Δύο μέτωπα ήταν ανοιχτά για τον Ολυμπιακό. Το ένα -και συγκεκριμένα αυτό του Κώστα Παπανικολάου- είχε αίσια έκβαση, καθώς έκλεισε με την παραμονή του αρχηγού στο λιμάνι. Το δεύτερο όμως είχε αρνητική τροπή, καθώς ο Κώστας Σλούκας αποχώρησε από την ομάδα για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

«Με το νέο του τριετές συμβόλαιο, ο ‘‘Παπ’’ θα συμπληρώσει 15 σεζόν με τον έφηβο στο στήθος», ανέφερε η ΚΑΕ για έναν παίκτη που ήταν αμούστακος το 2009 όταν πέρασε πρώτη φορά την πόρτα στο ΣΕΦ, δέθηκε με τον Ολυμπιακό, ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε τη Euroleague δύο σερί σεζόν (2012, 2013), βρέθηκε ακόμα και στο ΝΒΑ, με τους Χιούστον Ρόκετς, Ντένβερ Νάγκετς (2014- 16). Εξαιρετική καριέρα, αν σκεφτεί κανείς πως στα Γρεβενά, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία, έπαιζε περισσότερο βόλεϊ.

Με τραγούδι

«Έμεινα εδώ να μη σου λείψει τίποτα», λένε οι στίχοι από το τραγούδι του Στέλιου Ρόκκου, με το οποίο η ΚΑΕ προανήγγειλε την παραμονή του Κώστα Παπανικολάου, λίγο μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου με τον Κώστα Σλούκα.

Η σχέση του Ολυμπιακού με τον 33χρονο γκαρντ τα έχει όλα: θρίαμβο, αγωνία, επιτυχία, αποχωρήσεις και αποδοκιμασίες. Ποιος θα ξεχάσει τους πανηγυρισμούς του στο ΣΕΦ με τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σε ματς της Euroleague... Κάτι ανάλογο έκανε και στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό ωστόσο ξεπεράστηκε με την επιστροφή του στην ομάδα, εκείνο το καλοκαίρι του 2020, που πήγε στα γραφεία των εταιρειών των αδελφών Αγγελόπουλων. Δεν χρειάστηκε να μιλήσουν και πολύ για να ανακοινώσουν τη συμφωνία τους για τρία χρόνια. Η αποθέωση που γνώρισε από τον κόσμο της ομάδας ήταν μεγάλη. Ξεχάστηκαν και οι αποδοκιμασίες.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, δεν ένιωσε αυτό που ήθελε. Να γίνει κάτι ανάλογο με τον Βασίλη Σπανούλη. Στον ψυχισμό του 33χρονου άσου αποδείχθηκε πως ήταν ένα θέμα, καθώς έπειτα από τρία χρόνια, που ήταν όντως ο απόλυτος ηγέτης, βρήκε μελανά σημεία, για να κάνει σκέψεις αποχώρησης.

Τα σενάρια είχαν αρχίσει πριν καν κάνει τη συνάντηση με τους αδελφούς Αγγελόπουλους, τα οποία έλεγαν πως ο διεθνής άσος είναι ενοχλημένος από τον χρόνο συμμετοχής που του έδινε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ούτε στον Σπανούλη

Ήταν όμως αυτός που θα είχε την μπάλα στα χέρια του στις κρίσιμες επιθέσεις, που θα ήταν πάντα στην πεντάδα των τελευταίων λεπτών στην κάθε αναμέτρηση. Μάλιστα του έγινε πρόταση ανανέωσης με ετήσιες απολαβές κοντά στα 1.600.000 ευρώ για δύο χρόνια. Ποσόν που δεν είχε δοθεί, στην ίδια ηλικία, ούτε στον Βασίλη Σπανούλη. Φάνηκε ωστόσο ότι το θέμα δεν ήταν τόσο τα χρήματα, τουλάχιστον με τα σενάρια που κυκλοφορούν, όσο ο ρόλος που θέλει να έχει. Αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο τεχνικός των νταμπλούχων Ελλάδας είναι ξεκάθαρος σε αυτά. Το είχε κάνει και με τον Βασίλη Σπανούλη στα τελευταία του. Το έκανε και με τον Σλούκα. Άλλωστε έχει ήδη νέους πρωταγωνιστές και ειδικά στους ψηλούς. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι μια σούπερ κίνηση. Αναμένεται να ολοκληρωθεί και η... βόμβα με τον Νίκολα Μίροτιτς, που όχι μόνο υπερκαλύπτει τον Σάσα Βεζένκοφ, αλλά μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις κοντά στο καλάθι.

Το «καρφί»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αποδείξει πως έχει λύσεις για όλα τα θέματα που προκύπτουν. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και τώρα με την αποχώρηση του Σλούκα, ο οποίος και το 2015, όταν έφυγε για τη Φενέρμπαχτσε, είχε κάνει «κρότο». Τώρα ωστόσο η κατάσταση είναι διαφορετική. Και αυτή η νέα αποχώρηση ίσως και να μην επηρεάσει τόσο. Πάντως ο διεθνής άσος, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στον Ολυμπιακό, μετά την επιστροφή μου, έζησα μια τριετία γεμάτη τίτλους και επιτυχίες.

Ο απεριόριστος σεβασμός μου προς τους αδελφούς Αγγελόπουλους δεν επιβλήθηκε. Εμπνεύστηκε. Γι’ αυτό αναζητούσαμε επί τόσες ώρες στην πρόσφατη συνάντηση μια λύση. Είχαμε τον ίδιο στόχο στην ομάδα όλοι κι έτσι προχωρήσαμε, πετύχαμε, γιατί είτε χάναμε είτε κερδίζαμε, πάντα το κάναμε μαζί. Από την εξέλιξη των γεγονότων, νιώθω ότι δεν έχω καταφέρει να εμπνεύσω τον ίδιο σεβασμό προς όλους».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή