Αποκλειστική συνέντευξη στα Παραπολιτικά fm 90,1 και τους Γιάννη Μανιάτη και Γιώργο Φραγκουλόπουλο παραχώρησε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, προπονητής της Εθνικής και βοηθός του Φώτη Κατσικάρη. Μίλησε για την εμφάνιση της Εθνικής, τα μελλοντικά του σχέδια και φυσικά εκείνα του Φώτη Κατσικάρη ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την «αήττητη» Σερβία.

Παραπολιτικά fm: Πως έφτασε η Σερβία μέχρι εκεί; Μιλάμε για μία ομάδα η οποία κατετάγη 7η πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ και μάλιστα με ένα προπονητή εξαιρετικά έμπειρο, τον Ίβκοβιτς, και φέτος με αλλαγές, με Σάσα Τζόρτζεβιτς στο τεχνικό τιμόνι καταφέρνει και τρελαίνει κόσμο…

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η Σερβία έχει παίξει πάρα πολύ ωραίο μπάσκετ, ειδικά στη φάση των «16» και ύστερα, είναι μία ομάδα δεμένη, τα παιδιά είναι σε κοντινή ηλικία, γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, έχουν κοινή παρουσία πολλά χρόνια στις εθνικές ομάδες – και στις πιο μικρές και στων ανδρών - και πέρυσι ναι μεν τερμάτισε 7η στο Eurobasket αλλά υπήρχαν κάποιοι τραυματισμοί στο τουρνουά που ίσως της στέρησαν ένα καλύτερο πλασάρισμα. Φέτος όμως αν εξαιρέσεις τον Nέντοβιτς δεν είχε κάποια άλλη απώλεια από ρόστερ της από αυτούς που αρχικά υπήρχαν στο σχήμα. Ο Μίτσοφ που έφυγε, όμως νομίζω δεν ήταν και τόσο μεγάλη απώλεια για την ομάδα. Ήταν ένας παίκτης με ρόλο και αυτό που κατάφεραν – και κατά την άποψή μου ίσως να τους βοήθησε πολύ – ήταν η δύσκολη φάση που είχαν στον προκριματικό όμιλο και τα πολύ δυνατά παιχνίδι που έπαιξαν εκεί με Ισπανία, Γαλλία και Βραζιλία τους έδωσαν μία καλύτερη εικόνα και τους ετοίμασαν καλύτερα πιθανώς από όσο ετοίμασαν αυτά που έπαιξαν τα δικά παιδιά. Νομίζω ότι βρέθηκαν πιο έτοιμοι στη φάση των «16», πιο συνειδητοποιημένοι και βέβαια μέσα από την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει ήρθαν και τα καλά αποτελέσματα.

Παραπολιτικά fm: Αυτός ο ανταγωνισμός και τον οποίο συνάντησε η Σερβία, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες φαίνεται από το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο group έφθασε μέχρι την 8αδα. Αντιθέτως με το δικό μας group που οι 4 πρώτοι δεν κατάφεραν να περάσουν από τη φάση των 16.

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Αυτό λέει πολλά... Ήταν πολύ δυνατός όμιλος γι’ αυτό και ξέραμε από την αρχή ότι όποιο ματσάρισμα και να είχαμε θα ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι και με αυτή τη λογική – ξέρετε ότι - θα μπορούσαμε να είχαμε βουλιάξει στο τελευταίο παιχνίδι . Είχαμε την ικανότητα για την Αργεντινή, εμείς όμως είπαμε να κάνουμε το καλύτερο και ότι ερχόταν… Στον δικό μας τον όμιλο η Κροατία και η Αργεντινή είναι αυτή που είναι κοντά στα στάνταρ του παγκοσμίου κυπέλλου και μαζί με τη δικιά μας την ομάδα βέβαια… Οι άλλες ομάδες μπορεί να είναι λίγο παράξενες και να έχουν έναν βαθμό δυσκολίας αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που σε φοβίζει. Είναι από τα παιχνίδια δηλαδή που σε ανεβάζουν και εσένα πιο ψηλά. Παρόλα αυτά κάναμε και εμείς το καλύτερο δυνατό. Νομίζω ότι η ομάδα είχε σημαντική πρόοδο σε σχέση την περσινή παρουσία και με τα δεδομένα που είχαμε, όπως και οι πολλές απουσίες που είχαμε και οι οποίες ήταν περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα, δηλαδή εμείς είχαμε πάνω από πέντε παίκτες που θα μπορούσανε να είναι και αυτοί σε αυτό το πολύ καλό group της Εθνικής.

