Λίγοι θα έδωσαν σημασία το 2015 σε ένα 12χρονο που εκμυστηρευόταν… μετά τόλμης και παρρησίας, σε έναν δημοσιογράφο, ότι όχι μόνο θα γινόταν επαγγελματίας τενίστας, αλλά θα κατακτούσε και το φημισμένο Γουίμπλεντον. Και όσοι πρόσεξαν τα λόγια του, ίσως να τον απαξίωναν ως ένα «ψωνισμένο».

Έλα όμως που μόλις 8 χρόνια αργότερα το βιντεάκι κυκλοφορεί στα social media και έχει γίνει viral, γιατί αποδείχτηκε προφητικό, δικαιώνοντας το τρελό μεν, διόλου απατηλό ωστόσο, όνειρο του Κάρλος Αλκαράθ! Ο νέος «βασιλιάς» του πιο διάσημου και ιστορικού τουρνουά τένις -το Γουίμπλεντον είναι «ο ναός του τένις»- αποθεώθηκε από το πριγκιπικό ζεύγος έως την «αυτού μεγαλειότητα» της διοργάνωσης, τον «τέως βασιλιά» του Γουίμπλεντον, Νόβακ Τζόκοβιτς!

carlos_1
carlos_2
carlos_3
carlos_4



Η αγιογραφία

Παρεμπιπτόντως, ο «Νόλε» μπορεί να έσπασε μια ρακέτα από τα νεύρα του, όταν εκθρονίστηκε από την κορυφή της διοργάνωσης, είχε όμως τη δύναμη της ψυχής και των λόγων του να σμιλέψει την «αγιογραφία» του Ισπανού: «Ποτέ δεν έχω παίξει με κάποιον σαν κι αυτόν!» ή και το άλλο: «Τον τελευταίο χρόνο όλοι μιλάνε για το πώς το παιχνίδι του συμπεριλαμβάνει στοιχεία του Ρότζερ, του Ράφα (Ναδάλ) και δικά μου.

Συμφωνώ με αυτό. Νομίζω πως έχει πάρει τα καλύτερα στοιχεία και των τριών μας!». Τόσο κυνικές παραδοχές, αξιοζήλευτου αλτρουισμού από τον Τζόκοβιτς... Γιατί οι μεγάλοι, οι σπουδαίοι, επιβάλλεται να έχουν τη δυναμική και το θάρρος να αναγνωρίζουν αξίες…

Τα κατορθώματα

Ο Κάρλος Αλκαράθ έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του τένις, καθώς μόλις σε ηλικία 20 ετών κατάφερε να κατακτήσει το Γουίμπλεντον. Ο Ισπανός τενίστας, όχι αδίκως, θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της παγκόσμιας αντισφαίρισης.

Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 2003 στο Ελ Παλμάρ της Μούρθια. Στο δωμάτιό του έχει μία τεράστια αφίσα του Ρότζερ Φέντερερ, ενός εκ των κορυφαίων παικτών του τένις όλων των εποχών, που το 2019 είχε χάσει από τον Τζόκοβιτς, παρότι είχε διπλό match point, στον αξέχαστο εκείνο τελικό.

Μόνο ο «Καρλίτος» άλλωστε κατάφερε να κερδίσει τον «ά-χαστο» στο Γουίμπλεντον, Τζόκοβιτς, έχοντας χάσει με 6-1 το πρώτο σετ και χωρίς να κοπούν τα πόδια του, όταν ο Σέρβος τον ισοφάρισε σε 2-2 και οδήγησε το παιχνίδι σε 5ο σετ. Όποιος άλλος βρισκόταν απέναντί του, πλην του Αλκαράθ, θα είχε λυγίσει.

carlos_5
carlos_6
carlos_7
carlos_8

Ενώ είναι ακόμη στα 20 του χρόνια έχει καταφέρει ήδη:

