Δεν χρειάζεται και πολύ να διαβάσεις την ιστορία του. Αρκεί μια ματιά στα ρεκόρ του. Ο λόγος για τον Κάρλος Αλκαράθ, τον 20χρονο Ισπανό τενίστα που είναι το μεγάλο ταλέντο του τένις και εκ των κορυφαίων. Από τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Εκεί βρέθηκε τότε μετά την κατάκτηση του US Open, του πρώτου Grand Slam τίτλου του. Κι έγινε ο νεαρότερος τενίστας που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Δηλαδή να βρεθεί στο Νο1 και να παραμείνει εκεί, τη στιγμή που ο Στέφανος Τσιτσιπάς παλεύει για έναν τίτλο Grand Slam!
Ο Αλκαράθ άφησε εκτός τον Έλληνα πρωταθλητή στο Roland Garros και θα παίξει στα ημιτελικά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Πρώτη φορά φτάνει στους «4» του διάσημου γαλλικού τουρνουά.

Ο «Νόλε»

«Βελτιώνεται όλο και περισσότερο με τον καιρό και χωρίς αμφιβολία είναι ένας πολύ καλός τύπος, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Φέρνει μεγάλη ένταση στο γήπεδο, μου θυμίζει κάποιον από τη χώρα του που παίζει με το αριστερό χέρι (σ.σ.: τον Ναδάλ). Είχαμε παίξει μόνο μία φορά στη Μαδρίτη πέρυσι, είχε κερδίσει το τρίτο σετ με 7-6, και δεν έχουμε ξαναπαίξει από τότε», είπε ο μεγάλος «Νόλε» για τη μεταξύ τους κόντρα.

Ο Αλκαράθ είναι ο νεότερος τενίστας που κέρδισε τόσο τον Ναδάλ όσο και τον Τζόκοβιτς. Έχει ήδη κερδίσει 10 τίτλους, εκ των οποίων ο ένας είναι Major και οι τέσσερις είναι Masters. Ποιος είναι όμως ο Κάρλος Αλκαράθ;

Γεννήθηκε στη Μούρθια, είναι οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης και για τους Ισπανούς ο επόμενος Ράφα Ναδάλ. Είναι πολύ καλός σε σκληρές επιφάνειες, αλλά και σε χωμάτινες, όμως δεν έχει δείξει ακόμη τόσο το ταλέντο του στο γρασίδι.

Μεγάλο του προσόν, η πειθαρχία στο παιχνίδι του. Δεν δείχνει τα συναισθήματά του, «τρέχει» συνεχώς μέσα στο κορτ, έχει καλά drop shot και μπάκχαντ και είναι δύσκολο να βρεις τα αδύναμα σημεία του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ανοικτά πως θέλει να μοιάσει στον Ραφαέλ Ναδάλ, που έχει κατακτήσει 21 Grand Slam. Βέβαια έχει τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Ναδάλ συνήθιζε να περιμένει τον αντίπαλό του προτού αποφασίσει το είδος της τακτικής που θα ακολουθήσει.
Σε αντίθεση με τον Αλκαράθ, που παίζει φουλ επίθεση από το ξεκίνημα του αγώνα. «Υπάρχουν πολλοί παίκτες των οποίων το παιχνίδι είναι επιθετικό, όπως είναι το δικό μου. Όμως δεν έχουν όλοι τα εφόδια για να παίξουν με τον ίδιο τρόπο. Να χτυπούν την μπάλα δυνατά, να ανεβαίνουν στο φιλέ, να ψάχνουν τους winners σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα. Εγώ έχω ένα πολύ δυναμικό στυλ, μπορώ να κάνω πολύ διαφορετικά πράγματα κάθε στιγμή. Μπορώ κάθε φορά να επιλέξω διαφορετικά χτυπήματα επειδή διαθέτω πολλά όπλα», έχει πει ο Αλκαράθ για τον τρόπο παιχνιδιού του.
Στις 24 Απριλίου του 2022 νίκησε τον Πάμπλο Καρένο στον τελικό του «Barcelona Open Banc Sabadell». Στις 24 Απριλίου του 2005 ο Ράφα Ναδάλ νίκησε τον Χουάν Κάρλος Φερέρο (προπονητής του Αλκαράθ πλέον) στον τελικό «Barcelona Open Banc Sabadell»!

Στις 25 Απριλίου του 2022 ο Αλκαράθ, σε ηλικία 18 ετών, μπήκε για πρώτη φορά στην πρώτη 10άδα της παγκόσμιας κατάταξης. Το ίδιος συνέβη με τον 18χρονο τότε Ναδάλ, στις 25 Απριλίου του 2005. Μία απίστευτη ομοιότητα, η οποία ωστόσο δείχνει πολλά. Το παλμαρέ του πέραν από τίτλους έχει και μία σειρά από σημαντικά ρεκόρ. Έχει αποκλείσει τους 3 από τους 4 κορυφαίους seeders, Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Ζβέρεφ, σε διάφορα τουρνουά, κάτι που ολοκλήρωσε σε ηλικία 19 ετών και 3 ημερών και είναι ο νεότερος που το έχει καταφέρει στην ιστορια του τένις. Τον Απρίλιο του 2022 κατέκτησε το Miami Masters 1000 και έγινε ο πρώτος Ισπανός που το καταφέρνει.
Παράλληλα έγινε ο 9ος νεαρότερος τενίστας όλων των εποχών που μπήκε στο Τop 10 σε ηλικία 18 ετών και 11 μηνών. Έχει νικήσει σε τουλάχιστον έναν αγώνα από τα major τουρνουά στα 18 του χρόνια και είναι κάτι που δεν το πέτυχαν οι Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς. Μόλις στο 16ο έτος της ηλικίας του νίκησε τον πρώτο του αγώνα σε τουρνουά ATP -ήταν αυτό του Ρίο ντε Τζανέιρο-, κάτι που δεν έχει κάνει στο παρελθόν άλλος τενίστας σε αυτή την ηλικία. Όλα δείχνουν πως θα αφήσει εποχή, αλλά ο ίδιος δεν καταλαβαίνει από τίτλους και διθυραμβικά σχόλια. Ζει και αναπνέει για τα επόμενα παιχνίδια του, τις νίκες που θέλει και τις κατακτήσεις τροπαίων.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Αλέξανδρου Χρηστάκου