Το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Όλα γίνονται για να μπει η μπάλα στα δίχτυα. Η «στρογγυλή θεά» γυρίζει από πόδια σε πόδια με στόχο το σκοράρισμα. Έτσι έρχονται οι νίκες. Αυτός είναι ο στόχος. Και είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων και κυρίως των παικτών. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που έχουν το χάρισμα να ολοκληρώνουν μια επιθετική προσπάθεια. Και όσο πιο καλοί είναι τόσο περισσότερο αποθεώνονται.

Να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα είναι περισσότερο έμφυτο ταλέντο. Στην πορεία, μέσω προπονήσεων, διορθώνονται διάφορες λεπτομέρειες, απαραίτητες για να γίνει κάποιος ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Τι γίνεται όμως αν σε ηλικία 10 ετών «τρελαίνει» τους αριθμούς; Εδώ μπαίνει η Αμέλια Μόρις. Το κορίτσι-θαύμα, το ονοματεπώνυμο του οποίου ήδη έχει κάνει τον γύρο της Μεγάλης Βρετανίας. Καθώς μεγάλα ΜΜΕ, όπως το BBC, η «Sun» και η «Mirror», της έχουν κάνει αφιερώματα. Γεννήθηκε και ζει στην πόλη Μέρθιρ Τάιντφιλ που βρίσκεται στην Ουαλία και απέχει 37 χιλιόμετρα από το Κάρντιφ. Η Αμέλια χαίρεται το αγαπημένο της άθλημα, το ποδόσφαιρο, παίζοντας στην ακαδημία Gurnos BGC που εδρεύει στην πόλη όπου διαμένει.

Σούπερ ταλέντο

Όπως θα πει ο πατέρας της, Τζέιμι, από πολύ μικρή που ήταν κρατούσε μια μπάλα στα χέρια. Συνήθιζε να την κλοτσάει και όσο μεγάλωνε έδειχνε την κλίση της στο ποδόσφαιρο. Ο ίδιος, που εργάζεται σε εταιρεία με logistics, είναι και προπονητής στην ομάδα κοριτσιών της τοπικής ακαδημίας. Στην ίδια ομάδα είναι πλέον και η Αμέλια, που μέχρι τα οκτώ της δεν μπορούσε να αγωνιστεί ομαδικά, πέρα από τα διαλείμματα στο σχολείο της, αφού δεν υπήρχαν ανάλογες ομάδες. Η ακαδημία Gurnos BGC έχει ομάδα με κορίτσια, ξεκινώντας από την ηλικία των 8 ετών.

Έτσι, μόλις έγινε οκτώ και η Αμέλια, την πήρε ο πατέρας της στην ομάδα και είναι και προπονητής της. Από την αρχή έδειχνε μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα. Ωστόσο, πέρυσι ο ανταγωνισμός δεν ήταν τόσο μεγάλος. Όλοι την έβλεπαν να σκοράρει ασταμάτητα, αλλά δεν έδιναν μεγάλη βάση. Εξάλλου σε αυτές τις ηλικίες το ζητούμενο είναι η χαρά που προσφέρει το ποδόσφαιρο και μέσα από αυτή σιγά σιγά έμπαιναν λίγο προς το πιο ομαδικό και επαγγελματικό.

Αλλαγή στο ημίχρονο

Τη φετινή σεζόν, ωστόσο, το όνομα της Αμέλια βγήκε και εκτός Ουαλίας. Πώς έγινε αυτό; Μα έβαλε σε μία χρονιά 143 γκολ! Μάλιστα, σε μόλις 20 παιχνίδια που έδωσε με την ομάδα της, αντιμετωπίζοντας άλλες ομάδες σε όλη τη νότια Ουαλία. Τα βρετανικά ταμπλόιντ, με την καυστικότητα που τα διακρίνει, ανέφεραν ότι φέτος οι Έρλινγκ Χάαλαντ, Κιλιάν Εμπαπέ και Χάρι Κέιν έβαλαν συνολικά 125 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

«Από μικρή ήταν με μια μπάλα αγκαλιά. Συνήθιζε να την κλοτσάει. Στην ηλικία των οκτώ ετών την πήρα στην ομάδα κοριτσιών της ακαδημίας, όπου είμαι και εγώ προπονητής. Φέτος στα πρώτα παιχνίδια έβαζε κατά μέσο όρο 10 γκολ. Στη συνέχεια τη χρησιμοποιούσαμε μόνο στα πρώτα ημίχρονα, καθώς το σκορ ξέφευγε. Και δεν ήταν ωραίο για τις αντίπαλες ομάδες να βρίσκονται πολύ πίσω στο σκορ και να απογοητεύονται. Διότι θα έχαναν τη χαρά για το ποδόσφαιρο, που σε αυτές τις ηλικίες αυτό είναι και το ζητούμενο», είπε αρχικά ο 35χρονος Τζέιμι Μόρις σε συνέντευξή του στο BBC.

Στη συνέχεια είπε πως είναι οπαδός της Λίβερπουλ και όταν πάει να την παρακολουθήσει από κοντά παίρνει μαζί και την Αμέλια: «Την έχω πάει σε πολλά παιχνίδια της Λίβερπουλ. Και είναι... κολλημένη με τον Μο Σαλάχ». Δεν αποκλείεται να φτάσει σε φήμη τον Αιγύπτιο σταρ!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή