παρόντες ήταν πλείστοι όσοι παλαίμαχοι, ο διόσκουρος Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Νίκος Φιλίππου, ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο Μιχάλης Ρωμανίδης, ο Λιβέρης Ανδρίτσος και ο Νίκος Λινάρδος από το Ευρωμπάσκετ του 1987, αλλά και οι μεταγενέστεροι Δημήτρης Παπανικολάου και Ευθύμης Ρεντζιάς, εκτός των άλλων. Το παιχνίδι είδε και ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Κώστας Φορτούνης. 

Το «παρών» επίσης έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Galis_OAKA19
Galis_OAKA17
Galis_OAKA16
Galis_OAKA15
Galis_OAKA14
Galis_OAKA13
Galis_OAKA12
Galis_OAKA11
Galis_OAKA10
Galis_OAKA9
Galis_OAKA8
Galis_OAKA7
Galis_OAKA6
Galis_OAKA5
Galis_OAKA4
Galis_OAKA3
Galis_OAKA2
Galis_OAKA1