Τη σπουδαία αυτή 36η επέτειο από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Εθνικής ομάδας με τη Σοβιετική Ένωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 103-101, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τις βολές του Αργύρη Καμπούρη 4'' πριν από τη λήξη της παράτασης (κ.δ. 89-89), επέλεξε ο μυθικός Νίκος Γκάλης για να τοποθετηθεί, αναφερόμενος και στη βράβευσή του από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης μέσω του φιλικού της Εθνικής με τη Σλοβενία στις 4 Αυγούστου. 



Ο Γκάλης, που οργίασε σε εκείνη τη διοργάνωση και βραβεύτηκε ως ο Πολυτιμότερος παίκτης της, οδήγησε την Ελλάδα στο χρυσό μετάλλιο, την έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης και, ως νεφεληγερέτης του, έβαλε το ελληνικό μπάσκετ στον χάρτη και ψηφίστηκε ο πιο αναγνωρισμένος Έλληνας εκείνης της χρονιάς, πάνω και από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου που έκανε περίπατο τα έξι προηγούμενα έτη, έκανε ανάρτηση για τον συμβολισμό της 14ης Ιουνίου. 

Η ανάρτηση του Νίκου Γκάλη


Ευχαριστώ πολύ την Ε.Ο.Κ. και τον πρόεδρό της για την τιμή που μου επιφυλάσσουν στις 4 Αυγούστου.

Το να τιμάται ένας αθλητής για την αθλητική και κοινωνική του προσφορά από την αθλητική του οικογένεια έχει ιδιαίτερη αξία, επειδή θέλω να πιστεύω ότι δίνει χαρά σε μια κοινωνία, την ελληνική, που νιώθω περήφανος ως κομμάτι της, γιατί προσπάθησα να την κάνω κι εκείνη περήφανη, γιατί ονειρεύτηκα μαζί της και προσπάθησα να την κάνω κι εκείνη να ονειρευτεί μαζί μου και να πιστέψει στα δικά της όνειρα.

Σήμερα, 36 χρόνια μετά από εκείνη την επιτυχία μιας ομάδας που έκανε έναν λαό να πιστέψει στον εαυτό του, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να κάνουμε περήφανη την ομάδα, την οικογένεια, τη χώρα, εμάς τους ίδιους.