Παραπολιτικά fm: Η Ελλάδα έκανε τόσο καλές εμφανίσεις που ο κόσμος την «ερωτεύτηκε» ξανά αυτή την Εθνική…

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Αυτό το εισπράττουμε και εμείς και είναι τρομερά ευχάριστο, δηλαδή το εισπράττουμε σε απλές καθημερινές στιγμές και δεν σας κρύβω ότι και εμένα προσωπικά αλλά και όλους τους ανθρώπους μας έχει ευχαριστήσει πάρα πολύ.

Παραπολιτικά fm: Βλέποντας την πορεία της διοργάνωσης, μήπως τελικά σταθήκαμε άτυχοι και πέσαμε πάνω στη ομάδα που απ’ ότι φαίνεται είναι στην καλύτερη φάση;

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα παιχνίδια… Θα έλεγα ότι εμείς και να είχαμε καταφέρει να περάσουμε από τη Σερβία θα είχαμε μπροστά μας ένα πάρα- πάρα πού δύσκολο παιχνίδι με τη Βραζιλία – που διαθέτει τρεις ψηλούς του NBA – σε αντίθεση με εμάς που υπήρχε ένα σημείο αδυναμίας, που γνώριζαν όλοι και αυτό ήταν ότι οι δικοί μας οι ψηλοί δεν ήταν και στην καλύτερή τους κατάσταση, όπως ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Ίαν Βουγιούκας που ερχόταν από έναν μεγάλο τραυματισμό και είχε χάσει 4 μήνες, ουσιαστικά ξεκίνησε να επαναδραστηριοποιείται μέσα από την Εθνική ομάδα με πολύ χαλαρό ρυθμό και γι’ αυτό είναι και τιμητικό για αυτό το παιδί που μας βοήθησε πάρα πολύ και ακόμη περισσότερο και ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο οποίος ήρθε τελευταία στιγμή… Για εμάς θα ήταν δύσκολη έτσι και αλλιώς η συνέχεια απλά θα ήταν καλύτερα και πιο τιμητικό για την όλη παρουσία της ομάδας να είχαμε προκριθεί μέχρι τους «οκτώ».

Παραπολιτικά fm: Είναι γεγονός αυτό και μάλιστα η πάρα- πάρα πολύ καλή εικόνα της ομάδας μεγάλωσε και την πίκρα…

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Αυτό είναι σίγουρο. Δεν θα ήθελα να ξαναβρεθώ σε στιγμή όπως ήταν η επιστροφή μας και ακόμη περισσότερο ο αποχωρισμός μας με αυτά τα παιδιά που για 50 ημέρες ζήσαμε πολύ έντονα. Ήταν πολύ μεγάλη η πίκρα μας και όλοι θέλαμε το κάτι παραπάνω και όταν πια επιστρέψαμε ήταν δύσκολες στιγμές.

Παραπολιτικά fm: «Ανώμαλη προσγείωση» δηλαδή και μάλιστα δεν την περίμενε κανένας…

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Όλοι πιστεύαμε πως – εύκολα ή δύσκολα - είχαμε να δώσουμε ακόμη κάτι και γι’ αυτό μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Υπήρχε διάθεση, ίσως όμως δεν υπήρχαν οι δυνάμεις από κάποιο σημείο και μετά. Και μάλιστα απέναντι σε έναν πραγματικά πολύ δυνατό αντίπαλο αφού η Γιουγκοσλαβία απέναντί μας έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι.

Παραπολιτικά fm: Τι κρατάτε από αυτό το τουρνουά σχετικά με την πρόοδο της Εθνική ομάδας;

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Με την παρουσία του Φώτη Κατσικάρη αλλά και με κάποιες καινούργιες αρχές που έβαλε στη λειτουργία της ομάδας σε συνεργασία με τους ανθρώπους της ομοσπονδίας άλλαξαν αρκετά πράγματα και στο λειτουργικό κομμάτι της ομάδας αλλά και στο αγωνιστικό. Νομίζω ότι αυτό ήταν εμφανές σε όλους όσους παρακολουθούν την πορεία της ομάδας, είτε από δημοσιογραφική θέση, είτε από την ομάδα των φιλάθλων. Αυτά κρατάμε και συνεχίζουμε πάνω στον ίδιο δρόμο. Εμείς αισιοδοξούμε γιατί είμαστε η μόνη ομάδα από το ισχυρό group που του χρόνου θα μπορέσει με πολύ απλές κινήσεις να είναι πολύ ενισχυμένη. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια και να κρατήσουμε τις αλλαγές. Το ελληνικό μπάσκετ θα έχει τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να επανέλθει στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου. Αυτό είναι κάτι που χαροποιεί όλους τους Έλληνες και ακόμη περισσότερο αυτούς που δουλεύουν γι αυτό.