  • Να πανηγυρίσει 2 Grand Slam (ο δικός μας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, παρά τις σπουδαίες πορείες του, δεν έχει ακόμα τίτλο Grand Slam στη συλλογή του).
  • Να έχει κερδίσει συνολικά 12 τίτλους σε τουρνουά και να έχει ανέβει στην κορυφή του παγκόσμιου τένις από το φθινόπωρο του 2022.
  • Να έχει κερδίσει από πέρυσι τον θαυμασμό των κορυφαίων παικτών του αθλήματος, επικρατώντας στον τελικό του αμερικανικού Όπεν, σε ηλικία μόλις 19 ετών.
  • Να «παρασύρει» περισσότερο κόσμο στα γήπεδα καθώς όλοι (όπως και με την big-3) ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν εισιτήρια για να δουν παιχνίδια του, όπου και να παίζει. Γιατί δεν είναι μόνο η ουσία, αλλά και το showtime που προσφέρει σε κάθε του ματς. Μόνο αυτός κατάφερε να το κερδίσει αυτό, μετά τους Ράφα, Ρότζερ, Νόλε.
Ο Αλκαράθ έχει ήδη αποκτήσει τεράστιο φαν κλαμπ. Και εκτός ισπανικών συνόρων, ο κόσμος μιλάει για τον διάδοχο του Ράφα Ναδάλ. Οι ειδικοί του τένις επιμένουν ότι, αν εξαιρεθούν δύο βασικές αδυναμίες που τον συνοδεύουν (το όχι κάτι ιδιαίτερο σερβίς του και οι τραυματισμοί που «βγάζει»), κατά τα λοιπά διαθέτει όλο το «πακέτο» ενός τενίστα που θα αφήσει σπουδαία εποχή: ασυναγώνιστος αμυντικά, «τρομακτικός» επιθετικά για τον… απέναντι, μελετημένος πάντοτε για τον κάθε αντίπαλο, εντυπωσιακά συγκεντρωμένος στο παιχνίδι και τον στόχο, απίστευτα προσαρμοστικός στις οποιεσδήποτε συνθήκες απαιτεί το κάθε ματς, ταχύτατος.

Η παράλληλη καριέρα μόδας και η «στιβική» δίαιτα ενός Sex Symbol

Όταν δεν παίζει τένις προπονείται στη Βιλένα κάτω από τις οδηγίες του Αλμπέρτο, του προσωπικού του γυμναστή. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα δοκίμασαν μια σειρά από σπριντ, πάντα μαζί με τον Αλμπέρτο, ενώ ο Μορένο -φυσικοθεραπευτής του για πέντε χρόνια- επευφημούσε και τους δύο, χρονομετρώντας τους. Στα διαλείμματα αστειεύονταν, αλλά τελικά ο τενίστας βγήκε νικητής. Η σχεδιασμένη δίαιτα που ακολουθεί του πρόσθεσε μυϊκή μάζα και κιλά: είναι 1,85 μ. και 79 κιλά, έχει μια τέλεια σωματική διάπλαση και θυμίζει αθλητή του στίβου.

Το σκάκι

Στη σκιά της επιτυχίας του Αλκαράθ υπάρχει ένας προπονητής που λέγεται Χουάν Κάρλος Φερέρο. Πρώην νούμερο 1 του κόσμου κι αυτός, αν και για ελάχιστο διάστημα, δεν έφτιαξε ένα αντίγραφο του Ράφα Ναδάλ, όπως οι Ισπανοί θα περίμεναν. Από τον θρύλο του παγκόσμιου τένις, όπως ο Φερέρο λέει, ο Καρλίτος κληρονόμησε τη δίψα για επιτυχίες, το «φονικό ένστικτο».

Ο Φερέρο τού επιβάλει δυο πράγματα: να παίζει πολύ σκάκι και να μη χρησιμοποιεί το κινητό του. Και κάπως έτσι, ο θριαμβευτής του Γουίμπλεντον διατηρεί στοιχεία ταπεινής προσωπικότητας. Ζει ακόμη στο πατρικό σπίτι του: ένα απλό, διώροφο ρετιρέ, στον δεύτερο όροφο του οποίου υπάρχει το γραφείο του πατέρα του και χώρος για την αυξανόμενη συλλογή του πρωταθλητή. Είναι το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα αγόρια που απέκτησαν οι γονείς του: ο συνονόματος μπαμπάς του (Κάρλος) και η μαμά του, Βιρτζίνια, μέχρι πρόσφατα πωλήτρια στο ΙΚΕΑ.

Έχει ήδη συνάψει αρκετά προσοδοφόρες συμφωνίες με οίκους, όπως Calvin Klein, BMW, Rolex και Nike.

Στα 19 του άνοιξε διάπλατα στον εαυτό του τον δρόμο μιας παράλληλης καριέρας, αυτής του μοντέλου. Έχει λανσαριστεί από πέρσι ως το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας εσωρούχων Calvin Klein.
Στα προσωπικά του, στο παρελθόν είχε γίνει πρωτοσέλιδο στον ισπανικό Τύπο για τις σχέσεις του με την τενίστρια Μαρία Γκονθάλεθ Χιμένεθ και την τραγουδίστρια Άννα Μένα.