Παραπολιτικά fm: Ο Φώτης Κατσικάρης θα μείνει ως πρώτος προπονητής στην Ελλάδα;

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Αυτό που μπορώ να πω εγώ αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Φώτης Κατσικάρης έχει πολύ μεγάλη διάθεση να μείνει και να συνεχίσει. Από εκεί και πέρα υπάρχει το προσωπικό του επαγγελματικό στάτους που αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε… Αυτό μονό αν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, κατά τα άλλα δεν νομίζω να τίθεται ζήτημα εάν θέλει ή δεν θέλει. Υπάρχει πολύ καλή σχέση μεταξύ όλων και νομίζω ότι το νερό έχει μπει στο «αυλάκι». Ένας αστάθμητος παράγοντας ίσως και να μπορέσει να το χαλάσει, αλλά δεν νομίζω αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι τέτοιο στο προσκήνιο.

Παραπολιτικά fm: Ύστερα από πάρα πολύ καιρό και παίκτες παλιοί όπως ο Γιάννης Μπουρούσης ή ο Γιώργος Πρίντεζης υποστήριξαν πως ήταν ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια που έχουν περάσει με την Εθνική Ελλάδος και όλοι είπαν πως θέλουν να μείνει ο Φώτης Κατσικάρης και τον στηρίζουν. Πως το καταφέρατε αυτό;

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Αυτό είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Για τον πρώτο προπονητή, τους υπόλοιπους, αλλά και όλους όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να είμαστε αυτό που είμαστε. Δηλαδή, ούτε πήγαμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, ούτε αυταπάτες ούτε τίποτα… Ο δρόμος μας - από τις αρχές του 2000 που συναντηθήκαμε σαν προπονητικό επιτελείο – είναι ένας… Η σκληρή δουλειά, η έντιμη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά που έχουμε απέναντί μας και μάλιστα κάποια από αυτά είχαμε την τύχη να μεγαλώσουν μαζί μας. Αυτό κάναμε και τώρα ακόμη και σε επίπεδο Εθνικής ομάδας και αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος. Ενώ η ανταμοιβή μας είναι η αγάπη και η συμπεριφορά των παιδιών που πραγματικά μας έχει συγκινήσει.

Παραπολιτικά fm: Τα δύο ματς που έχουμε μπροστά μας, δηλαδή σήμερα ο μικρός τελικός μεταξύ της Λιθουανίας και της Γαλλίας και που κρίνει ένα μετάλλιο και της για τον αυριανό μεγάλο τελικό…

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Δεν ξέρω αν οι Σέρβοι μπορούν να κάνουν την υπέρβαση απέναντι στην Αμερική, η οποία πέρα από το ταλέντο και τη γνωστή δυναμική της παρουσιάζονται και σαν ομάδα οργανωμένη και δομημένη σωστά, κάτι που τους δίνει έξτρα ώθηση. Από την άλλη η Σερβία δεν ξέρω κατά πόσο έχει αδειάσει από τη φιλοδοξία και μετά από τέτοια πορεία, αφού μπορεί να θεωρούν και μέσα τους ότι αυτό είναι αρκετό.

Παραπολιτικά fm: Ίσως να υπάρχει και η κούραση…

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Φυσικά. Απλά η Σερβία σίγουρα θα είναι μία σκληρή ομάδα κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην Αμερική, απλά δεν ξέρουμε τι διάρκεια θα έχουν αυτά τα προβλήματα, δηλαδή αν καταφέρει να το περάσει σίγουρα θα έχει τύχη σε όλο το παιχνίδι, αν δεν γίνει και οι Αμερικάνοι προλάβουν να βρουν τον ρυθμό που θέλουν τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη Σερβία.

Παραπολιτικά fm: Εσείς είστε στο Ρέθυμνο φέτος. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την Α1 και ποιοι οι στόχοι σας;

Θανάσης Σκουρτόπουλος: Έχουμε μία τελείως καινούργια ομάδα, έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές και εγώ είμαι μόλις τρεις προπονήσεις μαζί με την ομάδα και ακόμη βρίσκομαι σε στάδιο αναγνώρισης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μία πολύ δυνατή ομάδα και θα εκμεταλλευτεί την έδρα της και το πολύ ζεστό κοινό που έχουμε εδώ στο Ρέθυμνο και θα μπορέσουμε να πάμε σίγουρα καλύτερα από πέρυσι. Ακόμη είναι λίγο νωρίς να οριοθετήσουμε όμως πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ αξιόπιστη και δυναμική ομάδα.