Όταν ο Μποργκ ήταν συνομίληκός του 

Ο Κάρλος Αλκαράθ δεν νοείται πια ως το «the next big thing» του παγκόσμιου τένις, καθώς… στρογγυλοκάθεται από τα 20 του σε έναν από τους «βασιλικότερους θρόνους». Το παρόν έχει προδικάσει έναν σπουδαίο αθλητή για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. Το αν θα τρυπώσει στην «κλειστή» λίστα μεγαλοπρέπειας ενός Hall of Fame, αυτό θα το γράψει κάποτε η ιστορία. Όπως και σε τι χρονικό βάθος θα τον… υμνολογούμε.

Ο Μπγιορν Μποργκ, ας πούμε, με το προσωνύμιο «Ice-Borg», που βεβαίως θεωρείται ένας από των κορυφαίους στην ιστορία του αθλήματος, κατέκτησε το ίδιο τουρνουά, το Γουίμπλεντον, το 1976, συνομήλικος με τον Αλκαράθ. Ωστόσο αποσύρθηκε… αμούστακος.

Έφυγε τρέχοντας

Κατάφερε να σηκώσει το ίδιο τρόπαιο 5 συνεχείς φορές, 6 το Ρολάν Γκαρός, να βρίσκεται στην 5η θέση των αθλητών της αντισφαίρισης με τους περισσότερους τίτλους Grand Slam, μετά τους Ραφαέλ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς (22 τίτλοι), τους Ρότζερ Φέντερερ (20 τίτλοι) και Πιτ Σάμπρας (14 τίτλοι), ενώ όταν αποχώρησε ήταν στην πρώτη θέση και, παρά τη συλλογή τίτλων, είπε το «αντίο» όταν δεν είχε καν γίνει 26 ετών.
Το 1981 ο γεννημένος στη Στοκχόλμη το 1956, Μποργκ, έχασε από τον Μάκενρο στον τελικό του US Open με 3-1 και… αυτό ήταν όλο…
Έδωσε το χέρι στον νικητή και… σαν σεληνιασμένος (περιγράφει ο ίδιος ο Μάκενρο στη βιογραφία του «Serious»), για να αποφύγει Τύπο και οπαδούς του, έφυγε με τη στολή και το κλειδί του αυτοκινήτου στο χέρι.

Οι έφηβοι Πελέ, Μέσι και ο Κιλιάν Εμπαπέ

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο αείμνηστος θρυλικός Πελέ, αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα αθλητή-φαινόμενου με διεθνείς τίτλους, από τα χρόνια που ακόμα… τρεφόταν με το μητρικό γάλα.

Στέφθηκε με την Εθνική Βραζιλίας παγκόσμιος πρωταθλητής, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Μουντιάλ της Σουηδίας, το μακρινό 1958. Σε αυτή τη διοργάνωση έκανε την εμφάνισή του ο τότε άγνωστος Πελέ, το επονομαζόμενο «μαύρο διαμάντι» του διεθνούς ποδοσφαίρου, πριν ακόμη κλείσει τα 18 του χρόνια, οδηγώντας τη χώρα του στον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της.

Ο κορυφαίος

Ο Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι, γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1987, γνωστός ανά την υφήλιο ως Λίο Μέσι, που θεωρείται ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα και ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος όλων των εποχών, λίγο πριν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του είχε κατακτήσει νταμπλ στην Πριμέρα με την Μπαρτσελόνα και ένα χρόνο αργότερα, το 2006, προτού γίνει 20 χρόνων, πήρε και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ενώ ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του στην Παρί Σεν Ζερμέν, το νέο «φαινόμενο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Κιλιάν Εμπαπέ, ο πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ και φιναλίστ με την Εθνική Γαλλίας (και αντίπαλος του Μέσι στον τελικό), σαρώνει τα βραβεία το ένα μετά το άλλο, από την εφηβική ηλικία και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν φορούσε (ακόμα λίγο τουλάχιστον) τη φανέλα των Παριζιάνων και αγωνιζόταν σε κάποιο brand της διεθνούς σκηνής θα ήταν ήδη κι αυτός ένας παγκόσμιος ή Ευρωπαίος πρωταθλητής από… τα γεννοφάσκια του!

Δημοσθένης Καρμοίρης
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή